Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 296 tys. ocen
7,3 10 1 295650
6,5 46 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Czytając niektóre wypowiedzi, doszłam do wniosku że wielu ludzi kompletnie nie zrozumiało
tego filmu. Nie mówiąc już o tym jak wielka grupa z nich uważa się za koneserów kina...

Igrzyska Śmierci to niesamowita Trylogia ukazująca jak wielką potęgą są instrumenty władzy,
do jakich czynów ta władza jest w stanie się uciekać by realizować swoje cele i by tą władzę
utrzymać. Propaganda na najwyższym szczeblu, zastraszanie, manipulowanie, głęboka
indoktrynacja stosowana na przeróżne sposoby. Dodatkowo film jest swego rodzaju prognozą
na miarę dzisiejszych czasów. Powoli, powoli dążymy do tego by wyeliminować klasę średnią
nadając władzom krajów wysoko rozwiniętych jeszcze większe możliwości do sterowania
ludźmi. Stworzenie takiej fabuły to sztuka w czystym wydaniu.

Moim zdaniem film jest bardzo głęboki i porusza bardzo ważną tematykę jaką jest polityka,
propaganda i jak zwykli najmniejsi ludzie sobie z tym radzą, bądź też nie . Każde
wypowiedziane w filmie słowo ma znaczenie, każdy gest, symbol i sama kreacja świata
Panem porusza widza, jeśli tylko zrozumie o co tak naprawdę chodzi. Dodatkowo świetna gra
aktorów, idealnie stworzony świat, dobra muzyka i płynna kompozycja.

Film obejrzałam z wielka przyjemnością i pomimo tego że czytałam wcześniej książki nadal
przeżywałam wszystko bardzo głęboko. Cieszę się że twórcy trzymali się prawie wszystkich
rozwiązań z książek. Takie filmy chcę oglądać, stąd ocena 10/10!

ocenił(a) film na 9
do_jasnej_cholery

Zgadzam się z tb, najpiuerw trzeba się troche zastanowić, zanim się oceni. Jezeli ktoś cozekiwał tylko akcji w filmie np bezsensownego tłuczenia się nawzajem, to mógł iśc na co innego, tez dalabym 10/10 :)