1. Nie za bardzo zakumałam tę scenę w której mózgowiec tłumaczy Katniss coś tam o tej elektryce i oni się z niej śmieją a ona pyta czy to takie oczywiste. Nie bardzo wiem o co tam chodziło, może mi ktoś wyjaśnić?
2. Nie wiem też za bardzo o co chodziło z tą sceną kiedy katniss prezentowała indywidualnie swoje umiejętności. Co ona tam napisała na tym manekinie? Kto namalował tę Rue na podłodze? Dlaczego nie strzelała z łuku tylko powiesiła "chłopka"??
1. Sama nie do końca wiem o co chodzi ;w;
2. Na kukle był napisane "Seneca Crane". Był to organizator 74 głodowych igrzysk, który po akcji z jagodami został zamordowany za to, że pozwolił dwóm osobom wygrać igrzyska. Katniss chciała na nich tym sposobem zrobić wrażenie, zaszokować ich. Peeta namalował obraz Rue co miało na celu obarczenie ich winą za zabicie 12letniej dziewczynki. Polecam książki, bo w nich wszystko jest wyjaśnione, a w filmie nie do końca może widz wiedzieć o co chodzi :)
No faktycznie bez książki zupełnie inaczej scenę z namalowaną Rue zinterpretowałem. Myślałem, że była namalowana po to, żeby Katniss dostała załamania nerwowego.
No widzisz faktycznie książka by się przydała. W filmie w ogóle nie widac co tam jest napisane na tym manekinie.
1. Chodziło o to że mózgowcy zauważyli pole siłowe oddzielające ich od organizatorów. Dali je dlatego że ona strzeliła w poprzednim roku właśnie do nich ;P
tak to wiem ale w tej scenie już po tym jak jej wyjaśniają że jest tam szyba a ona im mówi dlaczego to mózgowiec mówi "hologramy i światła co jakiś czas migoczą. Dlaczego?" dalej mówi "każdy system ma jakaś skazę". I tu się ich rozmowa urywa. O jaką skazę mu chodziło. Zdaje się że zauważyli coś poza tą szybą.
Ta szyba to pole siłowe, chroniące organizatorów. Żeby takie coś powstało potrzeba wiele energii, dlatego jest zabierana z innych urządzeń, które nie mając wystarczającej ilości migoczą, a pole siłowe nie jest jednolite, można je zauważyć i w związku z tym zniszczyć. To jest ta skaza. Jest to odniesienie do Katniss i ogólnej sytuacji w kraju, do systemu, w którym Katniss jest skazą. Może zauważyłaś w jaki sposób Beetee spojrzał na Katniss mówiąc jej to o polu siłowym. Wszyscy już wtedy mieli nadzieję, że ona obali ten system, a Kapitol obawiał się tego, dlatego w ogóle Igrzyska wyglądały tak a nie inaczej.