Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 296 tys. ocen
7,3 10 1 295650
6,5 46 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

W książce pojawiła się scena, że Gale i Katniss spotkali w lesie dwójkę osób "idących" do
legendarnego dystryktu 13. Pokazali oni Galowi i Katniss to nagranie kapitolu. Scena ta nie
została umieszczona w filmie, czy ktoś wie dlaczego? wg mnie była BARDZO ważna

ocenił(a) film na 8
tomalek_1447

Nie widziałam jeszcze filmu, ale wydaje mi się, że nie dali tego, żeby ci co nie przeczytali książki wciąż nie wiedzieli o tym, że dystrykt 13 przetrwał.

użytkownik usunięty
tomalek_1447

Troche to pomieszales. Katniss znalazla dwie dziewczyny Bonnie i Twill i one powiedzialy jej o buncie w dystrykcie bodaze 8...

tomalek_1447

Odpowiedź jest prosta... dopiero w kontynuacji wyjaśnią nam czym tak na prawdę jest dystrykt 13, nikt nie powiedział, że akcja ma lecieć tak jak w książce, pamiętajmy, że to tylko adaptacja, a wizja reżysera może być inna. :)

ocenił(a) film na 9
tomalek_1447

Też mam pytanie do osób, które już czytały: Czy Cinna się jeszcze pojawia? Czy w ogóle żyje?

ocenił(a) film na 9
Agness_92

Niestety nie żyje;/ pojawią się tylko jego stroje.

ocenił(a) film na 9
czarna_mamba_9

szkoda :( taka fajna postać :(

ocenił(a) film na 9
Agness_92

Jedna z moich ulubionych;)

Agness_92

Niestety w "Kosogłosie" jest mowa o jego śmierci

tomalek_1447

ch0d0r ma rację. Katniss znalazla dwie dziewczyny Bonnie i Twill i one powiedzialy jej o buncie w dystrykcie 8. One nie pokazały żednego nagrania, tylko o nim mówili, i tylko Kathniss ponieważ poszła sama pożegnać się z jeziorkiem i wspomnieniami po ojcu, ponieważ wiedziała, że już nie wróci. Boniee i Twill powiedziały, że chodzą słuchy czy plotki że dystrykt 13 przeżył, a jako na dowód powiedziały, że Kapitol pokazuje ciągle te same nagrania z dystryktu 13 z kawałkiem skrzydła kosogłosa. Kathniss wraca do domu i w TV widzi najpierw nagranie z 13-tki które puszczano co jakiś czas jak u nas reklamy. Po jakimś czasie widzi w TV znowu relację "na żywo" z 13-tki z powodu jakiś tam badań że w 13-tce dalej nie można nic pozyskać czy coś i znowu widzi ten sam urywek skrzydła kosogłosa, i zauważa że rzeczywiście Bonnie i Twill miały rację,
Wg mnie też ważna scena. Czemu jej nie pokazali? Nie mam pojęcia.

Cinna już się nie pojawia.

ocenił(a) film na 10
tomalek_1447

W sumie ta scena rzeczywiście była ważna, ale jej brak oszczędził i tak już biednej Katniss zmartwień ;) Poza tym scenarzyści zostawili widzów, którzy nie czytali książki a opierali się tylko na filmach z uczuciem lekkiego zdezorientowania, będą chcieli wiedzieć co dalej.

ocenił(a) film na 9
aro1124

Ja nie wytrzymam i przeczytam :D

ocenił(a) film na 10
Agness_92

Polecam, polecam :D Genialna książka, zresztą jak całą trylogia ;)

tomalek_1447

pomijając to że w książce było że tylko Katniss spotkała uciekinierów i nie pokazali nagrania tylko wspomnieli o nagraniach które Katniss potem w telewizji obserwowała. A wątek nie został pokazany z uwagi na ograniczenia czasowe filmu. Papier wszystko przyjmie, najwyżej książka będzie trochę dłuższa a film ma swoje ograniczenia czasowe i trzeba wybierać co pokazać a co nie. dzięki temu że nie poruszyli tego wątku w filmie (SPOILER) pojawienie się na końcu wzmianki o istnieniu 13 dystryktu jest jeszcze większym zaskoczeniem dla widzów