NIe czytałem książek, ani nie widziałem jedynki, ogólnie rzecz biorąc nie wiem o co tu chodzi. I stąd moje pytanie: Czy jedynka jest dobrym filmem ? Widziałem zwiastum W pierścieniu ognia i musze powiedziec, że nawet fajnie sie zapowiada, a jeszcze bardziej zaciekawiła mnie tak dobra obsada tego filmu!
Książkę serdecznie polecam, niesamowite zwroty akcji, więc jest co czytać. Jak dla mnie pierwsza część nie była porażająca, trochę nudna, ale druga część zapowiada się na hit. Mimo wszystko, polecam zarówno książkę jak i film.
proponuję żebyś najpierw przeczytała książki, są genialne i na pewno cię szybko wciągną a potem obejrzyj filmy.
Książki, książkami, ale jeśli chodzi o film to jest bardzo dobry - absolutnie się nie nudziłam, akcja jest an to zbyt szybka, ale też nie przesadzili w efektami specjalnymi, wybuchami i krwią (to oczywiście plus). Uprzedzam, że to film zrobiony typowo pod refleksję - zabijanie dzieci jest złe, państwo jest złe, biedni, uciśnięci represjami ludzi głodują etc. etc. - i jest w nim kilka niedopowiedzeń - jak to bywa w przypadku ekranizacji. Krytycy ocenili go bardzo pozytywnie, jeśli to wpływa na Twoją decyzję, aktorzy się spisali, całość jest mądrze zrobiona. Ja polecam i myślę, że warto obejrzeć, chociażby dla własnej opinii.
Polecam obejrzeć film jest świetny i przeczytać wszystkie trzy części książki bo jest rewelacyjna :)
Ja polecam najpierw przeczytać książki, potem brać się za filmy. Ja niestety zaczęłam czytać pierwszą część i niecierpliwa, zabrałam się za film - i to był błąd. Wszystko inaczej sobie wyobrażałam, mózg sam nasuwał mi momenty z filmu, podczas czytania książki.
Wracając do samej książki - według mnie jest świetna, niesamowita, jedna z najlepszych jakie czytałam... I absolutnie nie porównywać do Zmierzchu czy Harrego Pottera, bo nie ma czego porównywać.
Fabuła jest bardzo ciekawa, zwroty akcji, oj, dzieje się, dzieje :D Poza tym bohaterowie są bardzo dopracowani.
Książka bardzo wciąga, wystarczy jeden wieczór + kawałek nocy i można brać się za kolejną część :)
Ogólnie książkę polecam, a film... No cóż... Film sam w sobie jest bardzo dobry, ale w porównaniu z książką, film jest dobry.
Więc i film mogę polecić, jednak broń Boże, nie oglądaj najpierw filmu! Najpierw książki, potem film.
No dobra ;p ale jeszcze jedno pytanie, do jakiego odbiorcy kierowane są te książki ? Chodzi mi tu o wiek bo boję sie, że może to byc jakaś książka dla nastolatolatków czy nawet dzieci. Nie chce mi sie czytać cukierkowej historii z happy endem ;)
Książki są adresowane do dorastającej młodzieży. Nawet sama autorka mówiła, że nie jest to powieść dla dzieci, bo fabuła jest brutalna, a także skłania do refleksji. Nie oszukujmy się: cukierkowe nastolatki nie zrozumieją okrucieństwa państwa przedstawionego w książce. Co do filmu, jest on zrobiony bardzo ciekawie, jednak książka moim zdaniem była lepsza. A po przeczytaniu wszystkich części nie mogłam zacząć czytać nic innego: wizja tego dystopijnego państwa naprawdę zapada w umyśle i skłania do przemyślenia, do czego nasz świat zmierza...
Dorastająca młodzież, to złe określenie. DOROSŁA młodzież, to jest bliższe prawdy* :)
Na okładce książki jest napisane: "To nie jest książka dla dzieci. To jest powieść dla dojrzałych młodych ludzi, którzy rozumieją, że okrucieństwo jest częścią historii ludzkości, którzy potrafią dostrzec jego znamiona w najbardziej wyrafinowanych formach i którzy jak Katniss mają w sobie odwagę i determinację, by mu się przeciwstawić." Oczywiście wydawca stara jak najlepiej wypromować, a nastolatki się za dzieci nie uważają, tylko za dojrzałych młodych ludzi ;D, jednak jeśli zaciekawił Cię zwiastun to warto sprawdzić czy i książka Ci się spodoba. Jest ona lepsza niż film.
Ja już moi poprzednicy napisali, nie jest to książka dla dzieci, tylko dla dojrzałych młodych ludzi :) I z tym się zgodzę.
SPOILER Czy ja wiem, czy zakończenie to happy end? Nie nazwałabym go tak :) SPOILER
Pierwsza część jest zdecydowanie najlepsza, potem bohaterka robi się coraz bardziej wkurzająca. Lepiej nie planować zobaczenia 2 cz, bez sięgnięcia do początku.