Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 296 tys. ocen
7,3 10 1 295650
6,5 46 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Fenomen

ocenił(a) film na 5

3000 oglądających w 1 dzień. Jedno słowo : WOW. Chyba ze świecą szukać filmu, który tak szybko
zyskał popularność w Polsce jak Igrzyska Śmierci. Jedynka była marketingowym strzałem w
dychę, ale jak widać dwójka odniesie jeszcze większy sukces. Ciekawi mnie tylko czy te oceny są
obiektywne czy po prostu fascynacja nastolatków aktorami zaślepia im oczy i stawiają 10 na
zawołanie.

ocenił(a) film na 9
Darkadi15

Myślę, że są obiektywne. Film jest naprawdę świetny. Zdecydowanie lepszy od jedynki. Moim zdaniem, że tak powiem bardziej 'oscarowy'. Oczywiście nie przewiduję dla niego Oscara za najlepszy film, ale jest po prostu lepiej zrobiony. Same sceny przed areną są świetne i wciągające, a co dopiero sama główna akcja. Gra aktorska również na bardzo dobrym poziomie. Naprawdę, ciężko się do czegoś przyczepić. Chociaż ja jak zwykle lekko się rozczarowałem końcówką [SPOILER] bo wolałbym gdyby serio się do końca pozabijali :D

ocenił(a) film na 9
Aszton

Nie wiem czy są do końca obiektywne. Zanim odbyła się jakakolwiek premiera film oceniło 38 osób i miał wtedy średnią 9.4 Na forum wypowiadało się chyba 4 osoby, które dały filmowi ocenę 1 i motywowały to tym, że zwiastun im się nie podoba. Nie skomentuję takiego zachowania. Ocena wiarygodna (o ile taka może być biorąc pod uwagę, że tutaj często walczą fani 10/10 z antyfanami 1/10) będzie pewnie dopiero za tydzień, a może nawet jak film wyjdzie na DVD i dotrze do większej liczby ludzi. Film ma ogromną oglądalność, biorąc pod uwagę, że premiera była wczoraj. Jego sukces nie jest jednak przesądzony, bo naprawdę warto go obejrzeć. Ja osobiście jestem po lekturze książek i jestem przez to jeszcze bardziej krytyczna, bo wiem co zrobili dobrze, a co spartaczyli. Mogę z ręką na sercu powiedzieć, że nie spartaczyli nic. To dobre kino, wbrew wszystkim hejterom i ludziom o zaburzonej wyobraźni.

ocenił(a) film na 5
Aszton

Taki Spoiler to wiesz co :D Nie mogli by uśmiercić bohaterów. Stracili by żyłę złota. Zresztą kolejne 2 części czyli Mockingjay part 1 i 2 bez kogoś z trójki Lawrence, Hutcherson, Hemsworth byłoby porażką.

ocenił(a) film na 9
Darkadi15

Haha, ja tam bym się jakoś szczególnie nie zdziwił gdyby została tylko Katniss albo razem z Peetą.
Cóż, tak naprawdę oceny większośći filmów na tym portalu nie są obiektywne. Wiadomo, że za jakiś czas ocena się ustabilizuje, aczkolwiek średnia 9,4 po 34 głosach to częsty przypadek przed premierami. Kiedy wyszedł film, sytuacja uległa zmianie. Powoli zacznie spadać i zobaczymy na jakiej nocie się zatrzyma. Ja trzymam kciuki za jak najwyższą.

ocenił(a) film na 6
Darkadi15

Szczerze mówiąc nie jest to jakaś porywająca liczba. 3 tysiące po jednym dniu biorąc pod uwagę, że w Polsce otwarcie bez 100 tysięcy biletów w pierwszy weekend jest po prostu słabe?:)
Jasne to tylko liczba na filmwebie, ale o fenomenie będzie można dyskutować dopiero w poniedziałek po otrzymaniu danych z boxoffice pierwszego weekendu.

O ocenie będzie można dyskutować nie wcześniej niż za 1-2 tygodnie, ale jak mówiłem w 99% wypadków im dalej ot premiery filmu tym ocena niższa i coraz bliższa obiektywności. Na ten moment ocena to efekt działania największych fanów serii i jakiejś liczby antyfanów.

A co do samej Polski to Hunger Games ciężko uznać za fenomen biorąc pod uwagę 21 miejsce w rocznym box office, szczególnie dodając do tego datę premiery i brak konieczności rywalizacji z innymi hitami.

ocenił(a) film na 5
Dealric

Liczba 3000 po 1 dniu kiedy film jest grany tylko od godzin popołudniowych musi robić wrażenie. Nie widziałem jeszcze tak szybkiego skoku oglądalności na FW. Co do danych z Box Office to przymykał bym na nie oko. Wiadomo, że średnia wieku widzów Hunger Games jest bardzo niska i osoby starsze i bardziej doświadczone z kinem odpuściły sobie seans Igrzysk Śmierci. Nie zdziwię się jak sprzedaż dwójki będzie kilkukrotnie wyższa niż jedynki, bo zapewne po wydaniu filmu na DVD i BluRay większość uzupełniła braki ;)

ocenił(a) film na 6
Darkadi15

Nie wiem, raczej nie sprawdzam takich informacji jak liczba głosów po jednym dniu. Spora liczba ocen nie będzie żadnym zaskoczeniem, bo jest to jeden z najpopularniejszych filmów, które trafią do kin w tym roku (przypominam, że popularny niekoniecznie musi znaczyć dobry). Jednak liczba ocen nie oznacza jakości filmu.
W przeciągu następnym dwóch tygodni liczba ocen znacznie wzrośnie, a ocena spadnie zapewne do okolic 7.4.

ocenił(a) film na 5
Dealric

Do granic 7,5 to spadnie ale za pół roku. Tak samo było z Harrym Potterem Insygniami Śmierci cz.2 oraz Hobbitem, który po miesiącu był w TOP 10.