Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 296 tys. ocen
7,3 10 1 295638
6,5 46 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Jedynkę widziałem 2 lata temu, dwójkę wczoraj późno w nocy (właściwie to dzisiaj nad ranem). Nie jest dla mnie do końca zrozumiała ilość i wybór uczestników HG w dwójce. Ogłosili że uczestnikami będą jedynie zwycięzcy igrzysk z ostatnich 25 lat. Stąd rodzi się parę pytań:

1 - dlaczego większość uczestników była taka młoda?

2 - poza ostatnimi igrzyskami w których przetrwali Katniss i Peeta, zawsze był 1 zwycięzca, więc z tych ostatnich 25 lat powinno być maksymalnie 26 ocalałych. Z każdego z 12 dystryktów losowano po jednym mężczyźnie i jednej kobiecie, więc wychodzi na to że uczestników w 75tych HG było 24. Pomijając fakt, że po 25 latach niektórzy zwycięzcy mogą już nie żyć, być schorowani albo w więzieniu itp, to tak naprawdę losowanie było zbędne, no chyba że zrobiono je tylko 2 razy (było 26ściu a potrzebowali 24ech, wiec poza losowaniem między Peetą a Haymitch było jeszcze jedno, być może to z Mags).

Proszę o wyjaśnienie, jest duża szansa że sam sobie coś źle wywnioskowałem itd.

ocenił(a) film na 10
Kopas10

Ogłosili, że uczestnikami będą jedynie zwycięzcy Głodowych Igrzysk, ale wcale nie z ostatnich 25 lat, tylko z wszystkich dotychczasowych Głodowych Igrzysk :)

lovedream426

no ok, ale to tym bardziej powinno być więcej starszych uczestników, a średnia wieku była naprawdę niska :) dzięki za sprostowanie

ocenił(a) film na 8
Kopas10

Nie wiem co znaczy "młody", a co "stary" dla Ciebie :)
1. Pamiętaj, że można się zgłosić za wylosowaną osobę. Co po części tłumaczy "niską średnią wieku". 1 i 2 dystrykt możesz uznać za wyjaśnione.
2. Morfaliniści byli dosyć wyniszczeni, przez co ciężko określić ich wiek na oko.
3. Większość zwycięzców pochodziła z 1 i 2 bo to dystrykty zawodowców (4 też) przez co wybór się poważnie zawęża jeśli chodzi o resztę dystryktów.
4. Są to ludzie, którzy wygrywając mieli 15-18 lat. Nawet po 40 latach mogli zachować sprawność.
5. Nie wiem skąd wziąłeś to, że Ci ludzie są "tacy młodzi". Wydaje mi się, że książki nie czytałeś (po tym co myślałeś o tym kto miał brać udział w igrzyskach), więc mogłeś uznać, że są młodzi na podstawie aktorów. Część z nich ma ponad 40 lat. (domyślam się, że "młody" dla Ciebie to z powodu Katniss, Peety i Finnick'a jakieś 20 lat)

Możesz przejrzeć jak chcesz :)
http://igrzyskasmierci.wikia.com/wiki/75._Igrzyska_G%C5%82odowe