Jak dla mnie film bardzo dobry chociaż cały czas czekałam z niecierpliwieniem, aż pojawią się na tej arenie xD Wkurzył
mnie jedynie koniec, tak jakby ucięli film. No i zabili "Modnisia" T.T
dokładnie miałam takie same odczucia... nie wiem po co go zabijali...na prawde fajna postać... przy końcówce byłam pewna ze jeszcze dobre 30 min jak nie godzina filmu bedzie a tutaj koniec... ;/ nie moge sie doczekac nastepnej czesci :)
Jak po co zabijali? Cinna wkurzył Snowa tym, że przerobił suknię ślubną Katniss i podczas wywiadu przeobraziła się w Kosogłosa. Snowa się nie wkurza nie ponosząc konsekwencji i ta sytuacje pokazuje to dość dobitnie.
I Cinna nie jest najfajniejszą postacią, która umrze. To nie jest wesoła historia z happy endem a'la Zmierzch i w trzeciej części zwrotów akcji podnoszących ciśnienie będzie znacznie więcej. Zalecam przywyknąć ;) Dla własnego zdrowia psychicznego.
Chodzi wam o Peete? Został wzięty do Kapitolu, filmie jest to.też ukazane, po czym Katniss rzuca sie na.Haymitcha .
Jeżeli chodzi o zakończenie to tak było w książce, wielu to denerwuje ale tak powinno być :)
Jeżeli chodzi o Cine(zgaduje że o niego chodzi) no cóż Autorka książki nie była łaskawa dla tej postaci. Tak i film także musiał uśmiercić tą postać.
Zginie jeszcze wiele lubianych i nie lubianych postaci.
Myślę że ocena filmu czy jest dobry czy taki sobie czy też super będzie zależeć od tego jak poradzą sobie z trzecią częścią bo jest ona najbardziej wielowątkowa najtrudniejsza do zagrania oraz do pokazania emocji, które w książce są bardzo wyraźnie. Dla wielu osób druga część może być kalką pierwszej nie mniej jest to pomost między pierwszą a ostatnią częścią .
Nie denerwuje się absolutnie :) Ale 2 h w kinie i kurcze wydawało mi się, że dopiero godzina mineła :) i taki mały niedosyt :)
ooo właśnie nie pamiętałam jego imienia :) dzięki :) a też w taki sam sposób zginął?
właśnie dlateog akcja zaczeła się robić ciekawa , bo jak sobie poradzą z tym podziemiem itd
a powiedz mi, bo nie do końca rozumiem, kosogłos był symbolem poprzedniej rewolucji? Bo nie wyłapałam do końca w filmie, a zastnawiam się nad lekturą wszystkich części :) bo książka musi być niesamowita :)
Kosogłos stał się symbolem rewolucji poprzez Katniss (W książce broszkę dostała od swojej przyjaciółki Madge,w filmie dostała od staruszki).Dzięki niej ludzie zaczęli mieć nadzieję,że kiedyś nie będą musieli już wysyłać swoich dzieci na Głodowe Igrzyska,że będzie im się lepiej wiodło w dystryktach.
Co do śmierci, Cina został pobity przed wejściem na arenę Katniss, tak jak zostało to pokazane w filmie. Sama informacja o śmierci została przedstawiona w Kosogłosie gdzie Katniss dowiaduje się że był torturowany i zabity.
Kosogłos nie był symbolem poprzedniej rewolucji. Same ptaki,pojawiły się dopiero po pierwszej rewolucji ale to odrębna historia:), a jak wspomniała Bulizmanka to Katniss spowodowała że kosogłos stał się symbolem rebelii.
Polecam przeczytanie książek:) Na pewno się nie zawiedziesz.:)
Oki dzięki :) tak myślałam, ale jak Katniss dostała broszkę to myślałam, że może ma też jakieś inne ukryte znaczenie ;) jak zobaczyłam , że jak wzjeżdzali do innego dyskryktu to jakoś mi się wydawało, że ten kosogłos na ścianie jest staro namalowany i jakoś tak :)
no właśnie chyba się skuszę tylko teraz mam mega dylemat czy zaczynać od nowa czy z ciekawości nie dorwę się najpierw do ostatniej cześci :D
Jeśli mogę doradzić, to najlepiej zacząć od początku:).
Książka jest pisana w pierwszej osobie tak więc odbiór jest zupełnie inny niż filmu. Także dowiesz się o rzeczach w które filmy pominęły, a które lepiej pozwalają zrozumieć Kosogłosa.
Życzę miłej lektory:)
Masz na myśli Cinnę ? To został zabity bo zagrał na nerwach Snowa.
Ale polecam ci się przygotować na dużo śmierci.
Zakończenie dobre jest bo kończy się w bardzo fajnym momencie, zwany zwrotem akcji ;)
Nie będzie 4 książki, bo sam koniec 3 sugeruje że to koniec, ponieważ epilog zabiera nas kiedy Katniss jest dorosła :)