PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 216 tys. ocen
6,7 10 1 216363
5,8 59 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

PLOTKA

użytkownik usunięty

Finnick ma niby nie zginąć w filmach

Suzanne: "Finnick nie umrze w filmach. To pomoże cofnąć mój błąd".

Pewnie to plotka, choć ja myślę że jego śmierć zostanie inaczej przedstawiona, bo jak to było
przedstawione w książce to raczej za tym nie pójdą :)

to ciekawe kogo zabiją zamiast niego żeby mieć nieparzystą liczbę zwycięzców głosujących na ostatnie "kapitolińskie" głosowe igrzyska

użytkownik usunięty
julcia2805

Mogłaby Enobaria - nic nie wnosi w książce

Naprawdę fajnie by było. Wiem, że to nie miałoby sensu, ale nie miałabym nic przeciwko uśmierceniu Gale'a zamiast niego. Wiem, że tego nie zrobią, ale pomarzyć można :)

Trollvis

Zgadzam się. Finnick przecież na samym końcu książki ma dziecko z Anni,
więc według mnie powinien zostaać, albo przynajmniej zginąć inną śmiercią
niz w lekturze (ona była okropna).

ocenił(a) film na 7
natalii03012000

I to daje wydźwięk, okrucieństwa, do jakeigo moze zdobyć sie człowiek.

filmowy_laufer

Nie lubię Finnicka, ale żal mi Anne, więc może dobrze się stanie jeśli Finnick przeżyje.

ocenił(a) film na 7
Dalarian

Dla Annie dobrze, ale to będzie nie mała różnica, za co przestanę lubić Francisa :|

ocenił(a) film na 9
filmowy_laufer

Zgadzam się. Dodanie Effie do 13 było super zmianą, lecz jeżeli zmienia się takie fakty jak kto przeżyje to bardzo mi się to nie podoba.

ocenił(a) film na 9
Inovis

'fakty' HAHA xD to jest film, i im więcej dobrych zmian względem oryginału nie naruszając ogólnej warstwy fabularnej tym lepiej :>

ocenił(a) film na 7
Artemisek

Czemu nikt nie lubi dramatyzmu?! -.-

ocenił(a) film na 7
natalii03012000

a jak zginął finnick?

użytkownik usunięty
ORIANA90

Rozszarpany przez zmiechy.

ocenił(a) film na 7

nie czytałam książki a co to są te zmiechy?

użytkownik usunięty
ORIANA90

http://igrzyskasmierci.wikia.com/wiki/Zmiechy

ocenił(a) film na 7

dzieki

użytkownik usunięty
ORIANA90

Nie ma za co ;)

ocenił(a) film na 7
Trollvis

Faktycznie śmierć Gale'a zaskoczyłaby widzów, a jeszcze bardziej fanów książki. Nie byłby to taki zły pomysł tymbardziej, że Gale i tak pod koniec zostawia Katniss.

ocenił(a) film na 7
Trollvis

nie mogą wręcz nie wolno im zabić Gale'a!!! ludzie, zastanówcie się tylko... przecież to robiłoby z Peety nagrodę pocieszenia, a jak dobrze wiemy, Katniss dokonała świadomego wyboru

no błagam, tylko bez melodramatyzmów ;/

bardziej się obawiam o postać Plutarcha, jak bardzo zredukują jego postać i kto przejmie jego dialogi... ktoś ma w ogóle pojęcie, które sceny miały być kręcone przez trzy dni z udziałem Seymoura Hoffmana?

ocenił(a) film na 9

Enobaria w ogóle nie pojawia się w tej części. Może więc nie muszą nikogo zabijać, bo już jest nieparzyście...

użytkownik usunięty
tyiska

Zastanawia mnie co z tym fantem zrobią...

Nie wiem dlaczego wszyscy rozpaczają śmiercią Finnicka. Jestem za tym żeby film był zgodny z książką. Śmierć tylu pozytywnych bohaterów nadała jej wyrazu. To nie miał być kolejny "happy end". Równie dobrze mogliby darować życie Prim.A może Cinna w jakiś cudowny sposób ożyje? ;/

ocenił(a) film na 7
dastan3000

Nie wiem skąd taka plotka (informacja) i nie zamierzam tutaj ani jej negować, ani potwierdzać. Zgadzam się jednak z Tobą- DASTAN3000, Finnick był ciekawą postacią (można go lubić bądź nie) ale jego śmierć dodawała rzeczywistości światu, brutalności i bardziej dosadnego wydźwięku. Życie to nie bajka, rzadko kiedy historie kończą się happy endem, na wojnie giną ludzie. Ta książka nie była historią dla dzieci i według mnie nie powinna być przedstawiona delikatnie tylko dlatego, że ludzie lubią szczęśliwe zakończenia.

pantomima4

Dokładnie o to mi chodzi. Cieszę się że jesteśmy tego samego zdania. ;)

użytkownik usunięty
dastan3000

Chodzi o to jego śmierć powinna być ukazana inaczej niż w książce, bo w książce trochę go pominięto

ocenił(a) film na 7

haha... pominięto? to jak nazwiesz śmierć Prim opisaną w jednym zdaniu? czytałam Kosogłosa w oryginale z prędkością karabina maszynowego, chcąc dowiedzieć się, co się dzieje dalej - nawet nie wychwyciłam tej jej śmierci, dopiero w kolejnym rozdziale dotarło do mnie, że ona zginęła w tym wybuchu

użytkownik usunięty
tolerancja91

Akurat pisaliśmy o Finnicku... Ale śmierć Prim jak czytałem polska wersje nawet nie została tak pominięta

ocenił(a) film na 7

dobra, może przesadzam, ale było to tak nienaturalne, a może i było, sama nie wiem... prawdą jest, że w tamtym okresie Katniss prawie nie widziała się z siostrą i nagle w całym tym wojennym rozgardiaszu widzi jej śmierć... nawet nie było jej przy niej. Tym bardziej jej strata była bolesna, zważywszy na to, kto był za to odpowiedzialny.

ocenił(a) film na 7
tolerancja91

W sumie nie było to aż takie nienaturalne... Tak przecież jest - ludzie giną nagle, bez uprzedzeń, często jest to tylko chwila i mamy trupa. Szczególnie na wojnie. Może mi samej nie podobało się jak została przedstawiona śmierć Prim, ale jednak coś w tym jest.

Rose_Clementine

Bardzo mnie ciekawi jak pokażą tą scenę w filmie. Mam nadzieje że jej zbytnio nie "ugrzecznią".

ocenił(a) film na 7
dastan3000

Zważywszy na to, że zarabiają na bardzo młodych widzach czyt. mogą na siłę zaniżyć minimalny wiek.. Raczej "ugrzecznią".

Rose_Clementine

No chyba że... Oby pokazali ją jednak w miare przyzwoicie.

dastan3000

jezu jak by to była katniss trzymająca w ramionach umierającą prim to chyba bym się pocięła

cake712

Nie popadajmy w skrajności. ;) Ale dobrze Ciebie rozumiem. :D

użytkownik usunięty
tolerancja91

Tak tutaj masz rację - to był okrutny cios dla Katniss...

ocenił(a) film na 8
dastan3000

Również się z Tobą zgadzam, życie to nie bajka i nie powinno się tej historii spłycać, szczególnie że bardzo duże znaczenie ma tutaj komunikat, co wojna i okropieństwa robią z ludzką psychiką. Powinno być maksymalnie zgodnie z książką.
Ale jednak jestem też zdania, że "pozostawienie przy życiu" Finnicka nie byłoby aż tak zniekształcające, jak przy Prim. Śmierć Prim to przede wszystkim 100 razy większa tragedia, a po drugie bez jej śmierci mogłaby się tak szybko nie przekonać, kto jest wrogiem, a kto nie jest.

ja myślę ze to możliwe ze oszczędza F. chociażby z uwagi na okrucieństwo sceny - producentom będzie zależało na tym by film nie dostał za wysokiej kategorii i tym samym zakaz wyświetlania na duza skalę, bo by tylko stracili pieniądze.

ocenił(a) film na 7
rebel55

Tak, trudno odmówić tym plotkom podstaw marketingowych. Jednak w kontekście całej historii uważam, że albo powinno się coś robić rzetelnie, albo wcale. Już pierwsza część- w mojej opinii- była zbyt delikatna i upłaszczona, a sceny walki zbyt mało makabryczne. Nie wymagałam tutaj masakry piłą mechaniczną, ale jednak trochę więcej brutalności. Pomijając oczywiście, że te progi wiekowe są śmieszne. Z tego co się orientuje serial ,,Gra o tron" ma przedział wiekowy od 12 albo od 15 lat, a to co się tam dzieje jest po prostu...hm... dosyć ordynarne. Pomijając już oczywiście fakt, że młodzież w tych czasach nie takie rzeczy widziała. A co najważniejsze: skoro ktoś wybiera się na film o tytule ,,Igrzyska śmierci" to chyba zdaje sobie sprawę z faktu, że Kubuś Puchatek nie będzie głównym bohaterem historii.

pantomima4

porownanie nietrafne, bo tu film kinowy a tam serial. inne swiaty dystrybucji.
jesli juz szukac analogii to w strone np wladcy pierscieni czy sagi star wars.

ocenił(a) film na 7
rebel55

z całą sympatią dla igrzysk, nie porównuj ich do arcydzieł, ok?

tolerancja91

gwiezdne wojny i wladca to arcydzieła? polemizowałabym. i tu i tam prosta historia: dobro walczy ze złem, dobro zwycięża + mnóstwo bijatyki. koniec historii.
efekty specjalne i kostiumy robią za widowisko.

igrzyska chociaz maja jakis wydzwięk. Collins chciała ukazać bezsens koncepcji reality show, znieczulicy na cierpienie i śmierć dzieci, znieczulicy na wojnę i potrzebę taniej rozrywki dla mas.

ocenił(a) film na 7
rebel55

Albo wszyscy ją nadinterpretują jak na wypracowaniach maturalnych.. Może po prostu wpadł jej pomysł przedstawienia takiej historii i po prostu przelała ją na papier? :) Tak już przecież z weną jest. Bazgrzesz to co pojawiło się w głowie...

Rose_Clementine

nie mowila o tym w wywiadach:)

ocenił(a) film na 5
rebel55

Nie wiem jak z SW bo nigdy specjalnie mnie nie interesowało, ale stwierdzenie, że Igrzyska mają wydźwięk, a Władca Pierścieni nie zakrawa o żart i wręcz psychofaństwo.

Dealric

inwektywy personalne pod adresem ludzi których się nie zna, świadczą o tym ze z rozmówca jest zdecydowanie coś nie tak (proponuje leczenie), wiec ja z dyskusji z tobą rezygnuję. pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) film na 5
rebel55

jedyną osobą która kogoś tu obraża jesteś ty;)
Ale dobrze wiedzieć, że nie masz żadnych argumentów na poparcie pisanych przez siebie głupot.

ocenił(a) film na 8
Dealric

Słowa to za mało by opisać jak bardzo irytuje mnie ten użytkownik... Jak ci sie nie podoba to zrób coś bardziej pożytecznego, niż komentowanie pod filmem , którego wyraźnie nie lubisz. Jak mi się film nie podoba to wystawiam ocenę i nie naprzykrzam się fanom filmu. Ty za to chyba wziąłeś sobie za punkt honoru by utrudniać ludziom odczucia przyjemności z przeglądania tego forum.

tolerancja91

Słuszna uwaga.

Zginie w filmie, Suzanne nigdy tak nie mówiła, nie wiem skąd te informacje?

użytkownik usunięty
chopin323

Z facebooka... Napisałem "PLOTKA"