MOZLIWY SPOILER
Dlaczego Katniss buntowała ludzi ? Dlaczego walczyła i namawiała do buntu wszystkich? Nie lepiej poprostu zawrzeć sojusz? Wytłumaczcie mi bo książki nie czytałam , a byłam na maratonie i późno już było...
a ty byś chciała umierać z głodu? przecież Kapitol nagle by się nie zmienił... nadal odbywałyby się głodowe igrzyska, a przecież nie o to tu chodzi :)
Z kim miałaby zawrzeć sojusz? Nie rozumiem Cię za bardzo. Chodzi Ci o sojusz czy pokój? Przecież Katniss była sojuszniczką rebeliantów z dystryktu 13. Chciałabyś, żeby pogodziła się ze Snowem?
chodzi o to ze mogłaby spróbować ponegocjować lepsze warunki czy coś a nie od razu walkę. ale dzięki za odp
Nic a nic by to nie dało. Ludzie mieli już dość głodowania, głodowych igrzysk i wszystkiego innego. Został tylko i wyłącznie bunt.
Sojusz? Raczej to nierealne. Ludzie żyli w przerażającej biedzie, umierali z głodu, byli torturowaniu i trzymani w klatce swojego dystryktu. Żaden sojusz nie zapewniłby im wolności. Tak czy siak, prędzej czy później zostaliby zabici za to, że zaczął się okres buntu. Tak jak było w przypadku szpitala, byle pretekst i cały wraz z rannymi spłonął. Poza tym coroczne życie w strachu, czy w tym roku to nie ja będę musiała stanąc na arenie. Tylko rewolucja mogła uwolnić tych ludzi. Żaden sojusz. Trzeba uderzyć w środek takich rządów, sojusz nic nie da, bo Snow starał sie załagodzić bunt, bo po prostu bał się o swoją du*e, nie miał zamiaru zawierać sojuszu z ludzmi.