Witam. Na wstępie chciałbym tylko zaznaczyc ze uwielbiam ogladac filmy, jest to moja pasja. W każdym filmie staram się znaleźc coś pozytywnego, nigdy nie załuję czasu spędzonego przed ekranem. O co mi chodzi - niektóre filmy są wybitne, inne niekoniecznie ale w każdym można znaleźc coś unikatowego, coś dzięki czemu dany film zapada w pamięc. NIedawno miałem przyjemnosc wybrac się do kina na nowe Igrzyska Śmierci. Moim zdaniem jest to film lepszy od pierwszej części, dobry pod względem technicznym, ale niestety scenariusz jest dla mnie nielogiczny i zwyczajnie słaby. Film oceniłem na 5, i sadziłem ze skonczy się na sredniej ocenie 7.4/7.5 na Filmwebie. Przypomniałem sobie dzisiaj o filmie i z ciekawości chciałem zobaczyc które mam miejsce w rankingu. Zamurowało mnie. 8.2 i 56 miejscie? Naprawdę? Co się wydarzyło , że ten film jest wyżej w rankngu niż Full Metal Jacket, Psychoza, Infiltracja czy Mechaniczna Pomarańcza? Rozumiem że, nie obrażając nikogo, dziewczynom w przedziale wiekowym 13-16 mogło się to podobac, ale co z krytykami? 89% na Rotten Tomatoes? Nie twierdze, że to zły film, ale w żadnym wypadku nie powinien byc w rankingu wyżej niż niektore arcydzieła. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam.
To forum do oceny subiektywnej. Kiedy wreszcie skończy się dodawanie postów tego typu? Nigdy ocena PUBLICZNOŚCI pełnej skrajności nie dogodzi każdemu.
Jest tak z co drugim nowym filmem. I pod każdym z nich pojawiają się takie tematy. Jak przejdzie fala fanów i oceni reszta użytkowników to powyższy wyleci w podskokach tam gdzie jego miejsce.
Ludzie zalamuja mi sie kolana jak czytam tysieczny temat o jednym i tym samym.
PS: Film ma dopiero 15000 tys widzow ,ocena sie ustabilizuje gdy bedzie ponad 50000
No nic takiego się nie stało - po prostu cud !
Podobnie na rotten tomatoes i imdb - po prostu wszędzie się nie poznali na byle jakości filmu ...
Film był przewidywalny i gra aktorska beznadziejna- Takie jest moje zdanie i dla kogoś to może być cudowny film jednak gusta się różnią tak samo jak różnią sie ludzie.. Ot co problem
Przewidywalny... aha no to bardzo ciekawe co mówisz. Jesteś prorokiem? Powiedz no wróżysz z kart czy z fusów?
Ciekawi mnie, czy skoro jest taki "przewidywalny" to przewidział końcówkę? Pewnie obstawiał, ze któryś z uczestników wygra te Igrzyska albo Katniss znów wywinie jakiś numer typu tego z jagodami.
Właśnie o to chodzi bo ja osobiście spodziewałem się jakiegoś naciąganego zakończenia, a tu zaskoczenie. Ale Z_W twierdzi że przewidział :) Zresztą sceny z mgłą też się nie spodziewałem.
Miło zobaczyć czyjeś oburzenia z szybką reakcją. Film był przewidywalny- przewidywalne było to, że te dziaciaki się zakochają, przewidywalne było to, że przeżyją. Przewidywalne było ogólne zakończenie. Gdyby np. on udusił by ją pod koniec za pomocą wodorostów z wody, to przyznam, że było by to nieprzewidywalne. I moje ukachane wyolbrzymienie bohaterów. Całkowity brak smaku.
Trudno żebyś nie przewidział że przeżyją jak jest to na podstawie książki i książek jest 3, a Katniss jest główną postacią. Jedyna przewidywalna rzecz to było to że się w sobie zakochają.
Nie nie oburzam się bo nie jestem tego typu człowiekiem. Po prostu mnie interesuje jak się przewiduje film i to zakończenie w tym stylu (nie piszę go bo to spoiler).
kto się w kim zakochał? bo z tego co pamiętam to Peeta od zawsze kochał Katniss .... i tyle ;)
Co Cie w takim razie skłoniło do pójścia na ten film? Dziewczyna, siostra, znajomi?
Chodzi mi o to, że ja nie lubie komedii, wiec nie chodze na nie do kina. Lubie za to sci fi i filmy akcji, więc wybieram takie seanse, by mi się spodobały. Choc oczywiscie nie kazdy film, na który poszłam mi się podobał. Póki sie nie obejrzy, zdania się nie wyrobi. ;)
Skoro wiek oceniających jest takim problemem to napiszcie do twórców, żeby zrobili po dwa rankingi do filmu. Pierwszy ranking gdzie oceniający będą mieli do 19 lat i drugi 20 w górę. To jest strona gdzie wszyscy mogą oceniać wszystko jak chcą. Więc jeśli głosem większości jest wyżej niż chociażby w/w Infiltracja to tak ma być.
Aha to nie wiedziałem że jestem dziewczyną i mam 13 lat :) Pozdrawiam z nibylandii, a razem ze mną czarownice i wróżki.
Dzieciaki się nie zakochały. Peeta tak, Katniss nie. Recenzje film zbiera świetne na całym świecie. Więc jednak ten film coś ma w sobie. Może po prostu nie potrafisz zrozumieć przekazu filmu? sposobu rozwijania akcji, kreowanego tam świata. Napisałeś, że film jest na 5, ale jakieś argumenty? Brak.
Co ma ten film w sobie? Od czasów WP i serialu GoT nie powstał żaden konkretny film fantasy/sci-fi.
Polecam poczekać na DVD i obejrzeć ponownie, albo sięgnąć po książkę, która swoją drogą biję na głowę film o 2/3 klasy.
Aha, i nie mówie, że jeste "beznadziejny", bo film CI się nie podobał, każdy ma swoją opinie, i każdą należy szanować, ale czekam na konkretne argumenty dlaczego 5 wg Ciebie, skoro taką srędnią ocen mają filmy, które lecą na TV Puls
Spokojnie, za kilkadziesiąt tysięcy głosów będzie tak jak mówisz 7.4/7.5 ocena. Po prostu minął ledwie tydzień od premiery i lwia część oglądających i oceniających to fani serii.
A co do pomidorków to warto pamiętać, że 89% to nie jest średnia ocena krytyków, a procent którym film się spodobał (tzn ponad 60% jeśli dobrze pamiętam). Sam film ma średnią rzędu 7.5/10.
Full Metal Jacket jest świetny, ale dość specyficzny, Psychozy nie lubię, Infiltracji nie kojarzę a Mechaniczna Pomarańcza to tez bardzo fajna rzecz, ale także mocno specyficzna - podobnie jak powieść, na której została oparta.
Poza tym uważam, że Matrix jest kompletnie do bani, szczególnie jeśli chodzi o ontologię świata, za to jestem zagorzałym fanem Ghost in the Shell w każdej wersji (czyli dwa seriale i trzy filmy).
No i jaki z tego wyciągniesz wniosek?
Poza tym 1. część Igrzysk oglądałem jakoś po łebkach i chyba zaraz sobie odświeżę z DVD, za to druga nie jest taka głupia, jak by się mogło wydawać. Aczkolwiek moty z "podglądaniem przez uchylone drzwi" jest... khem... mocno naciągany. Zaś pomysł z ubraniem tych "sił porządkowych" w białe kombinezony/zbroje to kalka ze Star Wars... zaprawdę, pewne klisze najwyraźniej mocno się wbiły...