Czy ktoś może mi wyjaśnić jakim cudem Katniss w ciągu roku postarzała się o ponad 10 lat?
W pierwszym filmie ma naście lat a w tym wygląda jakby miała około 30-tu.
Boju, tak sie rozwinęła, film kręcono nchyba 1,5 roku, a i jeszcze te wszystkie makijaże.
Inne oświetlenie, charakteryzacja - make-upy i te wymyślne stroje, zmiana u samej aktorki.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
Miałem na myśli właśnie to dlaczego nie zrobiono jej makijażu odmładzającego tylko postarzający (chyba że aktorka tak bardzo się zestarzała w 2 lata).
Myślałem że ma to jakieś uzasadnienie fabularne (w książce) i dlatego ją postarzono.
Co do makijażu, to w książce jest wzmianka o tym, że w jej pierwsze igrzyska jej charakteryzator Cinna nie nakładał jej tyle makijażu, żeby widzowie zapamiętali jej twarz, taką jaka jest, miała być niewinna. W drugiej części Cinna nałożył jej, jak to Katniss chyba powiedziała, wyzywający makijaż.
Zacytuję
"W ubiegłym roku bardzo oszczędnie korzystał z kosmetyków, żeby widzowie nie mieli problemów z rozpoznaniem mnie na ara=enie, za to teraz moja twarz prawie niknie pod warstwą rozświetlaczy i mrocznych cieni. Za sprawą Cinny mam teraz łukowate brwi, wyraziste kości policzkowe oraz intensywnie fioletowe wargi.[...] Katniss, dziewczyna,która igra z ogniem, zrezygnowała z migoczących ogników, szat zdobionych klejnotami i sukienek zwiewnych niczym płomyk świecy. Jest teraz zabójcza jak pożoga."
Dziękuję za całkowicie zaspokajające moją ciekawość wyjaśnienie.
Chyba będę musiał wziąć się za czytanie książki bo szczerze to pierwsza część filmu zrobiła na mnie złe wrażenie (bezsensowna przemoc dzieci wobec dzieci).
EOT
Bezsensowna? Owszem, ale niestety znajdziesz i w realnym życiu. A książki te kryją w sobie dobre przesłanie, a jednocześnie ukazują część prawdy o naszym życiu. Bo, chociaż nasi politycy nie wysyłają dzieci na bitewną arenę, to dalej mamy do czynienia z ogromnym złem, niewolnictwem dzieci w innych krajach, tyranią władzy itd.
Doskonale ujęte. Zgadzam się. To nie jest bezsensowne tylko w pewnym sensie przejaskrawione odbicie rzeczywistości w obecnym świecie.
Dzięki.. Karykatura :) Czasami trzeba coś przejaskrawić by zauważyć prawdziwy obraz.
hahahah pozytywnie mnie rozbawiłeś tym tematem. ;) W drugiej części główna bohaterka jest starsza o rok. Ale pewnie celowo tak ją malują i postarzają żeby wyglądała dobrze na tle innych dorosłych zawodników 75 igrzysk. :D Podróż w czasie x-D
Może chcieli pokazać, że wydoroślała, zmieniła się. Udział w takich igrzyskach może pozostawić na sobie spore piętno.