Infiltracja

The Departed
2006
8,0 350 tys. ocen
8,0 10 1 349839
7,7 67 krytyków
Infiltracja
powrót do forum filmu Infiltracja

Po obejrzeniu wszystkich najsynniejszych filmów Scorsese stwierdziłem że to jest jego najgorszy film z tych jego wszystkich nagrodzonych. Tutaj klimat gangsterki trudno było wyczuć jednym z powodów możę być to że akcja dzieje się w innych czasach i mafia obecna to już inne zasady przy tych wszystkich nowoczesnościach klimat znika. Lata 70-te to te lata w których Scorsese udało się osiągnąć. Uważam że troche na siłe uparł się by ten film robić, wiedział przecież że to nie jest temat ponadczasowy to co już było nie da się przenieść na teraz. Oscary nie od dziś wiadomo że czesto przyznaje się nie tym filmom co trzeba i tutaj statuetki dostał tylko dlatego że nie za lepsze dostał a domagano się że one mu sie nalezą wiec Akademia nie miała wyjscia.

Jeśli chodzi o treść to niektóre wątki czy sceny utwierdzają mnie w przekonaniu że ten film jest mocno przereklamowany a o to przykłady:

- Billy (DiCaprio) przechodzi zbyt szybką transformacje z początkującego policjanta w zepsutego socjopate (rok w więzieniu do tego doprowadziło? bez przesady) wiem że nie robił tego z serca ale co do niektórych rzeczy potrzebował by pełnego zaangażowania zbyt trudno jest krzywdzić innych tylko robiąc to jako wtyka. Rozbija szklanke na bandycie w ciemno nie wiedząc czy to człowiek Costello bez zastanowienia to robiąc. Zgodził się na bycie wtyką ale niektórych rzeczy (jak bycie wogole wtyką) nie da się robić na siłe

- Leo jak zwykle jest słodziutki (w scenach z panią psycholog) jest zbyt sympatyczny jak zwykle nie można go nie lubieć więc wizerunek tego aktora tak bardzo się nie zmienił.

- Powielony jak zwykle schemat że główny bohater pociąga kobiete do tego stopnia że musi mieć romans.

- A scena jak billy się dowiedział że Colin jest szczurem, w biurze dojrzal kawałek koperty pod papierami którą przekazał Frank Colinowi w kinie jest to straszne naciągane przypadkowe