SPOILER *
Ja jestem bardzo ciekawa jak przedstawią scenę z tą mgłą i kiedy Mags wchodzi w tą mgłę i
umiera...Jeżeli w ogóle przedstawią.Ogólnie od początku polubiłam Mags, była taka przyjazna XD
Szkoda tylko, że umiera :(
KONIEC SPOILERA *
Ogólnie nie mogę doczekać się tej części, bo książka jest wciągająca i świetna - polecam
wszystkim.Oby tylko nie pominęli istotnych faktów i nie pozmieniali tak jak w pierwszej części,
zmienili że Peeta ocalał i miał swoją nogę, a w książce ma protezę...(tak to się nazywa?) .
Ja jestem ciekaw ostatniej sceny kiedy to Katniss wpada w spazmach gniewu z pokoju szpitalnego z strzykawkami w żyłach i zaczyna okładać w żalu Haymitch'a Abernathy... Czy załamanie Finnicka intrygują mnie te gorsze aspekty historii. A co do samej Areny jestem ciekaw jak będzie ukazany cykl "tik-tak"
Tak, mam nadzieję, że nie zepsują całego filmu i nie pokażą inaczej albo w ogóle wycofają ten moment ;/
Nowy reżyser, nowy scenarzysta... wcześniejszy scenarzysta był niezbyt wybitny, dlatego tak jakoś nieskładnie może to wyszło w niektórych momentach. Jestem dobrej myśli, bo świetny scenariusz to większa połowa sukcesu ;)
Zgadzam się. W pierwszej części miałam wrażenie że powyrywali poszczególne kartki z książki , skleili je , a niektóre rzeczy poskreślali i dokleili kilka nowych . Film po mimo to podoba mi się bardzo :) , choć denerwuje mnie pomijanie niektórych faktów np. tak jak było podane wyżej o protezie albo , że to Madge podarowała Katniss broszkę , która była ze szczerego złota więc jak w filmie Katniss mogła ją dostać za darmo na Ćwieku skoro w książce pisze że taka broszka mogła by wyżywić jej rodzinę na kilka miesięcy .
Szkoda że nie da się całej książki nakręcić dokładnie . Wydaje mi się że motyw z zegarem musi być pokazany bo przecież to jak się poruszają na Arenie i co robią zależy od ścigającego ich czasu :))
Na pewno będzie pokazany, przyjrzyj się plakatowi ;)
Liczę, że to będzie bardzo dobra ekranizacja. Jedynka mi się podobała, mimo paru zmian ogólny efekt był całkiem niezły. Jestem dobrej myśli ;)
akurat moim zdaniem w porównaniu z wieloma innymi ekranizacjami pierwsza część dość mocno trzymała się książki. Owszem ominięto pewne sprawy ale film ma pewne ramy w których musi się zmieścić. Natomiast poza kilkoma mniej ważnymi scenami między innymi np skąd katnnis ma broszkę trzymali się mocno oryginału. To nie to co np trylogia Bourna gdzie praktycznie po 30 minutach film już kompletnie nie zgadzał się z książką.
Albo trzecia część "Opowieści z Narnii", która z książką ma wspólny jedynie tytuł i bohaterów ;/
Pamiętam, jak czekałam na ten film i strasznie się rozczarowałam. Dlatego w wypadku Igrzysk staram sie nie przesadzać i z umiarem sprawdzam nowe informacje i zdjęcia :)
@kecaj1603: no nie gadaj że scena z broszką trzyma się książki, bo ewidentnie w filmie Katniss broszkę znajduje jak się nie myle u Śliskiej Sue, a w książce dostaje ją od córki burmistrza 12 dystryktu. po za tym zdaje mi się że nie ma jako takich ram czasowych do filmu, przykładem może świecić "ojciec chrzestny" 2h55min. czyli tu spokojnie można wyjść ponad 3 godziny, ale kto by tyle wytrzymał.
przecież właśnie napisałem że poza niektórymi scenami między innymi właśnie sprawa z broszką. Jednak ta scena nie ma większego znaczenia w ogólnym zarysie fabuły, bo najważniejsze że posiada tego kosogłosa, owszem nie rozumiem dlaczego scenarzyści to zmienili ale jednak tak się stało. Brakuje też kilku scen ale ogólnie nie narusza to integralności oryginalnego scenariusza żywcem wziętego z książki. Także jeśli weżniemy pod uwagę całość to film trzyma sie bardzo mocno książki co w obecnych czasach jest rzadkością.
tzn. nakręcić film dokładnie tak jak jest to ukazane w książce, oczywiście da radę tylko kwestia tego ile on będzie trwał. pierwsza część trwała ponad 2 godziny, a i tak nie było dużo rzeczy. Myślę że scena z mgłą jest dość ważna i postarają się ją pokazać. Wracając do pierwszej części to pozmieniali wiele istotnych faktów. np. róg obfitości w książce był złoty, a tu nie wiadomo jakiego to koloru. nie pokazali też scen regeneracji bohaterów w poduszkowcu, za to dodali scenę z 11 dystryktu. Mam nadzieję że nowy scenarzysta spisze się na medal i oczywiście czekam z niecierpliwością na ostatnią część.
Właściwie to dla tych co nie czytali książki takie rzeczy nie mają znaczenia , ale jak ktoś czytał to patrzy na szczegóły , więc mogli dopracować dokładnie sceny np. byłam ciekawa stroi Katniss i niedokładnie zgadzały się z opisem o , a ciekawe jak będą wyglądały stroje ślubne :)
Dobrze że ostatnią część podzielili na 2 :)
Ciekawe czy bohaterowie będą mieli brzydkie blizny po walkach , bo Peecie zostawili nogę , nie wiem czy ze względów estetycznych , czy jak ?
Jeśli ktoś czyta książki i ogląda później film na ich podstawie to wie że nie ma szansy zbudowania fabuły tak by nawet w ramach 3h zmieścić dokładnie wszystkie wątki, chyba że stworzono by mini serial. A sprawy takie jak strój Katniss są rzeczą drugorzędną i tak naprawdę ważne żeby film fabularnie się zgadzał a nie tak wspomnianym już przezemnie w poprzednim komentarzu Bournie gdzie film kompletnie mija się z tym co było w powieści.
A dzielenie kosogłosa na dwie części może być strzałem w stopę tego filmu. Bo po pierwsze jest to w 100% działanie komercyjne by więcej zarobić a po drugie ta książka nie jest aż tak rozbudowana by dzielić ja na dwie oddzielne części i przez takie coś zamiast porządnej produkcji możemy dostać nudne romansidło.
Nie wiedziałam, że podzielili 3cią część na 2 osobne i w sumie nawet nie pomyślałabym, że mogliby tak zrobić, bo zgadzam się, tutaj nie ma po prostu czego dzielić. Większość to opisy przygotowania do rebelii, albo jakieś sceny walki przecież. Mi się okropnie dłużyła ta część i akurat w przypadku tej ekranizacji miałam nadzieję, że trochę te "nudne" sceny ograniczą..
Ja się zastanawiam jak w filmie wytłumaczą jedną rzecz:
SPOJLER
Mianowicie scenę z obrazem RUE - W książce, gdy Katniss wchodzi na salę szkoleniową, podłoga jest przykryta materacem. W pierwszej części filmu zmienili kolejność wejścia na egzamin: najpierw Katniss a potem Peeta.
KONIEC SPOJLERA
O rzeczywiście , a ciekawa jestem jak Peeta się dowie że Katniss udawała do niego miłość bo sceny z pociągu jak Peeta się dowiaduje nie zrobili , a to było by ciekawe i zaskakujące na koniec :))
Jak sądzisz , czy pokażą scenę jak Gale zostaje biczowany ? Mi się zdaje , że nie ale na zdjęciu , które kiedyś widziałam Gale jest trzymany przez strażników pokoju i jakoś mi się to skojarzyło z tą sceną .
Jeżeli film znowu będzie należał do kategorii Pegi - 13 to wątpię aby pokazali ją w całości ale moim zdaniem powinni gdyż pokazuje co zmieniło się w dystryktach. Mogą ją zróbic np. Tak jak scenę rzezi przy rogu obfitości
o właśnie , a gdzieś jeszcze widziałam zdjęcia z planu jak byli w 11 dystrykcie . Były pokazane pola i wg. strażnicy pokoju .
To będzie ciekawe. O ile tak to przedstawią, bo mogą zrobić tak, że nie pokażą tego, ale dowiemy się o obrazie z opowieści Peety.
Zgodzę się z Tobą w sprawie sceny z mglą. Wg. mnie jest ważna gdyż:
SPOJLER
Pokazuje w jaki sposób inni trybuci chronili życie Katniss i Peety w ramach przygotowań do rebelii.
Koniec SPOJLERA
Heh! Muszę to powiedzieć - adaptacja filmowa jest zazwyczaj robiona w stylu.. Kapitolu. Rozdmuchany wątek miłosny - zupełnie jak w czasie igrzysk. (Uwaga spoiler) W książce ona do ostatniej chwili ma wątpliwości i właściwie nie angażuje się na poważnie ani z Peetą, ani Gale`em..
No właśnie , na samym końcu książki pisze , że Katniss zacieśnia stosunki z Peetą i dopiero na samym końcu mówi że go kocha :)
Jej wątek miłosny jest świetnie poprowadzony - w książce. Cały czas ma się wrażenie, że osoba z którą jest to dla niej cały świat, a jednocześnie nie przekracza granicy, która nie pozwoli jej się wycofać - martwi się też o moralność.. Dlatego jest tak interesujący - ciągle oczekuje się zwrotów akcji, a całość i tak wypada klasycznie.
Mnie bardziej zastanawia jak pokarzą ubrania z wejścia do drugich igrzysk i suknię ślubną! Jak zepsują projekty Cinny to ich ZATŁUKĘ!
Kofałam Cinnę.
Też bardzo go lubiłam, na początku czytania książki miałam nadzieję, że plotki na temat jego śmierci są nieprawdziwe, ale okazało się inaczej :(
Tak, ciekawe jak będzie przedstawiony łuk Katniss, ten który "idzie spać" kiedy ona powie "dobranoc" :D
Tak? Możliwe. Już wszystkie fakty mi się mylą i nie wiem co jest z której części xD
Nie mogę się już doczekać <3 Po obejrzeniu "Igrzysk Śmierci" chyba przez następny miesiąc, dzień w dzień oglądałam zwiastun i słuchałam muzyki z filmu, po czym w kilka dni (bo z przerwami na spanie, jedzenie i naukę) przeczytałam książkę (normalnie czytam niewiarygodnie długo..) ;D Niech już wyjdzie ten film!!!
Ja czytałam książkę po nocach mimo, że na drugi dzień miałam wstać o 6...Ale warto było poświęcić te kilka niewyspanych nocy dla takiego dzieła.
Mnie "Igrzyska" tak wciągnęły że siadłam do niej o 16 i zanim zdążyłam się zorientować był koniec książki i godzina 23 :D
A czytałam przed premierą filmu i adaptacja bardzo mnie rozczarowała.
A ja źle postąpiłam, bo zaczęłam czytać książkę i będąc w pierwszym rozdziale wzięłam się za film...
Według mnie film jest dobry, ale jako ekranizacja książki trochę słabszy.
Moja przyjaciółka miała podobnie, ale mi nie podobały się chyba tylko pominięte fakty bez których pewne sprawy w drugiej części (dla osób, które nie czytały książek)mogą być niejasne. Przynajmniej jednak nie popełnili takich błędów jak przy "Eragonie", gdzie usunęli główne wątki które mają ogromne znaczenie w "Najstarszym". Czytałaś trylogię "Dziedzictwo"??
Czytałam pierwszą część, drugą zaczęłam ale nie skończyłam i na razie nie mam ochoty kończyć.
Ja przeczytałam całą i jak obejrzałam "Eragona" to było tam tyle niezgodności że po prostu teraz nie mają jak nakręcić drugiej części. To była jakaś masakra!
Powiem szczerze że to jest moja ulubiona część trylogii i martwie się bardzo o ekranizację. Napoczątek pociesza mnie fakt że wszyscy aktorzy miło wypowiadają się o wizji nowego reżysera (aczkolwiek biorę pod uwagę że są to wypowiedzi czysto kurtualzyjne), ale podkreślają też że ma on inną wizję niż przedstawiona w pierwszej części a że pierwsza część jak dla mnie średnia to moje nadzieje rosną :) . Ja jestem bardzo ciekawa jak rozwiążą problem tego że Katniss dowiaduje się że 13 dystrykt może nadal istnieć bo producenci potwierdzili że w filmie nie zobaczymy sceny z katniss i dwoma uciekinierkami podąrzającymi do 13 dystryktu. Wiadomo że nagrywali np. sceny "wirowania" areny - dobrze że nie pomineli tego wątku - mam nadzieję że fajnie im wyszło. Niepokoją mnie trochę te zdjęcia Katniss i Finnicka stojącego za nią - to od razu przynosi na myśl tą ich rozmowę o cukrze, sekretach - a przecież to są sceny w parady trybutów, stroje się nie zgadzają. Pocieszma się myślą że dodali jakieś fajne sceny między nimi podczas szkolenia
Jest kilka opisanych przez Collins scenek (podczas szkolenia): Finnick chwyta Katniss w ramiona i dokańcza węzeł, on uczy ją robienia węzłów, a ona go łucznictwa, z nim i Mags robi haczyki. To może być któraś z tych sytuacji :)
Ja mam w zasadzie nadzieję że jak najwięcej będzie w filmie. Dla mnie jeśli dialogi będą identyczne i cały film taki sam jak książka, to film może trwać nawet 6h :D
Zgadzam się. Wiadomo, że przecież nie można umieścić w filmie wszystkiego, co się działo w książce. Mi to akurat nie przeszkadza, jednak po przeczytaniu i późniejszym obejrzeniu "Wpuść mnie" trochę mi się ciśnienie podnosiło :D Ale mam nadzieję, że w przypadku "W pierścieniu ognia" będzie tak samo jak z poprzednią częścią - czyli zachwycenie! :)