Witam.
Nie będę owijać w bawełnę i przyznam, się że 1-wsza cześć filmu bardzo mnie rozczarowała więc mam negatywne nastawienie do 2-cześci. Sam pomysł na film wydaje się
irracjonalny. Mamy wyniszczona cywilizacje gdzie Elita chowa sie w nowoczesnym Capitolu ( technologia na każdym kroku) i rolników robotników co żyją jak amisze! Czemu nie
ma nowoczesnego przemysłu/wydobycia?? Skoro technologia jak widać w Capitolu jest bardzo rozwinięta. Film ma niby budować atmosferę jaka oddawały obozy
koncentracyjne z II Wojny Światowej, ale wyszło to wszytko strasznie sztucznie. Ogólnie film bardzo niskich lotów.
ps. kiedy główna bohaterka latała po dżungli to czekałem, aż z krzaków wyleci predator :D
Spoko, każdy ma swój gust. Jestem mega fanem książki i filmu. Ale nie jestem jakimś pokemonem, który zaraz Cię zbeszta za twoje zdanie :) W filmie nie wytłumaczyli tych szczegółów. Co do tego słąbo zaawansowanego technologią dystryktu, to powiem tak. W filmie pokazali tylko 12-stke, który jestnajbiedniejszym i najsłabiej rozwiniętym dystryktem w całym Panem. Podobnie jest z 11-stką, 10-tką. Ale już z książki można się dowiedzieć, że dystrykt 2, był dobrze rozwinięty jeśli chodzi o technologie. Ale ta technologia nie służyła zwykłym ludziom, tylko potrzebna była do budowania poduszkowców, maszyn i broni. Tak samo było z dawnym dystryktem 13, który produkował broń. I był dobrze rozwinięty. We wszystkich dystryktach ludzie żyli w biedzie i nędzy, a produkcja różnych rzeczy których potrzebował Capitol, była rozwinięta technologicznie.
Jestem wielką fanką książek, jak i filmu i przyznam szczerze, że jestem pod wrażeniem dokładności, z jaką wykonano ekranizację. W filmie wiele rzeczy nie było wytłumaczonych, przez co nie wszyscy (nie czytający) mogli zrozumieć o co chodzi, ale mimo to uważam, że film był naprawdę dobry. Obawiam się troszkę drugiej części, bo reżyserem i scenarzystą jest ktoś inny. Nie pozostaje mi nic innego, jak liczyć, że utrzyma poziom.
Radzę przeczytać książkę, by dowiedzieć się dlaczego nie ma dobrego przemysłu ani nowoczesnych technologii w dystryktach. I powiem tyle, żeby ludzie którzy nie czytali trylogii nie zrażali się do niej tylko przez pryzmat pierwszego filmu. Druga część zapowiada się jak na razie dobrze(wciąż czekamy na oficjalny zwiastun) i naprawdę nie warto go przekreślać już z góry, myślę, że zmiana reżysera wyjdzie wszystkim na dobre :)
Mnie także film rozczarował. Książkę czytałam kilka tygodni przed jego wejściem na ekrany. Niestety, po prostu nie był w stanie oddać tego co działo się w głowach bohaterów. Nie było ekefektu beznadziejności sytuacji, napięcia i zaskoczenia które towarzyszyło przez całą niemal trylogię. Czekam na drugą część, może będzie lepiej :).
A mi się film podobał. Do tego stopnia, że po jego obejrzeniu sięgnąłem po książki. Na początku wkurzała mnie pierwszoosobowa narracja w czasie teraźniejszym, ale potem się przyzwyczaiłem. Akcja zapiernicza tak szybko, że była to miła odmiana po lekturze cyklu "Pieśń Lodu i Ognia" Martina. Jestem bardzo ciekaw jak twórcy filmu przeniosą drugą i trzecią książkę na ekran. Nie mogę się doczekać :)
najpierw obejrzałam film, później zabrałam się za książki. Film bardzo mi się podobał i wszystko było dla mnie jasne, chociaż naturalnie książka "poukładała" wszystko do końca :)
Film nie oddaje książkiwiec jesli się nie czytało to faktycznie trudno wszystko zrozumieć
Ja sie pocieszać myślą że inny reżyser i scenarzysta przy drugiej części wyjdzie filmowi na plus bo ta część książki (moim zdaniem) jest najlepsza i lepiej żeby tego nie spiepszyli
A jeśli chodzi o pierwszą cześć filmu to też trzeba wziąść pod uwagę że ten film to dopiero początek.
Mi również pierwsza część nie do końca się podobała. Skrócona, nie pokazana przyroda i krajobrazy. Tyle.
A moim zdaniem na dobre wyszłoby filmowi, gdyby znalazł się w innej klasyfikacji wiekowej. PG - 13 dla pierwszej części moim zdaniem dużo zniszczyła.
O tak kategoria wiekowa dużo odbiera ekranizacji ale tego nie zmienimy niestety - producenci chcą przedewszystkim zarobić i obniżają kategorię wiekową na maksa. Cóż mnie najbardziej zawiodła koncówka filmu - daje to marne pole do popisu dla początku kolejnej części. Jednak powinni pokazać raz dramatyzm po zwycięstwie a dwa ten "rozłam" między Katniss i Peeta w pociągu. a oni zakonczyli cukierkowo
Niestety w związku z kategoria wiekowa podejrzewam że trzecia część filmu będzie najsłabszą (ksiazkowo to moja ulubiona) SPOILER bo jak w PG-13 pokazać wojnę, bombardowania tortury kapitolu i inne ważne szczegóły? Koniec spoilera. Co do filmowego zakonczenia pierwszej części, zgadzam się z Tobą, że jest zbyt przeslodzone i po prostu słabe. Także uważam, że powinni pokazać całą atmosferę strachu przy koronacji i ostatnich dniach w Kapitolu, te grę Katniss o przeżycie i późniejszy rozłam stosunków z Peeta. Co więcej, nie podobało mi się że z Haymitcha zrobili takiego dobrego wujka i brakowało mi awoksow.
Mam nadzieję że film będzie fajny i taki jak mój teaser
http://www.youtube.com/watch?v=fP8MO9j3kTA
Znalazł się wielki krytyk filmowy ._. zakładam, że nie przeczytałeś nawet książki, i masz czelność to oceniać .? To ciekawe dlaczego film wygrał na people's choice awards : FAVOURITE MOVIE, FAVOURITE ACTION MOVIE, FOVOURITE ON- SCREEN CHEMISTRY , a na kid's choice awards : FAVOURITE BOOK i FAVOURITE FILM. Odpowiedz sobie na te pytania, przeczytaj książkę, i dopiero potem oceniaj .