Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 296 tys. ocen
7,3 10 1 295650
6,5 46 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Pierwsza część nawet mi się podobała i z niecierpliwością czekałem na kontynuację. Niestety po obejrzeniu nowego zwiastuna już nie jestem tak optymistycznie nastawiony. Po scenach jakie pokazali wydaje się, że to będzie kompletnie to samo (prezentacja, ćwiczenia, igrzyska, itd) tylko, że z większym rozmachem. Nawet plakaty są łudząco podobne. Jakby twórcy nie mieli już pomysłu na tą serię. Powiedzcie, że się mylę i fabuła jest nieco inna niż w jedynce.

wito_filmweb

Zakończenie będzie bardzo zaskakujące (przynajmniej tak było w książce).

ocenił(a) film na 7
susan15

Tylko zakończenie? ;/
Więcej twistów fabularnych nie ma?

wito_filmweb

Nie tylko ale nie chcę zbyt dużo spojlerować.

susan15

Jednak będzie się to opierać mniej więcej na tych samych wzorcach co z pierwszej części + turne zwycięzców. No i arena będzie dużo bardziej widowiskowa.

wito_filmweb

Może przeczytaj książkę a potem rzucaj osądami. Dla takich ludzi jak ty,którzy nie wiedzą nic o fabule 2 części, ten zwiastun budzi kontrowersje i wydaje się nudny.

wito_filmweb

Nie czytałeś książki? Pewnie nie... Nie będzie to tak bardzo podobne do pierwszej części ;) więcej emocji i scen z dystryktu 12.

wito_filmweb

Widać, że nie czytałeś książki ;) Tylko z pozoru może się wydawać, że to będzie to samo, jednak w rzeczywistości to będzie cos zupełnie innego. Duża część filmu nie będzie dziala się na Igrzyskach tylko w 12 Dystrykcie. Polecam sięgnąć po książkę przed wybraniem się do kina w listopadzie

użytkownik usunięty
wito_filmweb

Niestety mylisz się, nie będę Ci spoilerować jak nie czytałeś książki...

wito_filmweb

przeczytaj ksiazke a nie glupio pytasz, to nie bedzie to samo. Ta czesc bedzie calkiem inna. ale duzo zalezy od filmowcow na czym sie skupia

ocenił(a) film na 9
guga_buzka

Tak jak poprzednicy nie będę spoilerować i również mocno polecam książkę. Jej przeczytanie oczywiście nie jest konieczne, ale jest warta poświęconego dla niej czasu. Jeśli chodzi o tę część to w zwiastunie jest właściwie wyjaśniony kontekst wydarzeń jakie są najważniejsze. Osoby, które są zaznajomione z całą trylogią od razu zauważają sedno scen, jednak dla pozostałych zwiastun może być faktycznie nieco mylący. Jeśli nie zamierzasz sięgnąć po ,,W pierścieniu ognia" w formie pisanej musisz uwierzyć mi na słowo, że sama idea areny będzie w tym wypadku tylko tłem innych wydarzeń, a nie samą istotą walki i zabijania się tak jak w poprzedniej części. Chyba nie zaspoilerowałam niczego. W każdym razie do wszystkich, którzy są zdania, że to będzie ,,powtórka z rozrywki": Jeśli scenariusz jest wierny książce to nieprawda! Nie krytykujcie filmu (ani nie wychwalajcie) zanim nie zagości na ekranach kin.

wito_filmweb

Jedyne co łączy obie części to to że głowni bohaterowie trafiają na arenę Głodowych Igrzysk. Wszystko przed tym, jak i sama arena jest inna. Co z tego że jest prezentacja, i treningi - wystarczy wsłuchać się w to co mówią z zwiastunie a nie tylko patrzeć na wideo - w poprzednich igrzyskach brały udział dzieci, teraz zawodowi zabójcy. Same powody dlaczego znaleźli się na igrzyskach są inne, przebieg igrzysk jest całkowicie inny, do tego wszystkiego w tle rebelia.

julcia2805

wydarzenia na arenie mocno zaskakuja! to nie bedzie powtóka!

wito_filmweb

Wydaje mi się, że jesteś trollem, ale i tak poświęcę 3 minuty... Po pierwsze to autorka jest twórczynią serii, nie jakiś pierwszy lepszy reżyser... Po drugie jak oglądałeś Pottera też tak narzekałeś, że znowu to samo (Hogwart itp)? -.- Igrzyska Śmierci są boskie - deal with it.

wito_filmweb

Myślę, że warto wybrać się do kina na 2 część. Nawet przez myśl mi nie przeszło, że ktoś mógłby powiedzieć, że to będzie to samo co 1, ale ja czytałam książkę i dla mnie 2 część to była bomba - najlepsza. Poza tym tu nie chodzi po prostu o igrzyska, a o coś więcej, ale żeby to zrozumieć pewnie trzeba obejrzeć :)

Mirabelka250

zgadzam sie WARTO ISC NA TA CZESC. Bedzie sporo zwrotów akcji, wszystko potoczy sie niespodziewanie, a igrzyska w tej czesci nie sa glownym celem ksiazki a elementem ukladanki

ocenił(a) film na 6
wito_filmweb

Czytajcie książki ludzie!

wito_filmweb

W drugiej części bardzo interesującym wątkiem (momentami ważniejszym nawet niż same igrzyska, które bardzo się różnią od tych z pierwszej części - do boju o zwycięstwo nie stają nastolatkowie czy dzieci, a wcześniejsi zwycięzcy, którzy znają się na mordowaniu jak mało kto) jest rewolucja, której symbolem staje się Kosogłos (Katniss)...

ocenił(a) film na 8
wito_filmweb

Największym zaskoczeniem tej części są same igrzyska, które całkiem zmieniają formę (zwiastun wiele zdradził, Katniss znów trafiła na arenę), tym razem będzie to połączenie walki o przetrwanie grupy zaprzyjaźnionych zwycięzców, robiących wszystko, by rebelia szerząca się poza granicami areny miała szanse przetrwać. Jest zdecydowanie więcej zwrotów akcji niż w pierwszej części, moim zdaniem najlepsza część trylogii.

wito_filmweb

Zakładam, że nie czytałeś książki, sądząc po Twojej wypowiedzi. Otóż, w pierwszej części było zaznaczone "coroczne igrzyska głodowe", więc można było się spodziewać następnych igrzysk. Normalnie Katniss byłaby teraz mentorem, ale... Co 25 lat jest Ćwierćwiecze Poskromienia, są to igrzyska ze zmienionymi zasadami (np. powiększona liczba trybutów), więc teraz przypada 3. Ćwierćwiecze Poskromienia, gdzie trybutami są... zwycięzcy poprzednich igrzysk. To było największym zaskoczeniem w książce, przynajmniej do połowy, bo potem jest coraz gorzej ...(znaczy lepiej dla czytelnika;p) Jeżeli masz ochotę, to koniecznie przeczytaj książkę!