PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627599}

Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 295 tys. ocen
7,3 10 1 294811
6,6 58 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Film zdecydowanie za długi przez to niestety miejscami nudny. Przez pierwszą godzinę „zero” akcji tylko długie, wręcz „plastikowe” wprowadzanie do sedna filmu. A i potem sama kulminacja działań zawodzi widza swoim poziomem i efektami (małpy jak najgroźniejszy przeciwnik – śmiech na sali). O ile w „1” pomysł, wykonanie było czymś nowym, może nowatorskim to o tyle „2” przypomina „odgrzewane” danie i to pozbawione smaku. U mnie 5. na 10.

ocenił(a) film na 7
robben76

Zgadzam się w 100%

robben76

Yyyy to ekranizacja książki, tak? Scenariusz filmu to taka trochę okrojona książka, więc bez tego przynudzania była by tylko sama arena to trwa ja wiem 30 minut, a i tak nazwał byś to odgrzewanym daniem. Nie wiem czego się spodziewałeś, jakiś cudów? Mogłeś trochę poczytać by przestrzec sie przed dłużyznami, nie chodzi o czytanie książki ale choćby jej opisu tam na pewno się dowiesz że bohaterowie jedynki znów zostaną rzuceni na arenę w myśl postanowień organizatorów ćwierćwiecza poskromienia :) Cudów tu nie ma w książce też, a i tak reżyser pominął kilka fragmentów.

ocenił(a) film na 5
ZeneQr

Powiem prozaicznie film to nie książka. Zawsze można pewne – widowiskowe – szczegóły uwypuklić, wydatniej pokazać, a te mniej skrócić lub usunąć, tak by widz się nie męczył (czyt. nudził). Np. W niemal ostatniej scenie główna bohaterka dowiaduje się o zniszczeniu dystryktu 12. Moim zdaniem można to było pokazać – nie sądzę by brakowało im na to „kasy” – a nie tylko zwyczajnie opowiadać, taka scena zapewne byłaby ciekawa i tym samym widowiskowa i mogłaby wpłynąć na jeszcze lepsze wrażenia z filmu.

ocenił(a) film na 9
robben76

Radzę jednak najpierw przeczytać książkę, a później wysnuwać takie teorie. Ten film jest bardzo wierny książce, mało pominiętych scen, jeżeli już to tylko te mniej istotne. A zmian w scenariuszu jest również niewiele, a możliwe, że nawet nie ma żadnych zmian.
Ekranizacja przy książce wypada przeciętnie, ale mimo wszystko jest to bardzo dobrze zrobiony film, chociaż na pewno nie porywa tak jak książka.
A gdybyś ją przeczytał, to wiedziałbyś, że 2 część zakończyła się dokładnie w taki sposób jak to jest pokazane w filmie, a dystrykt 13 jest pokazany w 3 części.
Gdyby zmienili zakończenie 2, to musieliby zmienić też sporo w kolejnej części.

ocenił(a) film na 6
qiks33

A z tym się nie zgodzę. Powiedziałbym, że film własnie poszarpał to co najistotniejsze w książce (cały wątek buntu, legendy o dystrykcie 13, info o innych dystryktach i buntach, uchodźców itp), skupiając się na najmniej ważnym.
Za to zgodzę się, że wypada przy książce przeciętnie:)

Co do zakończenia to nie, nie musieliby zmieniać nic w kolejnej części, a w filmie takie zakończenie nie sprawdza się z bardzo prostej przyczyny. Książka gra na wyobraźni i angażuje widza w znacznie większym stopniu niż film. Przez to samo stwierdzenie o zniszczeniu dystryktu wywołuje odpowiedni efekt. Film jako medium głównie wizualne i nieangażujące wyobraźni jest zależne od obrazów. Znacznie mniej narzekań na zakończenie byłoby gdyby dać na koniec choćby 3 sekundową scenę obrazującą zgliszcza w miejscu dystryktu 12. Fabularnie zmiana żadna, a za to reżyser wykorzystałby do maximum medium które tworzy ;p

ocenił(a) film na 6
qiks33

Ale można było skrócić np sceny gdzie wszyscy tylko siedzą i patrzą, siedzą i gadają, siedzą i cośtam... Czyli wszystkie, które nic nie wnosiły do fabuły i obrazu świata przedstawionego

ocenił(a) film na 5
Edward_Murrow

Podzielam pogląd w całej rozpiętości.

ocenił(a) film na 5
qiks33

Piszesz tak jakby każda ekranizacja wielkiej powieści – książki – była wolna od zmian pierwowzoru, ilekroć już w historii kina „przenoszono” jakieś dzieła na taśmę filmową tyleż samo było w nim zmian i tych dobrych jak i złych, tu akurat drobna „kosmetyka” akcji i zakończenia by się przydała, ot takiej moje zdanie. A książkę z ciekawości przeczytam.

ocenił(a) film na 8
qiks33

Wybacz, ale nie trzeba czytać książki i tej całej łopatologii żeby to wiedzieć. Poza tym to nie miał być film o bieganiu 2 godziny po arenie i eliminowaniu przeciwników, jak ktoś się nastawia na inną wersję Uciekiniera to chyba nie ma sensu tracić energii na wykłady.

ocenił(a) film na 5
qiks33

Zawsze mnie dziwi to ... "terroryzowanie" widzów którzy książki nie czytali. Najpierw ksiązkę przeczytaj a potem ... itp. Film to inne medium niż książka , ma inne reguły, w książce spokój i miejsce na refleksje mogą być dobre , w filmie dłużyzny już niekoniecznie.

robben76

@qiks33 już napisał dlaczego nie mogli pokazać zniszczonego dystryktu 12 i dlaczego jest tak a nie inaczej, ja niestety nie czytałem póki co trzeciej części więc nie wiem na ile jest to prawdą :) Ale ekranizacja jest wierna pierwowzorowi, i w trójce się tego też nie spodziewaj bo reżyser zdaje się że będzie ten sam :)

ocenił(a) film na 5
ZeneQr

Wiem, iż lepsze jest wrogiem dobrego, jeśli chodzi o zmiany, ale akurat w tym przypadku można było choć pokazać zarzewie zniszczenia dystryktu. Podniosłoby to zapewne wrażenia filmu i jeszcze bardziej zaciekawiło przed częścią „3”.

ocenił(a) film na 8
ZeneQr

Nie mogli by pokazać zbytnio 12, bo początek trzeciej jest jak Katniss chodzi po ruinach. Znowu by mówili że odgrzewany kotlet.

ocenił(a) film na 5
filmowy_laufer

Błąd. Załóżmy, iż w „2” widz na końcu widzi totalne, acz widowiskowe zniszczenie dystryktu 12 i jest KONIEC. I nie ma problemu, a wręcz byłoby pożądane jak „3” zaczyna się sceny w której bohaterka „przechadza” się po ruinach. Jest sens i logika.

ocenił(a) film na 8
robben76

Może byłoby widowiskowe, ale tu tuatj bardziej chodziło o uczucia Katniss.

ocenił(a) film na 5
filmowy_laufer

Jeśli tak to spoko, acz to film akcji (jak piszą na filmwebie), a nie dramat, czy „obyczajówka” więc ważniejsze jest…akcja, a jej emocje – niestety – muszą zejść na dalszy plan.

ocenił(a) film na 8
robben76

No widzisz. Ale twócy postanowili odzwierciedlić książkę i tak wyszło :)

ocenił(a) film na 5
filmowy_laufer

Reasumując, oby „3” wyszła im lepiej od „2” i zapewne pod wpływem Twoich (jak i innych) sugestii sięgnę po książkę :-)

ocenił(a) film na 8
robben76

Tu bd coś innego nie będzie igrzysk, tylko wojna. A 4 część, będzie tak brutalna że ;D Przeczytaj książkę :)

filmowy_laufer

Nie spojluj :P A ja myślałem że w trójce katnis będzie kwiatki zbierać :(

ocenił(a) film na 8
ZeneQr

jak to kwiatki zbierać ? :D
Czy ja wiem czy to taki spojler... Już w jedynce byłą wojna.

filmowy_laufer

a kto wcześniej napisał że będzie łazić po zgliszczach 12? :P
Miałem Kosogłosa nie czytać, ale ostatecznie filmowe W pierścieniu ognia mnie zachęciło :) dobrze jest oglądać ekranizację i porównać ją z tym co się w głowie wymyśliło podczas czytania :)

ocenił(a) film na 8
ZeneQr

aha to przepraszam. Tyle, że ten spojler, ma taki wpływ na fabułe, że... ;)
dosłownie co do ostatniego zdania. Np. arene w dwójce, całkowicie inaczej sb wyobraziłem :)

filmowy_laufer

Tu akurat nie było źle :) tyle że nie wyobrażałem jej sobie w postaci okręgu...albo już nie pamiętam. Ale akurat arenę podobnie sobie wyobraziłem :)

ocenił(a) film na 9
ZeneQr

Jak czytać to od I części bo są pominięte fragmenty w filmach.

mariuszj1939

W ogóle o Igrzyskach dowiedziałem się z tego że film odniósł kasowy sukces :) Także pierwszej części nie czytałem całej (póki co), dwójkę czytałem, i teraz chciałbym trzeci tom lecz póki co nie ma funduszy :D

ocenił(a) film na 8
ZeneQr

to źle zrobiłeś. bez czytania 1 części, seria nie ma tej głębi ^^

filmowy_laufer

Nie ma głębi? Co masz przez to na myśli? Wiem o co chodzi w tej serii, wiem też jaki jest jej cel, więc w czym rzecz? :)

ocenił(a) film na 8
ZeneQr

Po prostu, to jest rozpoczęcie serii, ne wiemy co przeżywałą Katniss na igrzyskach to już nie to samo :P

filmowy_laufer

Jak to nie wiemy? :P Przecież na filmie wszystko jest pokazane :)

ocenił(a) film na 8
ZeneQr

Czy ja mówię, o filmach ?

filmowy_laufer

no nie ale na filmie widać przecież co się z tą dziewczyną dzieje :P
ale kiedyś może doczytam ten pierwszy tom :)

ocenił(a) film na 8
ZeneQr

Przeczytaj ;P Tam przynajmniej rozwinęła się więż Kotny do Peety

robben76

Ale się czepiasz takich pierdół :) Nawet w Transformersach są dramatyczne fragmenty, a to przecież kwintesencja kina rozpierduchy na którym Ci tak zależy w filmie oznaczonym jako: akcja.

ocenił(a) film na 9
robben76

Błąd ! Nie mogli pokazac ani zniszczenia dystryktu 12 ani tym bardziej jego zgliszczy i zakończyli dokładnie tak jak miało byc : "Katniss -12 dystykt już nie istnieje"
Pasował mi ten dodatkowy najazd kamerą na zmieniajacy się wyraz twarzy Katniss i ... koniec.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
robben76

Cóż, musieli odgrzać 1 część, bo byłą taka książka. Jakbyś niewiedział, te małpy, to nie były takie zwykłe małpy, poczytaj książkę to sie dowiesz.

ocenił(a) film na 5
filmowy_laufer

Widzisz i tu jest kolejny szkopuł, bo widz z samego filmu powinien się o tym dowiedzieć, nie musząc zaglądać do książki.

robben76

Niekoniecznie musiał się tego dowiedzieć, bo jeżeli tak to w filmie powinien być pokazany trening przed igrzyskami, uciekinierzy zmierzający do 13 czyli bardzo ważna przesłanka że 13 istnieje i ma się dobrze! A to jest gdzieś na początku książki chyba. Więc argumentacja jakaś taka wątła :) Równie dobrze sama autorka mogła zakazać takich praktyk jak pokazywanie rozwalonej 12! :) A o tym że autorzy moga mieć wpływ na przyszłość swojego dzieła pokazuje nowy film Disneya o samym Disneyu, starającym sie latami o ekranizację interesującego go projektu, i koniecznymi w związku z tym negocjacjami co jak ma wyglądać :D

ocenił(a) film na 5
robben76

WŁAŚNIE. Nie rozumiem czemu wszyscy w kółko marudzą o książce. To jest forum filmu a nie książki. Do książek są inne strony. Dodatkowo wynika z tego wszystkiego, że film powinien mieć znaczek "tylko dla tych co czytali ksiazke. A notabene nie rozumiem jak można oglądać film po czytaniu książki. Książka będzie zawsze o niebo lepsza i każdy film później będzie wydawał się płaski i płytki. Ja robię dokładnie odwrotnie.

ocenił(a) film na 5
robben76

A co gorsza liczyłem jakoś na rozwój tematyki ogólnej filmu, a tu zrobili po prostu na dokładnie tym samym schemacie powtórkę jedynki, tylko z innymi mordami. Czy 3 części też będą pół filmu pieprzyć a na końcu zrobią igrzyska?

ocenił(a) film na 9
l0co

Tak będą pieprzyc ale w innych warunkach, na innej głębokości a zamiast igrzysk będzie wojna (ale nie totalna jak w terminatorze tylko taka jak w III tomie)

ocenił(a) film na 5
mariuszj1939

To może obejrzę, bo myślałem że zrobią kolejna powtórkę na schemacie jedynki. Z mojego punktu jedynka była bardzo dobra, a z tego wyszedł tylko odgrzewany kotlet, który praktycznie w zerowym stopniu pchnął do przodu główny wątek. Ucisk wzrósł i to wszystko.

ocenił(a) film na 6
robben76

tak jest, dobrze powiedziane.

ocenił(a) film na 4
robben76

Nie wiem nad czym te zachwyty i za co te nagrody. Durny film o masakrujących się dzieciakach. Żadnego sensu w nim nie ma tylko zabawa w zabijanie. Nieciekawy.

ocenił(a) film na 4
robben76

Zgadzam się z tobą. Cały czas mam wrażenie że to film klasy B. Jakieś to wszystko sztuczne i plastikowe. Kompletnie źle dobrani aktorzy grający głównych bohaterów , czyli Lawrence i Hutcherson. A porównywanie filmu do książki nie ma sensu , to jak porównywanie telewizji do radia czy kina do biblioteki :) .

ocenił(a) film na 3
neron4

Raczej klasy C.

ocenił(a) film na 6
robben76

Popieram pierwsza godzina schodzi na pokazanie jak władza wykorzystuje swoje "zakochane" gwiazdy, środek najlepszy zaczyna się polowanie, podobały mi się te patenty z zagrożeniami zmieniającymi się co godzinę, końcówka jakaś taka nijaka.