Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 296 tys. ocen
7,3 10 1 295650
6,5 46 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Czy tylko mi się wydaje jakby był urwany w połowie? Wiem, że będzie 3. część, ale i tak by się przydało jakies
rozwiązanie całych igrzysk 75-lecia. Film od samego środka akcji przeskoczył do napisów końcowych w przeciągu trzech
minut.

ocenił(a) film na 7
trendixx

tez tak uważam nagle się kończy nie wyjaśniając niczego. Wiadomo polega to na tym żeby ludzie przyszli na kolejna cześć ale jeśli komuś się ten film spodobał to i tak by się wybrał do kina.

ocenił(a) film na 9
agata696

Reżyser zrobił to w najlepszy możliwy sposób czyli ukazał emocje malujące się na twarzy a film skończył się dokładnie tak jak książka Gale do Kotnej "12 dystrykt już nie istnieje"

ocenił(a) film na 6
mariuszj1939

Mariuszu warto pamiętać, że to co działa w jednym medium, wcale nie musi działać tak dobrze w innym:)
Na podstawie obserwacji tego forum stwierdziłbym, że taki zabieg bardzo podoba się tym co książkę już czytali. Reszcie nieszczególnie.

ocenił(a) film na 9
Dealric

Dealric a jak wg Ciebie mieli tą cześc zakończyc ? Może mieli coś dodac od siebie lub też wkroczyc w kolejne sceny które zobaczymy za rok ? Przecież chodziło o pewien rodzaj zaskoczenia i zaproszenia do kolejnego filmu.

ocenił(a) film na 6
mariuszj1939

Możliwości jest naprawdę wiele, nawet wliczając wejście we fragment z kolejnej części tudzież dodanie czegoś od siebie.

Jak pisałem wcześniej: Pamiętaj, że ksiązka i film to diametralnie różne środki przekazu.

ocenił(a) film na 9
Dealric

Sam widziałem jak osoby w kinie nie wstawały przed pojawieniem się napisów ...
Rozumiem taką argumentacje (film to nie książka ale to nie był ... zamknięty film z puentą). Nadal uważam że mając na uwadze co się zdarzy w tej historii nie mogli jednak pociągnąc tego tematu dalej i zakończyli go odpowiednio.
13 dystrykt oraz inne elementy to jednak jeszcze nie teraz.

ocenił(a) film na 9
mariuszj1939

Dokładnie.
Dla mnie ta opowieść skończyła się w idealnym momencie i nie ma dla mnie znaczenia, czy to książka, czy film, bo fabuła jest fabułą.
Wątek igrzysk i areny został zamknięty. Scenarzyści mogliby zakończyć na tym jak Katniss jest zabierana z areny, bez pokazania tego co działo się w poduszkowcu, no ale co to by było za zakończenie? Bez żadnego elementu zaskoczenia.
Natomiast jakiekolwiek dalsze wyjaśnienia w poduszkowcu, pociągałyby jedynie więcej pytań i niedosyt byłby jeszcze większy. Rebelia i konspiracja 13 dystryktu to temat na 600 stron Kosogłosa, zupełnie inna historia i problemy bohaterów.

Zresztą co się dziwić, że tak się skończyło. Teraz jest taka tendencja, aby urywać film w momencie otwarcia oczu po przemianie w wampira, czy też po pytaniu "will you marry me"? ;P

Tutaj chociaż wiadomo, że Haymith, Plutarch, Finnick i Gale są wmieszani w rebelię 13, Peeta został przechwycony przez Kapitol, a 12 dystrykt zrównany z ziemią. Nic tylko czekać na ciąg dalszy.

ocenił(a) film na 6
mariuszj1939

Nie jestem pewny do czego się odnosisz wzmianką o kinie. Wydaje mi się raczej normalne, że ludzie zaczynają wychodzić dopiero po rozpoczeciu napisów, a często po nich (ze względu na to, że część serii/dystrybutorów często daje bonusowe sceny po napisach). Także takie zachowanie mnie nie dziwi szczególnie:)

Nie jestem w stanie się w pełni odnieść do zakończenia książkowego ponieważ go nie znam. Ale nawet przy założeniu, że było w zasadzie identyczne, to nie jest to do końca dobra sytuacja dla filmu.
Przypomniałem o różnicy między filmem i książką jako mediami nie, żeby zaznaczyć, że nie muszą być identyczne. Chciałem zwrócić uwage na to, że odbiorca inaczej odbierze przekaz filmu i książki nawet jeśli dana scena była identyczna. Przez to chwyt który w książcę się sprawdza (zresztą starczy spojrzeć na serię GoT), to już w konwencji filmowej nie jest aż tak dobry. Ostatnia scena przekazuje kluczowe informacje w sposób werbalny, mimo że film jest medium nakierowanym na bodziec wizualny:)

ocenił(a) film na 9
Dealric

"Sam widziałem jak osoby w kinie nie wstawały przed pojawieniem się napisów ... "

to był taki drobny żart odnośnie zakończenia

ocenił(a) film na 7
trendixx

Trzecia częśc książki jest równie długa jak pierwsza i druga część, i nie ma tam wątków które można było wrzucić do drugiej części bez przedłużenia całego filmu o godzinę. Ja się spowdziewałem że tak będzie ale część wątków co będzie nas czekać w trzeciej części została już powiedziana więc żle nie jest i film tworzy spójną całość.