Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 296 tys. ocen
7,3 10 1 295624
6,5 46 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Czy wam też może nie nasunęło się takie porównanie? Film nakręcony pod koniec PRLu, w którego fabule wielu doczytuje się podtekstu, coś na kształt świata krasnali, którzy nie wiedzą, że istnieje lepszy system (komunizm vs demokracja).

IŚ również posiadają podteks: zły świat kapitalizmu, oparty na niesprawiedliwości społecznej i ograbianiu silniejszych kosztem słabszych może i musi upaść. Sytuacje pokazane w filmie idealnie można by odnieść do współczesności. Bogate kraje zachodu, gdzie ludzie czasem nie wiedzą co robić z pieniędzmi (Kapitol) i kraje trzeciego świata zamieszkiwane przez miliardy ludzi pozbawionych często dostępu do świeżej wody i żywności (Dystrykty).

Bohaterka filmu wnosi nadzieję w serca ludzi z najniższych warstw społecznych i rozpoczyna zmiany.
Współczesna Ziemia również potrzebuje zmian, bo aktualny system kapitalistyczny nie gwarantuje tak naprawdę niczego, poza bogaceniem się grupy cwaniaków. Dlaczego zasobami Ziemi dysponują korporacje, pomnażając zyski wybranych, i dlaczego z dóbr tych nie mogą korzystać wszyscy? Państwa powstały po to, aby służyć ludziom, a tymczasem coraz więcej z nich jest już zależnych od wpływów korporacyjnych.
Po co wojny? Pieniądze jakie są wydawane na zbrojenia mogłyby nadać nowy tor rozwoju planecie i zakończyć wiele nękających ją problemów, m.in. głodu i chorób.

Uważa się, że homo sapiens jest gatunkiem rozumnym, ale śmiem w to wątpić. Szczytem idiotyzmu dla mnie jest robienie tego, czego się robić nie powinno, a mimo tego się to robi. W moim mniemaniu takie zachowanie stawia ludzi niżej niż szympansy czy inne naczelne.

Demokracja, kapitalizm, a wcześniej socjalizm to systemy ułomne, jak ułomny jest gatunek ludzki. Można stworzyć lepsze systemy polityczno-gospodarcze, ale nikt tego nie robi. Jak to mawiano w starożynej Grecji, gdzie demos używano jak pogardliwego określenia, motłoch kieruje się elementarnymi potrzebami i łatwo nim manipulować. Niedoskonałość intelektualna ludzi coraz bardziej odstaje od pędzącego postępu technologicznego. To kiedyś doprowadzi do totalnego zniewolenia technologicznego, z którego dzisiaj wielu się śmieje, tak jak śmiali się z tego, co teraz jest faktem.
Igrzyska Śmierci to film odnoszący się do niesprawiedliwej współczesności, współczesności którą można i trzeba zmienić.

Grandi

Każdy ma swoje skojarzenia...
Mi np. atmosferą bardzo przypomina Harry'ego Pottera. Mamy klasyczny trójkąt głównych postaci, ważne postaci teoretycznie drugoplanowe, motyw walki ze złym, głód, bieda, powszechna niesprawiedliwość, jednostkowy bohater, od którego zależą losy całej rebelii. Jednocześnie bardzo przypomina mi to obie Wojny Światowe i Średniowiecze.
- Wojny, bo praktycznie cały Kosogłos omawia problemy rebeliantów, życie w podziemiach, umieszczanie szpiegów w strategicznych miejscach, propagity, wreszcie przygotowanie fizyczne do walki i sama akcja.
- Średniowiecze z racji samych igrzysk. Wtedy to były walki gladiatorów, którzy przecież też jakoś musieli być wybierani do szkoły gladiatorów. Na arenie walczyli na śmierć i życie, a nawet po zwycięstwie nie mieli pewności czy nie zostaną straceni. Tłumy ich uwielbiały, ale widok śmierci na arenie z reguły wywoływał euforię wśród widowni.

ocenił(a) film na 9
Nadienn

Wszystko fajnie, ale walki gladiatorów odbywały się w starożytności, nie w średniowieczu.
Pozdrawiam.

DankasLFC

Hahahhah xD Zawsze wiedziałam, że jestem kiepska z historii :D Oczywiście chodziło i starożytność. Dziękuję. Nie wiem skąd mi się średniowiecze wzięło przy gladiatorach...

Grandi

Kapitalizm oparty na gospodarce liberalnej, to najlepszy (choć nie idealny) ustrój, jaki powstał. Twoje widzimisię niczego nie zmienia.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Dealric

MuffinMan1, czytałem różnorodne pozycje, m.in. "Demokrację" Schumpetera i doskonale wiem, o czym piszę. Najlepszy w danej chwili nie znaczy nawet dobry. Problem polega na tym, że ludziom wmówiono, że ten system jest właściwy, choć tak nie jest. Gdyby skorelować poziom inteligencji człowieka z systemem polityczno-gospodarczym który funkcjonuje na Ziemi to trzeba by przyznać, że jesteśmy albo kompletnymi idiotami, albo jesteśmy maksymalnie wyzuci z uczuć. Kapitalizm jest zagrożeniem dla całej ludzkości, i mogę podać masę przykładów to potwierdzających. Korporacje mogą wszystko, mogą Cię załatwić i nikt Ci nie pomoże. Albo jesteś szaraczkiem, pracujesz, robisz dzieci i żyjesz spokojnie albo się wychylasz z systemu i dostajesz po łbie. Poczytaj o Fredriku Gertten, Szwedzie którego za nagranie filmu ukazującego niecne praktyki korporacji Dole, gigant chciał zniszczyć współpracując ze sprzedanymi amerykańskimi sądami i mediami. Gdyby nie pomoc szwedzkich polityków oraz szwedzki bojkot produktów tej firmy, człowieka by nie było. Sprawę w mediach oczywiście wyciszono, a przykłady takich działań można mnożyć w nieskończoność. To system gorszy niż komunizm, gdzie wiedziałeś co jest aż nadto śmieszną prosowiecką propagandą, a co jest prawdą. Tutaj myślisz, że wiesz jak jest, a jest całkiem inaczej.
Żeby było śmieszniej, znowu wszystko zaczęło się od Żydów. Żadna inna nacja nie ma takich ciągotek do bicia kapitału wszelkim kosztem (Żydzi nawet w gettach handlowali jak lichwiarze), żadna nacja też nie odpłynęła w takich ilościach do USA- kraju wielkich możliwości, gdzie narodziły się korporacje. Dalsze wydarzenia już znamy, jesteśmy ich świadkami- spadek znacznie państw kosztem korporacji, globalizacja i łączenie się systemów państwowych, mieszanie się nacji dzięki czemu łatwiej się steruje zbieraniną Amerykanów niż jednolitą etnicznie grupą Islandczyków czy Norwegów itd. Wszystko to prowadzi do zniewolenia finansowo-technologicznego, które już dzisiaj powoli postępuje.

Nie interesują mnie komunały wygłaszane przez polityków pokroju Churchilla, choć to co miał na myśli odnośnie demokracji wypowiedział dekady temu. Czasy się zmieniają i demokracja wcale nie jest już ustrojem nawet dobrym. Postęp technologii za którym wcale nie idzie przyspieszona ewolucja człowieka i wzrost jego inteligencji społecznej muszą doprowadzić do pełnego uzależnienia homo sapiens od korporacji. Nie bez powodu duże koncerny inwestują miliardy w badania nad technologiami, które mogą wywierać wpływ na mózg człowieka, m.in. mam tu na myśli neuromarketing. Chipy pod skórą, z których teraz tacy jak ty się śmieją w przyszłości będą normą a kontrola ludzkości jeszcze intensywniejsza.

Dealric, użyj więc swojej inteligencji i spróbuj użyć argumentów, bo jak do tej pory według moich kryteriów poziom twojej inteligencji oscyluje gdzieś między małpiatkami a naczelnymi. Ataki ad personam sobie możesz odpuścić, to typowe dla idiotów. Poziom ignorancji jak u nazisty ogłupionego hasłami Goebelsa. Bo to tylko wojna może napędzać postęp technologii, litości. Albo pisz konkrety, albo się nie udzielaj, zbyt wielu idiotów korzysta z internetu, a ja po prostu piszę to, co myślę.

Niestety mam świadomość tego, że w chwili gdy siedzę sobie wygodnie w domu przed laptopem, gdzie w Afryce jakieś dzieciaki giną z głodu, a w Birmie pracujący w nieludzkich warunkach miejscowi dostają grosze za pracę i umierają od chemikaliów, z którymi mają styczność a o których szkodliwości nikt im nie mówi. Wiem, że to wszystko zasługa kierujących się przede wszystkim zyskiem korporacji i kapitalizmu, którym istnienie nędzy jest na rękę, bo nędza oznacza tanią siłę roboczą a to podstawa systemu kapitalistycznego. Jak na razie warunki mają świetne: setki milionów klasy średniej korzystających z niewolniczej pracy miliardów biedoty.

Jest wyjście: modyfikacja systemów politycznych i umocnienie roli państw we współczesnym świecie oraz ograniczenie działalności korporacji. Zlikwidowanie zawodu poltyka i wprowadzenie w życie doktryny menedżerów, którzy stanęliby na czele państwa, kierując sprawami w których by się specjalizowali. W korporacji tacy ludzie pracują na zysk firmy, w państwie pracowaliby na zysk społeczności, na rzecz której dzielą się swoją wiedzą. Postęp technologiczny dokonujący się w dziedzinach, które są faktycznie potrzebne człowiekowi do życia: medycyna, technologie kosmiczne itd. Wojna jest zbyteczna, to tylko środek przymusu silniejszego względem słabszego, aby zabrać mu terytorium lub surowce, Tak robili dzicy do których ludzie pokroju dealrica się zaliczją, a nie powinni robić ludzie inteligentni żyjący w XXI wieku. Niestety współcześni politycy za kulisami są już naciskani przez korporacje, nie dziwmy się więc, że pan Donald T. udzielił z naszej kasy pożyczki bankrutującej Grecji, choć do tego bankrutctwa doprowadziły ją kliki bankierskie, które sprawnie doradzały jej, jak oszukiwać UE w rozliczeniach. Żyjemy w chorym systemie, przy którym komunizm to mała pestka.

Dealric

Użyj swojej inteligencji i spróbuj napisać cokolwiek sensownego, bez obrażania innych. Ja nigdzie nie napisałem, że komunizm był lepszy niż kapitalizm, nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz :/ Wykaż mi, że wojna jest jedynym sensownym sposobem na rozwój technologii. Wykaż, że kapitalizm i demokracja nie mogą zostać zastąpione przez systemy nowocześniejsze, przystające do realiów XXI wieku. Już w starożytnej Grecji system oparty na wyborze ludzi miał swoich przeciwników, uznawano go za zawodny i łatwy w ukierunkowaniu, czemu służyli demagodzy. A tam mieli demokrację bezpośrednią, my niestety tylko pośrednią. Dorzuć do tego technologię, potwierdzoną wieloma badaniami niechęć ludzi do polityki i wyborów, a otrzymasz system, w którym ludzie niechętnie uczestniczą i który pewnie by zmienili, gdyby tylko była taka możliwość.

Liczyłem na ciekawą dyskusję, a zostałem wciągnięty w dysputę, kto kogo sprawniej obrazi.. :|

Dealric

Niestety nie wyłapałeś sensu mojej wypowiedzi, skoro zarzucasz mi że stwierdziłem, że komunizm jest lepszy niż kapitalizm. Na to nic nie poradzę :| Wyraźnie określiłem, że potrzebny jest nowy system polityczno-gospodarczy. Ani komunizm ani demokracja nie są dobre, a które z tych dwóch jest lepsze nie ma w tym problemie większego znaczenia, skoro obydwa są wykluczane.

Ja uważam, że to polityka dzikusów, a nie ludzi inteligentnych. Jest tyle innych możliwych kierunków rozwoju technologii, że wojen w ogóle nie musi być. Wojny prowadzi się współcześnie po to, aby zabrać komuś ziemię lub surowce. A przecież państwa mogłyby się dogadywać- od czego jest dyplomacja i lobbing gospodarczy- a nie wzajemnie okradać? Przykład agresji na Irak: wymyślony pretekst, zburzyć, zbudować od nowa z pomocą własnych firm, obsadzić nowe władze swoimi ludzmi. Program kosmiczny, satelity, internet i komórki mogły powstać z pobudek zgoła odmiennych niż militarne, kwestia odpowiedniej motywacji i ukierunkowania środków. Wiele ośrodków badawczych czeka na dofinansowanie swoich badań, bezskutecznie, ale na zbrojenie w budżetach państw zawsze zarezerwowane są odmienne środki. Głupota ludzka nie zna granic, a działania te prowadzone są za przyzwoleniem znacznej części społeczeństw.

Znowu nie wyłapałeś, co miałem na myśli. Chciałem tylko podkreślić, że wersja demokracji którą posiadamy jest dużo bardziej ułomna niż ta którą praktykowano w starożytnych Atenach, a i w nich dostrzegano poważne mankamenty tego ustroju. Ludzkość zresztą ma tendencję do oddawania władzy w ręce przywódcy, gdy problem zaczyna ją przerastać, vide Hitler i III Rzesza. To też świadczy o tym, że nie demokracja jest jej pisana, bo przeciętny Kowalski polityką ani się nie interesuje, ani chętnie w niej udziału nie bierze.

No to doczytaj dobrze, a najlepiej obejrzyj obydwa filmy które nakręcono o tej sprawie, bo w swoim czasie korporacja postarała się, aby za wiele o tym człowieku w sieci znaleźć nie było można. Cała ta sprawa jeśli się jej dokładnie przyjrzysz przeraża, bo sposób działania korporacji w kraju uznawanym za wysoce demokratyczny stawia cały system pod znakiem zapytania. Jak mamy dochodzić swoich praw, skoro sąd może zostać kupiony przez korporację, media nie przyjmują twojego materiału ale materiał korporacji cię oczerniający itd. Ale tego nie zechcesz zrozumieć, co z kolei ja rozumiem.

Kultury nie musisz mnie uczyć, dostosowałem się jedynie do tonu wypowiedzi którym raczyłeś mnie powitać udzielając się w pierwszym poście. Przeczytaj go jeszcze raz, jak i kolejne i wyszukaj stwierdzenia, które można uznać za obraźliwe bądź wulgarne, bo kilka takich zauważyłem.

ocenił(a) film na 6
Grandi

Wykaż komuś błąd i nagle znaczenie inne :D
Ja pasuje panie hipokryto, bo nie wiem od kiedy stwierdzenie "kapitalizm to system gorszy niż komunizm" to nie stwierdzenie, że komunizm jest systemem lepszym niż kapitalizm.
Opcjonalnie naucz się czytać ze zrozumieniem co sam piszesz :D

Szkoda, że nie bierzesz własnych rad do serca...

Tym kończę na dobre moją obecność, bo niewiele jest sensu dyskutować z kimś kto w setkach słów nie zamieszcza żadnej treści.

Dealric

Widzę brak ci wiedzy, abyśmy mogli rozmawiać w tym temacie. Pocztaj więcej, może kiedyś. Już wykazałem, że nie ma większego znaczenia czy kapitalizm czy komunizm jest lepszy, bo oba współcześnie zawodzą.
Prywatnie interesuje się wpływem korporacji na współczesny świat, kierunkami ich rozwoju i wpływem na demokrację. Ale co ty możesz wiedzieć, skoro nie słyszałeś nawet o problemie Dole czy o garbarniach Azji pd.wsch.?

Nie chciałbym, aby wątek umarł śmiercią naturalną przez jednego trolla, także jeśli ktoś doszedł do jakichś ciekawych wniosków odnośnie przyszłości demokracji i kapitalizmu chętnie podyskutuję :)

ocenił(a) film na 5
Grandi

Między kapitalizmem a komunizmem jest taka różnica jak między hamburgerem a cyjanowodorem. Pierwszy jest szkodliwy, a drugi to katastrofa.