Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 296 tys. ocen
7,3 10 1 295624
6,5 46 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Na forum znalazlem wiele pytan.. kwestie poruszone ponizej wytlumacza ''wielu wiele'' .
potraktujmy to jako mini vademecum .

+++ Zgony na arenie w kolejnosci w ktorych nastepowaly.+++

Dzien 1

1.mezczyzna z dystryktu 5 (''alkoholik'') - zamordowany przy rogu przez finnick'a rzutem
nozem/toporem w klatke piersiowa (w obronie katniss).
2.mezczyzna z dystryktu 6 (''morfalinista'') - zamordowany przy rogu przez gloss'a rzutem nozem w
szyje.
3.mezczyzna z dystryktu 8 (woof) - zamordowany przy rogu przez brutusa ktory na poczatku rzucil w
starca oszczepem przebijajac noge a nastepnie dobil w parterze.
4.mezczyzna z dystryktu 9 - zamordowany przy rogu przez peet'e w walce nad/pod woda (tylko w
filmie , w ksiazce wiemy ze zginal przy rogu jednak nie wiemy przez kogo zostal zabity.)
5.kobieta z dystryktu 11 (seeder) - zamordowana przy rogu przez cashmere.
6.kobieta z dystrtyktu 8 (cecelia) - zamordowana przy rogu przez enobarie po krotkiej nierownej
walce .
7.kobieta z dystryktu 10 - zamordowana przy rogu przez enobarie (miecz wbity w brzuch).
8.kobieta z dystryktu 9 - zamordowana przez brutusa przy rogu , przebicie klatki piersiowej.

Dzien 2

9.mezczyzna z dystryktu 7 (blight) - zginal w dzungli po tym jak wkroczyl w niewidoczne pole
enegetyczne (podobnie jak peet'a on jednak mial wiecej szczescia.)
10.kobieta z dystryktu 4 (mags) - popelnia samobojstwo wchodzac w trujaca mgle (ratujac tym
samym zycie peet'y .)
11.kobieta z dystryktu 6 (morfalinistka) - poswieca zycie ratujac peete'e przed atakiem
zmutowanej malpy (zmierzcha). umiera na rekach peet'y.
12.kobieta z dystryktu 5 - zabita przez wielka fale .
13.kobieta z dystryktu 3 (wiress) - zamordowana przy rogu obfitosci przez gloss'a , poderzniecie
gardla.
14.mezczyzna z dystryktu 1 (gloss) - zabity przy rogu przez strzale katniss.
15.kobieta z dystryktu 1 (cashmere) - zabita przy rogu po walce z johann'a.
16.mezczyzna z dystryktu 10 - zabity w dzungli przez blizej niezidentyfikowanego potwora . jego
cialo zostalo pocwiartowane przez bestie .

Dzien 3

17.mezczyzna z dystryktu 11 (chaff) - zamordowany przez brutusa . dzialajac w koalicji w imie
przyjazni z haymitchem i marzenia wolnego panem jako jeden z najgrozniejszych zawodnikow
na arenie chcac chronic katniss i peet'e postawil sobie za zadanie eliminacje wszystkich wrogow
(glownie ''zawodowcow'') rebelii . jego ograniczenie - brak dloni okazalo sie jednak zbyt duzym
ubytkiem i ginie po walce z brutusem .
18.mezczyzna z dystryktu 2 (brutus) - ranny po walce z chaffem ginie zabity przez peete w dzungli.

Przezyli: enobaria,beetee,finnick,johanna,katniss peeta
Najskuteczniejszym morderca na arenie okazal sie brutus - 3 zabojstwa (woof , kobieta z 9 i
chaff).

+++sojusze na arenie+++

1.Koalicja (rebelia) - beetee , wiress , finnick , mags , johanna , blight , woof , cecelia , chaff ,
seeder , morfalinistka z 6 , morfalinista z 6 , peeta , katniss (grupa utworzona jeszcze przed
startem glownie dzieki haymitch'owi i plutarch'owi).

2.zawodowcy (profesjonalisci) - gloss , cashmere , brutus , enobaria

3.inni - mezczyzna i kobieta z 5 dystryktu , mezczyzna i kobieta zz 9 dystryktu , mezczyzna i kobieta
z 10 dystryktu

+++zagrozenia na arenie zegarowej+++

11-12 zmierzchy owady
10-11 wielka fala
9-10 xxx
8-9 xxx
7-8 xxx
6-7 zmierzch monstrum
5-6 xxx
4-5 zmierzchy ptaki
3-4 zmierzchy malpy
2-3 trujaca mgla
1-2 krwawa ulewa
12-1 burza

ps. imiona niektorych trybutow nie zostaly ujawnione podobnie jak 4 zagrozenia na arenie .

użytkownik usunięty
rottweiler93

Szkoda ze Collins nie powiodła ich do tego potwora B-) - chciałbym zobaczyć jak wygląda i jak by zabijał :-!

ocenił(a) film na 8

po tym jak potraktowal bruneta z 10 mozemy sie domyslac ze monstrum jest gigantyczne i bardzo silne (nie poluje w stadzie tylko samotnie jak rasowy drapieznik) ja rowniez jestem z tych ktorzy po lekturze nie lubia czegos NIE wiedziec ;) Pomyslec ze jeszcze tydzien temu nie wiedzialem co to hunger games . ogolnie dla mnie tydzien bez ksiazki jest tygodniem straconym ..w 2009 kiedy pierwsza czesc powiesci pojawiala sie w polsce postanowilem poczytac opinie kilku amerykanskich recenzentow . opinie rozne ze to ksiazka bd jednak tylko dla dzieci/mlodziezy itp wiec wtedy sobie odpuscilem . sprawa wrocila 1,5 tyg temu :P dobra znajoma postanowila zobaczyc dwie czesci jednej nocy za posrednictwem pewnej znanej polskiej strony z filmami . nastepnego dnia kiedy sie widzielismy stwierdzila iz przypominam Jej z zachowania jednego z bohaterow .. nie ukrywam zaciekawila mnie a nawet zaintrygowala . pytam kogo .. odp ze Filipa czy jakos tak . specjalnie zapisalem w pamieci to imie . jako ze wyznaje zasade pierwsza ksiazka potem film . zabralem sie do lektury .. nie powiem strasznie wciaga nawet kogos kto juz nie moze zaliczyc sie do 100% mlodziezy . latwo , szybko i przyjemnie sie czyta . bardzo szybko wiec ukonczylem pierwsza czesc zaraz potem druga .. i co stwierdzilem ? w ksiazce nie bylo zadnego filipa.. jako ze tego dnia wolniej myslalem dopiero po chwili do mnie dotarlo :D wiec po ksiazkach zabralem sie do filmow . trzeba przyznac tak jak czytalem na forum filmweb'owym ksiazka zdecydowanie lepsza jednak film rowniez trzyma poziom . dzisiaj koncze kosoglosa ale juz z audiobookiem- brak czasu :/

użytkownik usunięty
rottweiler93

Ja przeczytałem wszystko w trzy dni B-). Najbardziej mnie wciągnęla druga część :-).

Ja tak samo... Ogólnie to było za mało walk między trybutami. Ta krótka przy rogu obfitości mi nie wystarczyła. :(

użytkownik usunięty
dastan3000

Jak dla mnie Collins mogłaby dodać z jakieś jeszcze 100 stron do tej fenomenalnej książki :-D. Co do filmu to dobrze ze pokazali najważniejsze momenty na arenie. Ale brakowało mi akcji z tymi bułkami :-S

Zdecydowanie za szybko się ją czyta. :D Do filmu oczywiśnie nie mam ŻADNYCH zastrzeżeń. ;)

użytkownik usunięty
dastan3000

Ja w sumie tez nie. Najlepszy film roku 2013 wg mnie ;-).

Mam takie samo zdanie. :) WPO przebiło wszystko.

użytkownik usunięty
dastan3000

Oby Kosogłos przebil wszystko :*)

ocenił(a) film na 8
dastan3000

ja natomiast do filmu mam kilka ladnych zasrzezen . rezyser z scenarzysta troszke zmienili to i owo . min.. akcja z zmierzchami malpami - w ksiazce ukazana zdecydowanie lepiej , jeszcze wieksza roznica w akcji z trujaca mgla .. w ksiazce pod koniec finnick juz braktycznie bez przytomnosci a katniss nic lepiej.. wiele rozniacych sie drobnych szczegolow . zobaczcie ile w lekturze katniss dochodzila do tego ze arena dziala jak zegar , jak wypic NEKTAR a nie wode (jak w filme) , ile czasu peeta dochodzil do siebie po spotkaniu z polem silowym , w ksiazce zdecydowanie brutalniej ukazane rany i dlugosc ich leczenie po spotkaniu z mgla , mnie troche denerwowalo jeszzcze to ze skoro troszke pozmieniali to mozna bylo ukazac dokladniej walke pod rogiem ? ukazac smierc wszystkich trybutow dokladniej ( woof'a , ceceli , seeder itd itp.. ) jednak szczytem bylo juz nie pokazanie smierci dwoch jak dla mnie najgrozniejszych zawodnikow na arenie brutus'a i chaff'a . walka peet'y z brutusem tez w filmie byla epicka ;> film robiony troszeczke rowniez dla mlodszej publicznosci . gdyby ta produkcja byla bardziej krwawa osiagnela by jeszcze zdecydowanie wiekszy sukces patrz:zabojstwo wiress (praktycznie krwi nie widzimy a jak bylo w ksiazce? - krwawy usmiech .)

ocenił(a) film na 8
rottweiler93

To mnie wkurza właśnie. To cenzurowanie na rzecz smarkaczy bo ich jest najwięcej. Taka w sumie hipokryzja bo prawda jest taka, że wszystko jest ogólnodostępne więc jeśli chcą to mogą sobie obejrzeć w internecie pikantne sceny erotyczne ale krwawe sceny, pełne przemocy. Szkoda.

ocenił(a) film na 8
IKnowWhatYouAre

to mamy zgodnosc .

ocenił(a) film na 8
IKnowWhatYouAre

Zgadzam się :)