PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 217 tys. ocen
6,7 10 1 216763
5,7 61 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

SPOILER Effie na plakacie znajduje się pod napisem Dystrykt 13. Czy mam z tego wnioskować, że
w filmie tam będzie właśnie przebywała, a nie w jakimś kapitolońskim więzieniu, jak w książce? Jak
myślicie?

Irma100

A może chodzi o to, że ona też jest częścią Dystryktu 12 i dlatego znalazła się na tym plakacie.

ocenił(a) film na 8
Moncia21

W jakim sensie Effie jest częścią Dystryktu 12? Przecież to nieodrodna córka Kapitolu, która dopiero przeżywa swoje nawrócenie.

Irma100

W takim sensie, że przed każdą prezentacją 12 Dystryktu, jak i przed areną, była przy Katniss i Peecie, zawsze starała się ich dzielnie przygotowywać i 'wspierać', podobnie jak Haymitch, choć oczywiście ona miała inną rolę. Do tego na plakacie widoczna jest jej stylówa (Fulvia chyba inaczej wyglądała z tego co pamiętam) i te buty pozostały dość eleganckie.

użytkownik usunięty
Irma100

Też się zdziwiłam, ale potem wyczytałam, że ma zastąpić Fulvię Cardew w filmie. Nie wiem jednak na ile to prawda.
Jeśli faktycznie zastąpi Fulvię, to musi przebywać w trzynastce, co by oznaczało, że albo Haymitch z Plutarchem odbili ją wcześniej niż podaje książka albo w ogóle nie trafiła do tego kapitolińskiego więzienia.

ocenił(a) film na 8

Myślę, że to prawdopodobne, gdyby na przykład trafiła do trzynastki razem z Haymichem i Plutrachem?

użytkownik usunięty
Irma100

Tak, też tak sądzę. Jakoś jej pobyt w trzynastce powinni uzasadnić i pewnie zrobią to w ten sposób.

użytkownik usunięty

Mi sie wydaje że zostanie uratowana razem z innymi

użytkownik usunięty
Irma100

To tylko plakaty... Myślę że bedzie w Kapitolu i na akcji ratunkowej ją przeniosą do Trzynastki

użytkownik usunięty
Irma100

Rola Effie zostaje rozszerzona! Sama Suzanne Collins po zobaczeniu W pierścieniu ognia skontaktowała się z twórcami, stwierdzając że ona musi być w Kosogłosie. Effie trafi do Trzynastego Dystryktu, a my będziemy zaskoczeni tym, jak odnajdzie się w nowym świecie. W książce Fulvia niemal całkowicie ją zastępuje, ale Elizabeth Banks jest tylko jedna i wiedziano, że w filmach musi się znaleźć. - znalazłam coś takiego.

Elizabeth Banks po prostu tak wykreowała tą postać, że ona musi być w Kosogłosie :)

ocenił(a) film na 8

Dla mnie to ma sens. W filmach zamiast Fulvii i Octavii pojawiała się tylko jedna postać i prawie jej nie było.

ocenił(a) film na 7
Irma100

Moim zdaniem Effie zastąpi książkową Venie - jej praktycznie w ogóle nie było w drugiej części a to przecież Venia najbardziej płakała żegnając się z Katniss i Peeta. Możliwe więc, że odnajdziemy ją w lochu 13 Dystryktu.

ocenił(a) film na 8
khitra_li

O matko, cały czas pisałam "Fulvia" a miałam na myśli Venię! Muszę wrócić do książki, stanowczo.

Irma100

I wszyscy (w tym ja) powtarzali ten błąd. Tak to jest jak się dawno temu czytało książkę.

ocenił(a) film na 8
Moncia21

Muszę odebrać "Kosogłosa" od koleżanki, pożyczyłam jej, kiedy się widziałyśmy ostatnio (to było dwa miesiące temu) i od tego czasu zbieram się, aby go od niej jakoś uzyskać.

użytkownik usunięty
Irma100

Dobra, chyba już wiemy, co Effie robi w trzynastym dystrykcie. Jeśli wierzyć artykułowi z thehungergamers.net sam Francis Lawrence obwieścił:

"[Effie] powraca! W książce Fulvia w zasadzie ją zastępuje. Ale jak ktoś może zastąpić Elizabeth Banks jako Effie Trinket w tych filmach? Kiedy Suzanne Collins zobaczyła W Pierścieniu Ognia, zadzwoniła i jedną z pierwszych rzeczy, jakie powiedziała było: "nie ma mowy, żeby Effie Trinket nie pojawiła się w ekranizacjach Kosogłosa". Effie wprowadza dużo ciepła i humoru i beztroski do tych mrocznych historii. W tej części jest rybą wyłowioną z wody i fani pokochają sposób, w jaki spróbuje się dostosować do świata 13 Dystryktu".

Tłumaczenie moje, więc może zawierać błędy, dlatego podaję link do artykułu (usuńcie spacje): thehungergamers .net/2014/08/effie-trinket-to-replace-fulvia-in-hunger-games-mockingjay-films-as -per-author-suzanne-collins-request .html

Czyli jednak zastąpi Fulvię, nie Venię. Nasza piewsza wersja była prawidłowa.