Film po prostu wbił mnie w fotel, być może dlatego, że jestem fanką książek S. C. ale również z
powodu znakomitej muzyki i gry aktorskiej.
Oczywiście są minusy...dodali kilka scen których nie było w książce i zaistniał niestety pewien
brak logiki ale to w żadnym calu nie ujęło temu filmowi swego uroku.
Co do tego nielogicznego fragmentu, to było to wtedy, kiedy Cinna powiedział Katniss, że jej
strój, w którym właśnie miała wystąpić na arenie, jest wykonany z lekkiego materiału, bo
obstawia pustynię czy inne miejsce, które jest gorące ale niestety nie pamiętam co to
dokładnie było.
Po czym okazuje się, że każdy z uczestników areny, ma taki sam strój a przecież nie wszystkich
ubierał Cinna. Wiem, że to jest błahostka i jak już powiedziałam, to w ogóle nie zmienia fabuły
ani nic temu świetnemu filmowi nie ujmuje. Jeżeli jednak w książce jest inaczej i się
pomyliłam, to proszę o poprawienie i bardzo przepraszam.
Chciałam również podkreślić, że klimat filmu został stworzony dzięki nowemu reżyserowi jakim
był Francis Lawrence. Moim zdaniem idealnie posklejał sceny i wyreżyserował film.
Jeżeli chodzi o moją ocenę końcową to daję dziewiątkę i czekam na kolejną część :)
Ja również jestem pod wrażeniem filmu. Książka oczywiście jest lepsza, ale wykonanie filmu jest również bardzo dobre. To Prawda, że dodali Kila rzeczy ale również (niestety )wycieli kilka ważnych scen. (Choc i tak wydaje mi się ,że bardzo mało rzeczy pomineli w filmie w porównaniu do innych ekranizacji) np. na balu u Snowa pokazanie zegarka przez, Plutarcha, żeby naprowadzic Katniss jak bedzie wygladała Arena albo rozmowa K&P na dachu.:( Ale dla mnie i tak film zasługuje na 10!:)
Nie wiem czy czytałaś książkę,bo zorientowałabyś się,że to nie Cinna projektował jej strój na arenę. Chodziło o to,że po jej stroju starał się odgadnąć jakiego typu będzie arena - opisał go czyli stwierdził,że jest cienkiego materiału i to były jego domysły. W filmie było to jasno przedstawione.
Owszem, czytałam książkę. Szkoda jednak, że nie nie przeczytałaś mojego komentarza. Napisałam, że jeśli się pomyliłam to proszę o poprawienie. Nie jestem w stanie zapamiętać tak drobnych szczegółów z książki toteż stąd wynika moja pomyłka która, jak to ujęłam w poprzednim komentarzu, była błahostką, gdyż cały film był świetnie skonstruowany.
Z filmu również wynikało, że po prostu po stroju stwierdził, jaka będzie arena. W jakim klimacie. Zresztą moim zdaniem to oczywiste że to nie on robił jej strój, gdyż wszyscy mają jednakowe i bez sensu gdyby każdemu robił ich własny projektant. Pozdrawiam;)
Cinna powiedział, że strój jest wykonany z lekkiego materiału, ponieważ chciał Katniss przygotować na to, że wyląduje w jakimś ciepłym miejscu, ale nie uszył tego stroju. Trybuci dostają od Kapitolu takie same stroje. Cinna znał materiał tego stroju, ponieważ był stylistą, miał styczność z materiałami i po prostu się na tym znał :)
mnie zdziwiła scena jak Katniss zabiła człowieka na polowaniu, no to już przegięcie, ale film genialny <
To nie było przegięcie tylko jej psychika ukazała Marvela którego zabiła w 1 części i to było opisane w książce że Kotna ma zwidy z różnymi osobami i koszmary o zmichach itd.