PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 217 tys. ocen
6,7 10 1 216763
5,7 61 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

Czy ktoś zrozumiał o co chodziło z zabiciem Coin? Nie mogłem ogarnąć, ona spadła z jakiegoś balkonu, czy co? Czy skoczyła? Tak było pierwotnie napisane chyba, ale nie mam książki przy sobie teraz. a potem było napisane, że to Katniss ją zabiła. To już nie wiem nic. I Snow został zadeptany przez lud. Czyli Katniss nie trafiłą w niego strzałą, a może trafiła w Coin? Pomóżcie zrozumieć. Sorry za ignorancję.

ocenił(a) film na 7
damiansport1

cytat z wikia o igrzyskach śmierci:
"Podczas egzekucji prezydenta Snowa, Katniss przypomniała sobie rozmowę z nim i w końcu zrozumiała, że to Coin stoi za śmiercią Prim, ponieważ zesłała bomby, które miały najpierw zabić cele, a potem sanitariuszy opatrujących rannych. Była to taktyka Coin - chciała ona przekonać wszystkich, że Snow nie przejmuje się losem dzieci i tym samym sprawić, że Strażnicy Pokoju zwrócą się przeciwko niemu, a rebelianci będą mogli bez przeszkód zabić Snowa. Katniss pojmuje to w momencie, kiedy przypomina sobie, że Gale proponował taką broń Beetee'mu. Zamiast zastrzelenia Snowa, ku zdziwieniu wszystkich, dziewczyna skierowała swoją strzałę ku Almie. Prezydent Coin spadła wtedy martwa z balkonu."

damiansport1

SPOJLER!!!
Coin dostała strzałą od Katniss (i chwała za to, bo się babie należało), a Snow udusił się własną krwią czy coś takiego.
Generalnie chodziło o fakt, że mając do dyspozycji tylko jedną strzałę/okazję i dwie osoby odpowiedzialne za masakrę (Snow organizował igrzyska, a Coin najprawdopodobniej wysadziła siedzibę Snowa) Katniss musiała wybrać, kogo lepiej zabić. Ponieważ Snow już i tak był jedną nogą w grobie, a Coin dopiero się rozkręcała, to wybór wydawał się prosty.
Pomogłam?

Nadienn

Katniss zabiła Coin, bo ta chciała zorganizować igrzyska dla dzieci kapitolu, czyli nic by sie nie zmieniło. Wojna, a w tym śmierć Prim byłoby wszystko na darmo....

ocenił(a) film na 8
creative85

Tutaj mniej chodziło o Igrzyska, bo miała poparcie Mason, więc ja też musiałaby zgładzić, raczej chodziło o to, że po przejęciu bombowców spuściła napalm przed dom Snowa, a przecież tam była jej siostra. No i jak bardzo gardziła Snowem, tak też przemówił do niej, jako "że umówili się, że będą mówić sobie prawdę" No i jako drugi argument. Gdyby miał jakiś bombowiec to by uciekł, a nie siedział w swym domu.

czesiol

Zgadza się :)

damiansport1

To wszystko racja, ale chodziło też o to, że Coin widziała w Katniss rywalkę. Bała się, że po obaleniu systemu to Katniss zechce rządzić, a ludzie z pewnością poparli by ją, nie Coin, więc chciała się pozbyć Katniss. Najpierw miała nadzieję, że Peeta ją zabije, a kiedy ten plan się nie powiódł zesłała te bomby na dzieci, bo wiedziała, że Katniss tam będzie i nie obchodziła jej śmierć sanitariuszy. Katniss dowiedziała się tego, czyli wiedziała, że to Coin stoi za śmiercią Prim, a że Snow i tak nie miał szans, by przeżyć, zastrzeliła Coin, która mogłaby być gorsza od Snowa po dorwaniu się do władzy, zresztą już planowała kolejne Igrzyska. Nie wiadomo tylko czy Snow umarł stratowany przez ludzi czy udławił się własną krwią ze śmiechu.

użytkownik usunięty
Trollvis

Raczej się udławił :D