PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 217 tys. ocen
6,7 10 1 216757
5,7 61 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

Jak myślicie w którym miejscu skończy się pierwsza połowa Kosogłosa? Osobiście obstawiam na
moment w którym Katniss spotyka się z Peetą w szpitalu.

ocenił(a) film na 7
Mystique

może tak być. ona biegnie go przywitać, cieszy się z jego widoku, a on wstaje i zaczyna ją dusić i... cięcie! i to się dzieje w połowie książki więc są duże szanse. już się nie mogę doczekać :)

ocenił(a) film na 8
AgnesK_22

Też tak myśle . :) W sumie to najlepszy moment . :)

ocenił(a) film na 8
Mystique

To była moja pierwsza myśl co do podzielenia filmu. W sumie jakoś nie przychodzi mi do głowy inny fragment... Chociaż może ten moment kiedy Katniss została postrzelona w głowę podczas przemówienia. Nie wiem sama.

TakeItIzzy

Nie przychodzi mi do głowy inny moment, poza tym, w którym Peeta i Katniss spotykają się i on próbuje ją udusić. To na pewno zachęciłoby widzów do czekania na ostatnią część jeśli chodzi o film, a tych którzy nie czytali książki - na pewno do jej przeczytania.

ocenił(a) film na 8
sel99

Ja też myślę, że ten moment jest najlepszy. Swoją drogą nie mam pojęcia co mi przyszło do głowy, kiedy pisałam że Katniss została postrzelona w głowę haha niesamowite jak człowiekowi potrafi pamięć szwankować, oczywiście nie w głowę była wtedy postrzelona...

P.S. Aż dziw bierze, że mnie nikt nie poprawił do tej pory...

ocenił(a) film na 5
Mystique

Moim zdaniem mogą też podzielic w miejscu, gdzie przeglądali plany Kapitolu, a Katniss i Finnick od razu skojarzyli to z areną. "Panie i panowie... 76 Igrzyska Głodowe uważam za otwarte!" i koniec. Aczkolwiek pierwszy moim skojarzeniem też było spotkanie z Peetą. ;)

ocenił(a) film na 7
heartless

A ja mam 3: Duszenie Peety, postrzał w Dwójce, wyruszenie do Kapitolu i jak przybywa Peeta :)

ocenił(a) film na 7
heartless

W sumie ten moment z areną też może być ciekawy!

ocenił(a) film na 7
Mystique

Moim pierwszym skojarzeniem też był moment spotkania Katniss z Peetą, ale heartless też może mieć racje, sama nie wiem jak to zrobią, ale na pewno zakończenie będzie zaskakujące, dla tych, którzy nie czytali książki. :P

ocenił(a) film na 7
EverybodyLoveBooks

Oj tak, moi znajomi, którzy nie czytali książki reagowali dość emocjonalnie na 1 i 2 część a więc co będzie przy 3 :D

ocenił(a) film na 7
Mystique

No taaaak, a co będzie przy 4, szczególnie w kanałach i na placu Snowa

ocenił(a) film na 7
filmowy_laufer

No właśnie, jak oni wytrzymają emocjonalnie. :-P

ocenił(a) film na 8
filmowy_laufer

O rany nie mówcie mi nic o kanałach. Ja czytałam książkę i też nie wiem jak zareaguję :/ kurde

Mystique

W trzeciej części książki jest wiele takich momentów, które wzbudzają wielkie emocje a którą z nich wybierze reżyser na zakończenie filmu dowiemy się za rok. Ja obstawiała bym że podzielą to w momencie gdzie Katniss zostaje postrzelona. Jest scena że przemawia i tu nagle strzał, leży na ziemi postrzelona, krwawi i koniec filmu. To by wzbudziło wielkie napięcie i ciekawość. My wiemy że to przeżyje ale ci co nie czytali książki byliby w szoku i z niecierpliwością czekali na następną część a o to przecież chodzi reżyserowi.

ocenił(a) film na 7
narka11

Moment postrzału byłby świetnym wyborem, jednak ja obstawiam scenę podczas której Peeta usiłuje udusić Katniss, ewentualnie kiedy nasza bohaterka decyduje się wyruszyć do Dwójki.

ocenił(a) film na 7
Emilia22

Ale zauważcie że moemnty postrzału i duszenie mają taki sam cel: zabicie Katniss, wiec obstawiam te moemnty.

ocenił(a) film na 7
filmowy_laufer

I już widzę te miny ludzi, którzy nie czytali książki i nie nie wiedzą jaki będzie koniec...

ocenił(a) film na 7
Emilia22

Heh, w sumie ja scenę postrzału widzę taką ona lezy i nadbiegaja ludzie, wszystko widzimy z lotu ptaka THE END.

Jeśli o duszenie to on przyciśnie ja do ściany i poazane będzie tj. halucynacje i THE END.

Takie są moje wyobrażenia :d

filmowy_laufer

Nie pamiętam tego postrzału, powiecie mi który to był rozdział?

ocenił(a) film na 7
mefi17

To była strona 210 ;)

filmowy_laufer

dzięki ;) nie wiem dlaczego akurat tego momentu nie pamiętam...

ocenił(a) film na 7
filmowy_laufer

no błagam, niech nie pokazują jakiś halucynacji !!! do dzisiaj chce mi się śmiać jak sobie przypomnę te śmieszne zmiechy z 1. części ;p no ale co poradzić, mieli w końcu niski budżet

ocenił(a) film na 7
tolerancja91

Ale mi chodzi że Katniss brakuje tchu i zaczynie odpływać.

Mystique

Dowiemy się dopiero na filmie :), chyba, że ktoś zdradzi w wywiadzie coś ale wątpię bo byłby to spoiler. Osobiście obstawiam pożegnanie i wylot do Kapitolu na ostateczną bitwę.

ocenił(a) film na 7
sliv3r3

Mam nadzieję, że nikt nie zdradzi bo to zepsułoby całe napięcie:)

ocenił(a) film na 8
Mystique

zdecydowanie obstawiam ten moment - "przywitanie" Peety z Katniss

użytkownik usunięty
Mystique

moja pierwsza myśl to przywitanie Katniss z Peetą,a teraz tak sobie myślę.. może zakończą na tym jak Boggs obrywa i umiera, tak samo jak Finnick, bo wg filmwebu w 2 części Mockingjay aktorów ich grających ma nie być... :/

Wydaje mi się że to chyba po prostu jakiś błąd, bo Finnick umiera praktycznie pod koniec książki i nie mieli by czego dać w drugiej części, dlatego wszystkie sceny na ulicach Kapitolu i w tunelu będą raczej w kolejnym filmie :)

użytkownik usunięty
Izzy_

ano faktycznie :)

Mystique

Zanim tu zajrzałam to po przeczytaniu fragmentu o powrocie Peety pomyślałam że to naturalny podział książki a zarazem filmu na dwie części. Teraz myślę, że równie dobrym zakończeniem byłoby jak to pisze heartless - arena 76. Igrzysk.

lady_kati

Właśnie skończyłem książkę i czytając już wiedziałem, że będzie podzielone, więc się zastanawiałem jak to zrobią. Jestem prawie pewny, że będzie to widok "areny" z kokonami w Kapitolu i tekst, że zaczynamy nowe igrzyska. Na pewno nie skończą na duszeniu Katniss przez Peete, bo to będzie zbyt niejasne dla tych, którzy nie czytali i nie zostawią ludzi na rok z niepewnością, dlaczego to zrobił. Podobnie sceny, że Katniss niby umiera, jak postrzał w Dwójce. Przecież nikt nie jest tak głupi, żeby myśleć, że zabiją tak ważną i lubianą bohaterkę :P
Oprócz tego do sfilmowania jest mnóstwo rzeczy, o których Katniss tylko wspomniała, w końcu książka jest jej POV, a film już pokazuje wydarzenia z różnych perspektyw. Na pewno będzie więcej Snowa, w końcu dodali mu jakiegoś ministra, żeby miał z kim rozmawiać ;) No i jestem ciekaw co zmienią - śmierć Finnicka można zrobić lepiej, na pewno będzie więcej Effie, pewnie też Johanny. W 3 części pewnie będzie też pokazane osaczanie Peety i cała jego akcja ratunkowa.

ocenił(a) film na 10
Mystique

Szczerze jak tak teraz czytam te wszystkie Wasze propozycje, to mi przyszła na myśl jeszcze jedna opcja a dokładniej może jak oni lądują już w Kapitolu i jak Katniss dowiaduje się, że Peeta przyleciał z nimi? Bo w sumie gdyby urwali przy scenie duszenia to moim zdaniem byłoby trochę za krótko, bo nie sądzę, żeby bardzo skupiali się i rozwlekali sceny jak kręca propagity ;p

Mystique

moja odp tu http://www.filmweb.pl/film/Igrzyska+%C5%9Amierci%3A+Kosog%C5%82os.+Cz%C4%99%C5%9 B%C4%87+1-2014-626983/discussion/W+kt%C3%B3rym+momencie+zako%C5%84czy+si%C4%99+c z+1+i+inne+przemy%C5%9Blenia,2393444

Alienpfk

a jednak się pomyliłem.

ocenił(a) film na 6
Mystique

Znowu dzielenie, nie podoba mi się ta moda, szczególnie, że trzecią część HG bardzo długo męczyłam (w przeciwieństwie do pierwszych dwóch od których nie mogłam się oderwać)