Kosogłos to ptak z broszki głównej bohaterki (którą w książce dostała od znajomej, w filmach od straganiarki). Możesz go zobaczyć na okładkach książek i na plakatach. W historii stał się symbolem rebelii przeciwko złemu ukształtowaniu państwa oraz łamaniom praw człowieka (szczególnie w przypadku dzieci wysyłanych na Igrzyska Śmierci).
"Kosogłos to ptak z broszki głównej bohaterki"? - Widocznie broszka niegolona, to i ptaszek gniazdko sobie uwił...
Hej spokojnie. Ptak, wsytępujący w Igrzyskach, symbol rebelii. Również potem tak nazywali Katniss.
Coś mi się wydaje, że ty chyba po omacku zobaczyłaś ten tytuł i w zdziwieniu napisałaś to prawda?
tak, tak.
sorry..po prostu nienawidze tytulow 'wielkich i glosnych' - ktore niewiele znacza.
Tak jak ostatni zobaczylam jakiegos STRACHARZA ;/
No widzisz.. Dla Ciebie nic nie znaczące, w tym przypadku dla fanów i dla serii jedna najważniejszych rzeczy.
Stracharz to rzeczywiście dziwaczny tytuł :p
Stracharz to tak samo dziwaczny tytuł jak Kosogłos. Stracharz to bohater książki Kroniki Wardstone, taki troche pogromca duchów. Jw. nic nie znaczące dla człowieka, który nie czytał książki, ale dla fana nie ma nic dziwnego.
Tak jak wszyscy napisali jest to symbol rebelii, ja ci powiem mniej więcej co to za ptak. W książce napisano, że Kapitol stworzył głoskułki, ptaki, które miały szpiegować rebeliantów podczas mrocznych dni (powstanie dystryktów, po których zaczęły się igrzyska głodowe jako kara za bunt). Potrafiły odtwarzać rozmowy i powtarzały je władzom Panem. Jednak nie trwało to długo ponieważ ludzie zorientowali się, że są podsłuchiwani i zaczęli kłamać przez co Kapitol popełniał błędy w wojnie. Ludzie wypuścili ptaki na wolność i myśleli, że wyginą, ale one zmieszały się z kosami i ta powstały kosogłosy. Nie potrafią odtwarzać rozmów ale dźwięki i melodie tak. Trochę chyba wytłumaczyłam. :)
Najlepsze wytlumaczenie, julasek. Bełkot tych z góry moze się schować...najlepsze jest, ze to ptak z okladki:))
Ktoś kto w ten sposób napisał zapytanie jak dla mnie nie zasługiwał na coś więcej niż bełkot, jak określiłeś wcześniejsze wypowiedzi. :)
a skąd miałam mieć wytłumaczenie? pisałam z głowy, a ksiazki cztałam kilka razy więc zapamiętałam prawie słowo w słowo.
Oczywiście, że z książki, przecież nie zamierzałam ci dokuczyć, tylko zażartowałam. W książce jest wszystko bardzo ładnie i dokładnie objaśnione.
Nie :-) Luzik. Bardzo ładnie to napisałaś, jakby nikt tu tak nie napisał, to sama chciałam to wytłumaczyć w taki jasny sposób :-)
w sumie można jeszcze napisać żeby przeczytali trylogię, bo chociaż filmy są cudowne, to książki są zawsze lepsze. Proste ;)
Właśnie zaczęłam czytać Kosogłosa. Normalnie te książki czyta się jednym tchem i są naprawdę świetne. Nie to co Zmierzchy czy inne takie gnioty dla młodzieży. Ta jest naprawdę powieścią z przesłaniem.
Z tego co pamiętam z tyłu książki było wychwalanie jej tym że jest dobra według autorki zmierzchu O.o
Coś takiego
Tak chyba w drugim tomie na końcowej okładce. Ogólnie najbardziej mi się podobało porównanie Harrego Pottera i Zmierzchu.
HP - książka opowiadająca o tym, że najważniejsza jest prawdziwa przyjaźń, powieść o poświęceniu, odwadze, współpracy i szacunku.
Zmierzch - saga książek opowiadająca o tym, że najważniejsze jest to, aby mieć chłopaka. (:-D)
Po prostu fantastycznie i dosadnie przedstawiona różnica i wartość obu książek. I o Igrzyskach też można powiedzieć, że jest o poświęceniu i walce o wolność. Książka jak najbardziej wartościowa.
W każdym razie jak to przeczytałem to było dość zabawne. Że obok zmierzchu będzie to jedna z najlepszych literatur dla młodzieży czy jakoś tak.