Jakie są wasze ulubione cytaty z całej trylogii?
Moje to między innymi:
" Jeśli spłoniemy, ty spalisz się razem z nami."
" I niech los zawsze wam sprzyja."
możliwy SPOILER
Ja uwielbiam te :
"Katniss Everdeen, dziewczyna, która igra z ogniem, dalej wznieca pożar"
"Masz w sobie tyle uroku co zdechła dżdżownica"
"Nie dajcie się zabić"
"Ogień się rozprzestrzenia! Więc jeśli spłoniemy, ty spalisz się razem z nami!"
"Biegnę mu na spotkanie, rozkładam ramiona. On unosi ręce pewnie chce mnie głaskać po twarzy. Układam usta, żeby wypowiedzieć jego imię, i w tej samej chwili Peeta zaciska palce na moim gardle."
"Proszę was! przyłączcie się do nas!
Moje słowa zawisają w powietrzu. Spoglądam na ekran, mam nadzieję zobaczyć, jak kamery transmitują falę pojednania, przetaczającą się przez tłum. Tymczasem na ekranie widzę, jak obrywam kulkę"
"Skończył się czas, kiedy było dla mnie zupełnie oczywiste, że Peeta uważa mnie za cudowną dziewczynę. W końcu dostrzegł, jaka jestem naprawdę. Ujrzał agresywną, nieufną i śmiertelnie niebezpieczną manipulantkę. Nienawidzę go za to."
"-Kochasz mnie. Prawda czy fałsz?
Odpowiadam:
-Prawda."
I oczywiście jeszcze ten cytat :) " I niech los zawsze wam sprzyja" oraz wiele innych tylko za dużo by trzeba było pisać
Wymieniłaś bardzo dużo, pozostaje mi tylko dodać:
- Co tam u was?
- Może być. A u ciebie?
- Ostatnio było odrobinę za ciepło jak na mój gust. Tu, na górze, jest bardziej przewiewnie. Może wpadniecie z wizytą?
Przepraszam za skrócenie dialogu, ale i tak chyba wszyscy wiedzą o jaką scenę mi chodzi :-D
Pierwsza część IŚ, gdy Zawodowcy wraz z Peetą gonią Katniss a ona wchodzi na drzewo :)
Nagle dzieje się coś niespodziewanego. (...) Najpierw jedna osoba, potem następna, a w końcu niemal wszyscy w tłumie dotykają ust wskazującym, środkowym i serdecznym palcem lewej dłoni i wyciągają ku mnie. To stary i rzadko widywany gest naszego dystryktu (...). Oznacza podziękowanie, a także podziw. Tak się żegna kogoś bliskiego sercu.
- Popatrzcie państwo! Tylko patrzcie! - woła i mnie obejmuje. - Ona mi się podoba! Ma mnóstwo... Hartu ducha! Więcej od was! Więcej od was! - powtarza i celuje palcem prosto w obiektyw kamery.