Infiltracja

The Departed
2006
8,0 350 tys. ocen
8,0 10 1 349851
7,7 67 krytyków
Infiltracja
powrót do forum filmu Infiltracja

Nie żebym był rasistą ale tyle jest w filmach motywów z nimi związanych że zaczyna mnie to już wkurzać. Szczególnie kiedy naród irlandzki jest tak gloryfikowany jak w tym filmie. Film jest ogólnie bardzo dobry jednak razi parę błędów jak na przykład fatalne zakończenie i zbyt bezmyślne zabijanie. Mogło być dzieło a tak kolejny porządny film w dorobku Scorsese. Moja ocena to 7/10

ge0rg16

Naród irlandzki gloryfikowany...no no! Dziwię się troszkę, bo ja na przykład widziałem w tym filmie policjanta, który pracuje dla mafii i owąż mafię, która właśnie irlandzkie miała korzenie! Jest niby inny tą narodowość reprezentujący bohater, który ma być pozytywny - choć dla mnie akurat jest, powiedzmy, ćwierćpozytywny, bo jak ktoś strzela drugiemu w kolano i bije ludzi dzień w dzień to aniołem nie jest, niezależnie od celu, jaki mu przyświeca. Jakby go nie oceniać, większość ludzi o irlandzkich korzeniach to postacie negatywne.
Powiem nawet więcej: w dużej części filmów - irlandzkimi je roboczo nazwijmy - obywatele (bądź tych obywateli potomkowie) zielonej wyspy są przedstawiani jako porywczy pijacy, którzy przy byle okazji dają komuś po ryju, niezależnie czy jest to kolega, listonosz czy własna żona.
I wobec tego wszystkiego chciałbym się spytać: gdzie jest ta gloryfikacja, o której pisałeś ?