Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić ten wątek romansowy między Gale,em a Katniss? Z tego, co
rozumiem, to byli przyjaciele od dzieciństwa, tak?
Tak. Poznali się , gdy Kathniss polowała pierwszy raz sama. Stali się przyjaciółmi. A Gale wyznał miłość Kathniss w drugiej części książkowej. Jednak Katniss nigdy go tak naprawdę nie kochała. Jedynie jako przyjaciela. Kathniss kochała Pete. Stosunki z Gale psuły się z każdą częścią , Aż na sam koniec nic tego już nie zostało i każde poszło w swoją stronę
Sądzę, że dość bezpiecznie można założyć, że żadnego z nich nigdy szczególnie nie kochała. Po prostu kierowała się własną wygodą ;)
[SPOILER]
[SPOILER]
[SPOILER]
W ostatnim rozdziale i epilogu Kosogłosa przyznaje się że kocha Peete. Myślę, że to przez niektóre wydarzenia m.in. co zrobił jej Gale, przez siostre itp.
"Więc kiedy szepce: - Kochasz mnie. Prawda czy fałsz? Odpowiadam:
- Prawda"
[SPOILER]
[SPOILER]
[SPOILER]
Zgadzam się , że nie wiedziała którego kocha. Ale są wskazówki itp , że wcześniej już pokochała Pete tylko nie dopuszczała do siebie tej myśli. Gale to był zawsze tylko przyjaciel
Szczerze mówiąc, to bardziej podoba mi się wątek romansowy między Hawthorne'em a Katniss niż Katniss i Mellarkiem, przynajmniej jeśli chodzi o film.
[SPOILER!]
Szczeże mówiąc, to nienawidzę Gale z kilku powodów:
-był na rozkazy Coin i był jej bardziej poddany iż Boggs, który przed śmiercią wiedział, że sprawa jest ważniejsza niż zamiary pani prezydent
-przyczynił się do śmierci Prim
-Na koniec zostawił Katniss, po tym jak ona zabiła Coin (co wyglądało, jakby Kat była dla niego mniej ważna, niż prezydent!)
Ale za to kocham Peetę :) I moim zdaniem ona tez naprawdę go kochała (wszystkich o tym przekonała, kiedymimo woli histerycznie zareagowała na wypadek Peety potczas ćwierćwiecza)