Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 296 tys. ocen
7,3 10 1 295655
6,5 46 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Hej, chciałbym się dowiedzieć jakie, mniej więcej, pojawiły się różnice między oryginałem a filmem. Czytając posty doszedłem do dość sprzecznych opinii :D więc powiedzcie dużo jest dodanych/usuniętych/mocno zmienionych scen?

P.S. Jak zauważyłem po komentarzach scena w windzie jest :D to dobrze!!!

samwise_6965

Film został dość dokładnie zrobiony na podstawie książki. Niektóre sceny zostały ucięte ale film nie mógł trwać przecież wiecznie ;)

ocenił(a) film na 9
Izabella225

Dzięki :) powiedz mi jeszcze czy jest scena w lesie, kiedy to Katniss spotyka dwie uciekinierki, wyleciały mi z głowy ich imiona więc nie sprawdzę w obsadzie, a muszę przyznać, że ta scena w książce zrobiła na mnie bardzo duże wrażenie.

P.S. Dobry film można oglądać w nieskończoność (mam nadzieję, że ten taki będzie) :DD

samwise_6965

Nie było Bonnie i Twill, niestety :( Nie było sceny na dachu czyli tego pikniku, nie było sceny z zegarkiem Plutarcha, nie było także przesyłania bułek. Z takich nieistotnych w sumie to to, że Kotna szybko zorientowała się prezent od Hatmitcha to sączek, no i nie dostała lekarstwa/maści na pęcherze. Jeśli jeszcze coś znajdę to dopiszę c:

ocenił(a) film na 9
Kuziemwal

Ciekawe jak teraz wyjaśnią SPOILER że Katniss siedzi sobie bezpiecznie w Trzynastce, trochę to dziwnie będzie wyglądać, wszyscy myślą, ze jest zniszczony a tu naglę cała gromadka bezpiecznie sobie tam egzystuje ;))

samwise_6965

No też jestem tego ciekawa, muszę przyznać, że zapomniałam o Bonnie i Twill ale to w sumie dość nieistotna scena bo przecież one pojawiają się tylko raz i w dodatku okazuje się, iż nie znalazły 13 dystryktu ;D Co do wyjaśnienia to myślę, że to nie będzie trudne tylko po prostu będzie większym zaskoczeniem dla widza.

ocenił(a) film na 9
Izabella225

Zaskoczenie zaskoczeniem, ale gdybym nie przeczytał książki i zobaczyłbym, że w trzecim filmie wszyscy przebywają w trzynastce to uznałbym to za tanie zagranie mające na celu przyciągnięcie widzów :)) zobaczymy jak to wyjdzie w Kosogłosie!!!

Ach ja chcę już do kina!!! :D

samwise_6965

Ja Kosogłosa jestem szczególnie ciekawa, nie chcę tu spoilerować ale będzie się działo! :)

ocenił(a) film na 10
Izabella225

też jestem bardzo ciekawa tej części... i już teraz lepiej zacznę zbierać na extra pakiet chusteczek... emocje były i to wielkie na WPO, już nawet nie chcę mówić, co to będzie na Kosogłosie...

ocenił(a) film na 9
elciasek4

WPO to moim zdaniem najlepsza książka cyklu, mam nadzieję, że z filmem będzie podobnie. Widząc oceny fanów chyba nie ma się czego obawiać :))

ocenił(a) film na 10
Izabella225

Nie było fragmentu z kosogłosem, którego widać było na filmie przedstawiającym zniszczoną 13. Nie było nawet wspomniane, że są jakieś podejrzenia co do tego, że coś tam jest.

Nie było wątku z tym, że jak Katniss chciała wrócić z lasu do domu, natknęła się na ogrodzenie pod napięciem i wspięła się na drzewo, po czym z niego spadła i się trochę poobijała z czego tłumaczyła się Głównemu Strażnikowi Pokoju, który nieoczekiwanie złożył jej wizytę.

Gale naprawdę został skazany na chłostę za polowanie poza dystryktem, a nie za atak na strażnika.

Podobnie jak w poprzedniej części nie było nic wspomniane o przyjaciółce Katniss - Madge.

Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę ;)

samwise_6965

Ja zwróciłam uwagę na rozmowę Snowa z Katniss w Jej domu, gdy kazał Jej przekonywać tłumy. Padło mniej więcej zdanie, że jak się Jej nie uda ich przekonać to życie w 12 przeniesie się do podziemi tak samo jak w 13 :)

ocenił(a) film na 9
samwise_6965

Nie było scen z Igrzysk Haymitcha.

ocenił(a) film na 8
samwise_6965

Wiadomym jest, że książka jest obszerniejsza niż film. Wydaje mi się że szczególnie dużo nie zmieniono i nie wycięto, choć wszystko dzieje się szybko, brak tego napięcia i rozmyślania, spłycone relacja między postaciami, no bo coś takiego ciężko oddać w filmie