PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 217 tys. ocen
6,7 10 1 216757
5,7 61 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

Witam wszystkich, jestem na gorąco po przeczytaniu książek i muszę się z kimś podzielić moimi przemyśleniami i spostrzeżeniami.
Czy tylko ja uważam, że aktor Josh Hutcherson jest po prostu źle dobrany jako Peeta?
W filmie odebrałam go jako takie "ciepłe kluchy" zero męskości i kibicowałam aby Katniss wybrała Gale jednak po przeczytaniu książki, polubiłam go, jest ciepłym i po prostu dobrym chłopakiem i uważam, że Gale zrobił Katniss przysługę wyjeżdżając.
"Kosogłos" jest na prawdę brutalną książką, możemy to zobaczyć dopiero po połowie więc w drugiej części filmu.
Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie, że też świat opisany w książce tak bardzo przypomina nasz? Przerysowani ludzie z Kapitolu to dzisiejsi celebryci zadufani w sobie i myślący tylko o bogactwie, sławie , operacjach, modzie i urodzie. Po drugiej stronie ta wielka skrajność, ubóstwo, głód, okrucieństwo, śmierć.
To zdecydowanie nie jest książka dla dzieci. Zastanawiam się czy twórcy 2 części "Kosogłosa" podniosą linię wieku czy ominą te najbardziej brutalne sceny.

użytkownik usunięty
Szprycha_1992

Mi Peeta pasuje i nawet Josh coś ruszył ostatnio z swoją grą aktorską, natomiast bardzo mnie wkurza Gale - i jako postać w książce i jako aktor do niego dobrany (kompletne drewno).

Co do tego, czy podniosą linie wieku - na pewno nie. Film będzie na 100% w PG-13, przez co tak udelikatnili książke, która jak sama piszesz jest bardzo brutalna.

I masz racje, co do świata opisanego w książce.

Ogólnie jeśli chodzi o książki, są one napisane (według mnie) na wysokim poziomie i świetna jest narracja. Żałuję, że w filmie nie zastosowali narracji, jaka była w książce.