Na to wygląda ,wszystkie aukcje na allegro też informują o tej samej dacie. To jest Polska ,dla przykładu to np. w Szwajcarii już mozna kupić od 07.03.2014
Tu wina leży ewidentnie po stronie firmy wydawniczej. Założę się, że materiały mieli już dużo wcześniej (ewentualnie mogli o nie poprosić - na pewno by dostali), ale dopiero po oficjalnej premierze biorą się za tłumaczenie. Potem ze dwa tygodnie w tłoczniach i mamy niesamowity termin, jakim jest 14 kwietnia 2014 - ponad miesięczne opóźnienie. Ciekawe jest to, że 14.04.2014 to data odbycia się MTV Movie Awards 2014. Może chcą od razu wrzucić zwiastun Kosogłosa, który na pewno tam zostanie zaprezentowany? Byłoby to niezłym wyjaśnieniem takiego opóźnienia, ale czy to możliwe?
Ja się cieszę że będzie ,bo już spotkałem się z kilkoma filmami które można kupić na płytach wszędzie tylko nie w Polsce np. Ghost Rider 2 ,o serialach juz nie wspomnę.
Jestem bardzo ciekaw czy 14 kwietnia to oficjalna data, bo na razie chyba takie informacji nigdzie nie można znaleźć (oprócz allegro, ale to na 100 % wiarygodne źródło nie jest ) .
To fakt tez to widziałem, ale na razie nie jest to oficjalna informacja wiec ja na razie wole poczekać do tego 14 kwietnia czekałem tyle, to poczekam ten nie cały miesiąc , miejmy jednak nadzieje, że to ostateczny termin .
Po co robić takie teorie o nieprofesjonalizmie?;)
Po pierwsze strategia oparta na wydaniu filmu bezpośrednio po (ponoć zapplanowanego już) traileru trzeciej części jest świetnym pomysłem z marketingowego punktu widzenia. Ale na płycie zwiastunu kosogłosa nie będzie o to się nie martw;)
Po drugie firmie wydawniczej zależy na tym by jak najwcześniej dostać prawa, wydać póki wszyscy pamiętają film z kin. Nie pomyślałeś, że to sami producenci mogli przytrzymać premierę? Albo jest znaczna różnica w cenie zakupu między tymi dwiema datami?
Do tego dochodzą oczywiście terminy tłoczni, drukarni itp. Dla uświadomienia dystrybutorzy filmów nie posiadają zwykle własnych i są zależni od cudzych tłoczni które mają swoje terminy. Mogło nie być wcześniejszego terminu, inne filmy mogły zostać uznane za ważniejsze.
Ostatnio czytałam że data wydania na DvD to 14.04 i niestety będzie wydanie w formie książkowej.
Jak dla mnie odwrotnie :) ale to już kwestia gustu i te sprawy, książkowe wydania wydają mi się mało trwałe
27 luty wypożyczalnie tzn 26 bedzie film w sieci z lektorem a 14 kwietnia oficialna premiera w sklepach
http://www.empik.com/igrzyska-smierci-w-pierscieniu-ognia-lawrence-francis,p1095 582891,film-p na empik.com można zamówić przed premierowo.
Tak wiem już nie tylko tam jestem tylko ciekaw, czy w dniu premiery film będzie w takich sklepach jak np. Media Expert ?
Dziś byłem we Frankfurcie nad Odrą - tam w każdym markecie jest już - zarówno na DVD, jak i Blue Ray...
Część pierwsza, zaraz po jej ukazaniu na DVD, była też dostępna z gazetą VIVA, za tą samą cenę, co w empiku... Pewnie teraz tez tak będzie, zreszta nawet cena jest ta sama, co czesci I.