Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 296 tys. ocen
7,3 10 1 295655
6,5 46 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Film po prostu wbił mnie w fotel, być może dlatego, że jestem fanką książek S. C. ale również z
powodu znakomitej muzyki i gry aktorskiej.
Oczywiście są minusy...dodali kilka scen których nie było w książce i zaistniał niestety pewien
brak logiki ale to w żadnym calu nie ujęło temu filmowi swego uroku.
Co do tego nielogicznego fragmentu, to było to wtedy, kiedy Cinna powiedział Katniss, że jej
strój, w którym właśnie miała wystąpić na arenie, jest wykonany z lekkiego materiału, bo
obstawia pustynię czy inne miejsce, które jest gorące ale niestety nie pamiętam co to
dokładnie było.
Po czym okazuje się, że każdy z uczestników areny, ma taki sam strój a przecież nie wszystkich
ubierał Cinna. Wiem, że to jest błahostka i jak już powiedziałam, to w ogóle nie zmienia fabuły
ani nic temu świetnemu filmowi nie ujmuje. Jeżeli jednak w książce jest inaczej i się
pomyliłam, to proszę o poprawienie i bardzo przepraszam.
Chciałam również podkreślić, że klimat filmu został stworzony dzięki nowemu reżyserowi jakim
był Francis Lawrence. Moim zdaniem idealnie posklejał sceny i wyreżyserował film.
Jeżeli chodzi o moją ocenę końcową to daję dziewiątkę i czekam na kolejną część :)

ocenił(a) film na 8
AlabastrowaKobieta

Ja również jestem pod wrażeniem filmu. Książka oczywiście jest lepsza, ale wykonanie filmu jest również bardzo dobre. To Prawda, że dodali Kila rzeczy ale również (niestety )wycieli kilka ważnych scen. (Choc i tak wydaje mi się ,że bardzo mało rzeczy pomineli w filmie w porównaniu do innych ekranizacji) np. na balu u Snowa pokazanie zegarka przez, Plutarcha, żeby naprowadzic Katniss jak bedzie wygladała Arena albo rozmowa K&P na dachu.:( Ale dla mnie i tak film zasługuje na 10!:)

AlabastrowaKobieta

Nie wiem czy czytałaś książkę,bo zorientowałabyś się,że to nie Cinna projektował jej strój na arenę. Chodziło o to,że po jej stroju starał się odgadnąć jakiego typu będzie arena - opisał go czyli stwierdził,że jest cienkiego materiału i to były jego domysły. W filmie było to jasno przedstawione.

ocenił(a) film na 9
panienka_2

Owszem, czytałam książkę. Szkoda jednak, że nie nie przeczytałaś mojego komentarza. Napisałam, że jeśli się pomyliłam to proszę o poprawienie. Nie jestem w stanie zapamiętać tak drobnych szczegółów z książki toteż stąd wynika moja pomyłka która, jak to ujęłam w poprzednim komentarzu, była błahostką, gdyż cały film był świetnie skonstruowany.

ocenił(a) film na 9
AlabastrowaKobieta

Z filmu również wynikało, że po prostu po stroju stwierdził, jaka będzie arena. W jakim klimacie. Zresztą moim zdaniem to oczywiste że to nie on robił jej strój, gdyż wszyscy mają jednakowe i bez sensu gdyby każdemu robił ich własny projektant. Pozdrawiam;)

ocenił(a) film na 9
Aszton

Tu się z Tobą zgodzę, ale aż tak dogłębnych przemyśleń to nie miałam :)

ocenił(a) film na 10
AlabastrowaKobieta

Cinna powiedział, że strój jest wykonany z lekkiego materiału, ponieważ chciał Katniss przygotować na to, że wyląduje w jakimś ciepłym miejscu, ale nie uszył tego stroju. Trybuci dostają od Kapitolu takie same stroje. Cinna znał materiał tego stroju, ponieważ był stylistą, miał styczność z materiałami i po prostu się na tym znał :)

ocenił(a) film na 10
AlabastrowaKobieta

mnie zdziwiła scena jak Katniss zabiła człowieka na polowaniu, no to już przegięcie, ale film genialny <

ocenił(a) film na 10
BitchesLoveCake

To nie było przegięcie tylko jej psychika ukazała Marvela którego zabiła w 1 części i to było opisane w książce że Kotna ma zwidy z różnymi osobami i koszmary o zmichach itd.

ocenił(a) film na 10
AlabastrowaKobieta

Co do tej sceny, to w 1 części jest napisane, że styliści nie mają wpływu na wygląd trybuta na Arenie. Cinna po prostu go określił na podstawie swojej wiedzy.