PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 217 tys. ocen
6,7 10 1 216763
5,7 61 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

W skrócie. Film zawiódł mnie i plan z podzieleniem książki na części w tym przypadku okazał się
porażką. Tak jak np. w HP czy Hobbicie ten podział działa na plus tak tutaj powoduje
niepotrzebne wydłużenie akcji i jednocześnie nie podkreśla rzeczy które według mnie są ważne.
Chodzi mi tu najbardziej o „spowiedź” Finnicka, która została przytłumiona uwalnianiem
Zwycięzców. Osoba która nie czytała książki, jest bardziej pochłonięta (w końcu!) akcją, a nie tym
co opowiada Finnick. Jeżeli już przy akcji jesteśmy to w książce jest jej niewiele na początku
więc ten sztuczny podział jeszcze to uwydatnia.

Jako, że uwielbiam serię i bronię każdej części od wszelkich „napaści”, tak tutaj też szukam
usprawiedliwienia. Wychodzę więc z założenia, że ten film miał jedynie rozbudzić nasz apetyt na
ostatnią, pożegnalną część. Celowo był taki mdły i monotonny, żeby następna była mocna i z
jajem, tak jak to do tej pory było. Kto jest ze mną? :)

ocenił(a) film na 3
lunarebel

ja nie:)
to jest bronienie na siłę- nie widzę potrzeby aby część powstała. jak już wczesniej napisałam- straszne nudy i niech nikt mi nie dorabia teorii do tego filmu- bo albo wychodzi sie zadowolonym z kina albo nie.
tu były takie nudy jak nigdy