Filmy dokumentalne to jest coś. Ten film, to też jest coś. Oglądając takie dokumenty, aż się człowiek zastanawia, co z tym światem będzie. Polska również idzie w stronę amerykanizacji. To, co dzisiaj nas oburza, będzie pożądaną normą u naszych dzieci. Pieniądze zmieniają ludzi, a nigdy nie ma ich dosyć. Świat jest coraz większą bańką, posiadania która kiedyś pęknie. Na rozsądek ludzki nie liczę.
No tak wróćmy do czasów socjalizmu gdy pieniądze były niczym a półki były puste. Stare dobre czasy. Świat jest pełen debili.
To prawda, że świat jest pełen debili. Najwięcej takich, co popadają w skrajności. Człowiek nie potrafi zachować równowagi, życie to nie tylko dwa wybory: kapitalizm i socjalizm, białe i czarne, zły i dobry. Skrajności myślenia to przecież również jedna z cech totalitaryzmu. Zdaje się, że demokracja jest najlepszym rozwiązaniem, ale nie jest wolna od wad i takie właśnie filmy zwracają na to uwagę, żebyśmy nie żyli w błogiej nieświadomości dobrobytu i apatii.
wiesz..na swiecie jest zbyt duzo ludzi podatnych na sugestie (wogole jest przeludnienie) zeby media, czy politycy walili nam prawde prosto w oczy - to moglo by sie skonczyc globalna rewolucja, ktorej nikt by nie opanowal i ktora zachwiala by nie tylko gospodarki w krajach, ale wszystkie osiagniecia cywilizacji..nastapilo by totalne bezprawie, bo stracilibysmy wiare w idealy i przestali bysmy zyc marzeniami - ktos silniejszy po prostu wszedl by Ci do domu i wzial sobie Twoje rzeczy (i nawet Twoja kobiete;)), albo po prostu zajal by Twoj dom. Na swiecie jest duzo ludzi ktorzy chca wylamac sie z systemu i pociagnac za soba tlumy - politycy zdaja sobie z tego sprawe, dlatego operuja tak mediami zeby trzymac to wszystko w uspieniu i decyduja o tym co jest dobre a co zle, co wypada a co nie i wytyczaja nam sciezki ktorymi powinnismy podazac..przede wszystkim dla ich, ale takze dla naszego dobra..chociaz kiedys i tak wszystko wymknie sie spod kontroli, chyba ze uda nam sie skolonizowac inne planety i przesiedlic czesc ludzi.
Z tym się zgodzę. Podobnie inny struktury spełniają rolę takiego balastu. Nie tylko polityczne, ale i np religijne. Jestem ateistą i uważam, że religia wiele zła uczyniła w naszej historii i nadal nas dzieli bardziej niż łączy, ale większym złem byłoby, gdyby nagle struktura ta zniknęła. Najpierw musielibyśmy wypracować solidny system etyczny, który byłby swoistym eksperymentem. Myślę, że wolność możemy osiągnąć jedynie na płaszczyźnie jednostki, nie ogółu. Rozwijając się, nabywając świadomości.
Miło czytać. Ktoś w końcu film ogarnia. A moim zdaniem problemem jest edukacja. Ekonomie powinni mieć w podstawówce aby wiedzieli czemu np. cukier drożał a teraz tanieje "samorealizująca się prognoza", czym jest kredyt, czym odsetki, a co to jest UMOWA. UMOWĘ się czyta i rozumie bo później będzie sytuacja taka jak z tymi latynosami.
Zawsze sądziłem, że to głównie politycy kłamią, okazuje się, że bardziej zakłamani są ekonomiści. Poza tym tak na prawdę ekonomia to nie nauka, chodzi tylko o sprawne manipulowanie społeczeństwem w postaci jakiś wykreowanych mechanizmów, zresztą żaden kryzys nie powstał sam z siebie, chodziło tylko o to by niewielka grupa zyskała na kryzysie, w którym większość społeczeństwa straciła to co miała
Ekonomiści nie kłamią ale wykorzystują durny populistyczny rząd w celu maksymalizacji dochodów.
Nie kłamią? Sorry, ale czy przespałeś połowę tego filmu ? Jawne zatajenie prawdy dla swojego interesu jest niemal równoważne kłamstwu, choć faktycznie, według prawa tak nie jest. Więc mogą jednocześnie sprzedawać klientom pewne papiery, a jednocześnie grać na ich spadki, nie mówiąc klientom o tym. Paradoks? Jak widać, nie w ekonomii.
W zwykłym świecie prawo mocno i dość rygorystycznie kontroluje to co obywatel może i to czego mu nie wolno. Kiedy popełnia przestępstwo prawo go ściga i potem osądza.Jak widać w ekonomii tak być nie musi. Można zwyczajnie tracić czyjeś pieniądze, oszukiwać swoich klientów i nawet iedy wyjdzie to na jaw zupełnie nie ponosić za to konsekwencji. A o absurd ociera się to, że za te w sumie kryminalne działania przyznają sobie milionowe premie, choć te firmy były już wtedy własnością państwa.
I myślisz, że piszesz coś mądrego?:) Rząd obiecując złote góry jest przyczyną kryzysu. O ile pamiętam to rząd scentralizował banki i wprowadził system Keynesowski dla "dobra obywateli" ... a teraz ludzie obwiniają banki tworząc takie produkcje jak "Pieniądze jako dług". Kierowanie gospodarką przez rząd to najgorsze co mogło się stać { obecne załamanie systemu } a Ty chcesz większego kierowania gospodarką przez rząd nie mający o tym pojęcia...
Gdyby polityk mówił Ci prawdę w oczy to by miał poparcie w granicach 1-3% a nie dla tego, że świat i ideały by się rozleciały.
"ktos silniejszy po prostu wszedl by Ci do domu i wzial sobie Twoje rzeczy (i nawet Twoja kobiete"
- i po to rząd wmawia swoimi uroczymi mediami, że dostęp do broni to złooo
http://www.youtube.com/watch?v=X1QiJxjlAYw&feature=related
"decyduja o tym co jest dobre a co zle, co wypada a co nie i wytyczaja nam sciezki ktorymi powinnismy podazac..przede wszystkim dla ich, ale takze dla naszego dobra"
Ty tak serio czy jaja sobie robisz?:D Wg. Ciebie ludzie których nawet nie znasz znają lepiej twoje potrzeby i możliwości, żeby kierować Twoim życiem dla "Twojego dobra"... :D:D:D idź do jakiejś sekty tam jeszcze "lepiej" od rządu pokierują Twoimi finansami i życiem:D
Że co ? Że to niby państwo jest bardziej winne za ten kryzys niż ekonomiści ? Puk puk, gdyby nie pomoc państwa (a właściwie PODATNIKÓW) to te firmy już byłyby przeszłością. A ich pracownicy na bruku. Pomogli, choć nie powinni byli. Bo wina w 100 % leżała po stronie zarządzających nimi PRZED nacjonalizacją.
A ten film mówi o tym dlaczego pomogli. Nie w obawie o ich pracowników tylko w obawie, że wierzyciele tych firm (inne instytucje finansowe) nie odzyskają "swoich" pieniędzy. Potwierdza to fakt upadłości General Motors. Wtedy już państwo nie pomogło, bo raz: po pożyczeniu 700 miliardów $ niezbyt miało już z czego, dwa : na upadłości GM najwięcej stracili tam sami pracownicy.
Kiedy wielcy okradają małych jak widać jest wszystko w porządku, ale kiedy zaczynają się okradać między sobą to już musi wkroczyć państwo i im pomóc. Choć państwem i tymi firmami w gruncie rzeczy zarządzają te same osoby. Zmienia się tylko aktualne miejsce zatrudnienia. Ruchome drzwi nadal działają i nakręcają spirale.
Wierzysz jak widać w moc ekonomistów, w rację bytu tej nauki, tymczasem ta nauka przestała już pomagać w rozwoju. Stworzyli mechanizmy, które służą wyłącznie do generacji zysków wirtualnymi pieniędzmi pożyczonymi od innych.
Czym wytłumaczysz ogromne zyski agenci ratingowych, kiedy jak sami mówią "wydają tylko własne opinie" i nikt nie powinien się nimi sugerować. Jeżeli nie odpowiadają finansowo i prawnie za to jakie opinie wydają to jaki jest w ogóle sens ich istnienia?
Jak to jest, że obywatel który nie zapłaci mandatu za przejazd autobusem bez biletu trafia na czarną listę dłużników i ma ogromny problem, żeby dostać chociaż 1000 zł kredytu, a w tym samym czasie firma, której całe zasady funkcjonowania opierają się o kredyty sub-prime ma ocenę AAA ?
W tym filmie ujawnia się tylko szczyt góry lodowej, to co bezpoeśrednio utworzyło kryzys. A nie wspomnieli na przykład o grach spekulacyjnych jakie prowadzone są na wszelkich giełdach. Tam ekonomiści zbijają jeszcze większe kokosy, za które płacą już bezpośrednio obywatele.
http://www.youtube.com/watch?v=Rz0T-KmlzVw - na takiej zasadzie działają obecne rządy
Świat jest pełen debili-demokratów wierzących, że mgr. Historii naprawi gospodarkę w kraju i świadomie głosują za tym.
http://www.youtube.com/watch?v=OBqlGcla9zo
http://www.youtube.com/watch?v=0OodjlO546k&feature=related
Konstytucja 3go maja też nie zakładała demokracji...
No obecnie nie ma skrajności jest coś pomiędzy socjalizmem a kapitalizmem dlatego ten ustrój musi zbankrutować.
http://www.youtube.com/watch?v=TZ2hey7QpFA
http://www.youtube.com/watch?v=qEutatqNNJo&feature=related
Wypowiedzialem sie obiektywnie o tym ze rzad sciemnia ludzi - nie wiem co bylo by dobre - czy prawda, czy sciema? Nie masz racji w tym ze politycy ustawiaja sobie program tak zeby miec duze poparcie - za program wyborczy i obiecywanie zlotych gor odpowiedzialni sa ludzie niemedialni, ktorzy czesto nie sa nawet politykami - to oni kieruja wszystkim - przemowy, decyzje, wszelkie zmiany prawne i podatkowe, podwyzki i inne ustawy - to wszystko wychodzi od nich - politycy tylko przekazuja to do ludzi za pomoca mediow, idealizujac wszystko.
Wysylajac mi link o tym ze bron jest zla potwierdzasz to co napisalem, bo napisalem co by bylo gdyby.. - najpierw zrozum, pozniej komentuj.
"Ty tak na sierio, czy jaja sobie robisz?" - bo tak jest - z gory masz ustawione zycie i mniej wiecej wiadomo ktora droge obierzesz (zazwyczaj podobna do tej ktora wybrali Twoi rodzice). To ze ktos na gorze Toba kieruje znane juz bylo w czasach jaskiniowcow - byli wodzowie plemienia, wojownicy, byli ludzie ktorzy polowali, ktorzy uprawiali ziemie..itd - pozniej gdy ludzie zaczeli koczowac doszlo do stycznosci miedzy innymi plemionami/rasami - za tym ida podboje, niewolnictwo itd.. czyli powstanie kolejnych szczebli i miejsc w spoleczenstwie - i zaczelo sie przekazywanie swoich pozycji spolecznych swoim potomkom, takze nie mysl ze jestes w pelni wolny i mozesz kontrolowac swoje zycie bez ograniczen - np. nie urodziles sie w rodzinie prawnikow to nim nie zostaniesz, bo nie ma Cie kto protegowac.
Hierarchia i podzial rol istnieje nawet w swiecie zwierzat, tylko ze w ich swiecie nie ma ograniczen - o wszystkim decyduje sila i to czy urodziles sie jako samiec ALFA (czyli przypadek) - tam nie ma protekcji.
"za program wyborczy i obiecywanie zlotych gor odpowiedzialni sa ludzie niemedialni, ktorzy czesto nie sa nawet politykami - to oni kieruja wszystkim - przemowy, decyzje, wszelkie zmiany prawne i podatkowe, podwyzki i inne ustawy - to wszystko wychodzi od nich - politycy tylko przekazuja to do ludzi za pomoca mediow, idealizujac wszystko."
- Yeti mieszka na Podbeskidziu, ET koło Grudziądza i kieruje nimi Kapitan Ameryka ze Swarzędza ... teorie "szpiszkowe" to nie dla mnie... ja tylko oceniam to co widzę.
"wysylajac mi link o tym ze bron jest zla potwierdzasz "
- Kiedyś zastanawiałem się po co dziennikarze debatują o tym co było w wiadomościach i kto nie potrafi ogarnąć podstawowych faktów... teraz już wiem :D
Albo nie widziales tego filmiku, albo nie potrafisz zrozumieć, że cały był przedstawiony w celu uprawnienia szerszego dostepu do broni :x {czyt. BROŃ JEST DOBRA BO BRONI, POLITYCY SĄ ŹLI BO NIE CHCĄ ABY LUDZIE SIĘ BRONILI min. przed nimi (politykami)} Poniał??
"bo tak jest - z gory masz ustawione zycie i mniej wiecej wiadomo ktora droge obierzesz"
- tekst z rodzaju "pier***licie Hipolicie" mogę obrać sobie drogę jaką będę chciał np. taki Cejrowski wsiadł na statek i został podróżnikiem i miał ciężko wyje***ne na polityków i drogę jaką mu oferowali... PS. nie wiem jak Tobie ale ja sam sobie ustawiam życie i robię to co lubię i co muszę.
"Hierarchia i podzial rol istnieje nawet w swiecie zwierzat, tylko ze w ich swiecie nie ma ograniczen - o wszystkim decyduje sila i to czy urodziles sie jako samiec ALFA (czyli przypadek) - tam nie ma protekcji."
-Albo krótko zyjesz albo jeszcze nie doszedles do tego ze swiat ludzi i zwierzat niewiele sie roznia... {wszedzie plecy ma samiec ALFA, i o wielu sprawach decyduje przypadek (elektryk po zawodówce prezydentem i laureatem Nobla... coś to nie halo z Twoją teoryją o ograniczeniach :D) }. Jak jesteś w czymś dobry to i nie trzeba protekcji - protektor wiecznie żyć nie będzie, żeby odpowiadać za Twoj brak wiedzy w temacie, wtedy (po wykorkowaniu protektora) przychodzi ten "dobry" i wygryza Cie z interesu.
"bo napisalem co by bylo gdyby"
Gdyby babcia miała kółka to by była traktorem... gdybać to sobie można ...
Co do prawdy to wielu polityków ją mówi np. Ron Paul w USA - jesteśmy w głębokiej du**e, mamy długi, gospodarka kuleje, trzeba zmienic system i zrobic ciecie wydatkow, programy pomocy rzadowej nie przynosza efektow i tylko wpychaja nas do przyszlej nedzy jak przyjdzie splacac kredyty zaciagniete za granica, ogolnie jest brod smrod i ubustwo trza zakasac rekawy i brac sie do roboty...
I masz jego Alter Ego Obamę - USA kwitnie, trzeba dawac ludziom pieniadze, trzeba budowac koscioly i szkoly, trzeba pomagac komu sie da, wybierzcie mnie : "kielbasa browary i inne towary narodzie kochany ja Tobie dam"
... kto wygrywa?? Oczywiście zakłamany pajac Black Barack.
Ludzie nie chcą sluchac prawdy tylko to co chcą uslyszec dlatego tysiace polityków "uzdrowicieli" iluzjonistow i kosciol dorobili sie niemalych pieniedzy wykorzystujac ta stara jak swiat prawde.
No ale Ty wolisz rozprawiać o Smerfach które kierują światem i jakiś kierowcach życia, zamiast rozsądnie podejść do tematu.
Nie stresuj sie tym ze mamy inne poglady na ta dyskusje - swoimi tekstami w postaci "smerfow", "yeti", "E.T" itp.
pokazujesz ze tkwisz w przekonaniu swojej wiecznej racji i to ze jestes (wedlug siebie) wszystko wiedzacy, a tak nie jest bo ja tez pisze o faktach - to ze tych faktow nie ma w necie, ani w TV nie znaczy ze to nie istnieje - nie musisz mnie przedrzezniac piszac "teoriami szpiszkowymi" bo nie snuje zadnych teorii - wyjdz z domu, zatrudnij sie w jakiejs wiekszej firmie, ktora ma oddzialy w chociaz kilku miastach, zainteresuj sie hierarchia w firmie, porozmawiaj z pracownikami ktorzy maja o czyms pojecie (ale nie w taki sposob w jaki rozmawiasz tu na forum - napij sie z nimi wodki, poznasz sile trzezwosci i slabosc czlowieka do wylewnosci, okaze sie tez czy jestes dobry w dyskusji). Wtedy moze zauwazysz podobienstwo w systemie firmy z polityka na swiecie.. Moje wypowiedzi tutaj to moje wnioski - nie przytaczam cytatow prezydentow, albo niedoszlych prezydentow i ich programow wyborczych, ani tez nie wysylam filmikow, ktore cos potwierdzaja albo czemus zaprzeczaja - to tylko filmik nakrecony przez kogos, w taki sposob zeby zmanipulowac i pociagnac za soba osoby podobne do Ciebie. Lubisz operowac suchymi faktami i zaprzeczac - zostan dziennikarzem - oni sa obiektywni (bo nie wypowiadaja swoich wnioskow - chca zostac neutralni), ale z drugiej strony atakuja ludzi, ktorzy opowiadaja sie za kims/czyms - atakuja duza iloscia faktow (tak jak Ty), a pozniej publicznie przepraszaja..i znowu atakuja..i znowu przepraszaja..
Nie obejrzalem wtedy filmiku - bylem za bardzo pochloniety pisaniem, dzieki za wyjasnienie - po obejrzeniu stwierdzam, ze ten link nie ma nic wspolnego z tym co napisalem o bezprawiu (gdybysmy stracili wiare w idealy)..komfort posiadania broni w domu nie uratowal by Cie - piszac ktos silniejszy mam na mysli wiecej ludzi z wieksza iloscia broni (jezeli juz musi byc bron palna) - zabijesz jednego, dwoch..a reszta Cie dopadnie..a jezeli wysylajac ten link miales jeszcze cos innego na mysli to wyjasnij, bo od tego jest forum (ja nie siedzie u Ciebie w glowie).
Przyklad Cejrowskiego - udajacego buntownika jest nietrafiony - Cejrowski za mlodu mial na cos wyje..ane (jak napisales) wiec po prostu zmienil miejsce, bo wierzyl w jakies tam idealy, lazil po dzunglach Poludniowej Ameryki, a jak zaczal sie starzec pomyslal o przyszlosci na starosc i zrobil z siebie podroznika - wrocil do kraju i swoja egzotyczna wiedza zacheca ludzi do podrozowania? Nie - zacheca do ogladania swoich programow, bo wie ze przecietny Polak nigdy nie poda reki plemiennemu uzdrowicielowi i nigdy nie zje kolacji z reszta plemienia - tak jak Cejrowski;)
Po 1 te teorie są tak samo wiarygodne jak wspomniany Yesti czy E.T. {świadkowie, wyprawy badawcze itp. nic nie przynosi rezultatu ale wystarczy wpisać w wyszukiwarke UFO a wyskoczą Ci dziesiątki stron z wypowiedziami ludzki którzy w 100% w to wierzą... i co z tego?? Nic. Ja kwestiami "Nic" zajmować się nie lubię wolę dyskutować o faktach.
Po 2gie mam swoja firmę z oddziałami w całym Mazowszu , więc mam takie pytanie: o **uj Ci chodzi? Bo nie rozumiem co do mnie piszesz...
Po 3cie nie przytaczasz cytatów bo ich prawdopodobnie nie znasz
Po 4te - każda informacja ma jakiś wpływ na światopogląd więc teoretycznie manipuluje... więc wg. Ciebie nalezy zabetonowac sie w bunkrze i medytowac zeby przypadkiem nie zostac zmanipulowanym???? Dalej nie wiem o co Ci chodzi. Ogarnij to i napisz tak, żeby się dało zrozumieć boteraz to jest http://www.youtube.com/watch?v=R0jpIzJy2VY {uważaj bo się zmanipulujesz:D}
"(gdybysmy stracili wiare w idealy)" a wcześniej:
"media, czy politycy walili nam prawde prosto w oczy - to moglo by sie skonczyc globalna rewolucja"
Jak dla Ciebie ideałem jest jakiś pismak albo polityk... to nie mamy co dalej pisać bo szkoda mojego czasu.
"piszac ktos silniejszy mam na mysli wiecej ludzi z wieksza iloscia broni (jezeli juz musi byc bron palna) - zabijesz jednego, dwoch..a reszta Cie dopadnie"
Pojmij to, że większość ludzi to nie bandziory których życiowym celem jest polowanie na mnie tylko normalne, życie. {wiem, że pisze jakieś niezwykłe herezje:D}
Jednak jeśli kilku bandziorów ma broń a cała reszta nie ma jak się bronić to mogą kreować sytuacje tak jak chcą bo pomimo tego, że jest ich mniej mają większą siłę.
"Przyklad Cejrowskiego - udajacego buntownika jest nietrafiony - Cejrowski za mlodu mial na cos wyje..ane (jak napisales) wiec po prostu zmienil miejsce, bo wierzyl w jakies tam idealy, lazil po dzunglach Poludniowej Ameryki, a jak zaczal sie starzec pomyslal o przyszlosci na starosc i zrobil z siebie podroznika - wrocil do kraju i swoja egzotyczna wiedza zacheca ludzi do podrozowania? Nie - zacheca do ogladania swoich programow, bo wie ze przecietny Polak nigdy nie poda reki plemiennemu uzdrowicielowi i nigdy nie zje kolacji z reszta plemienia - tak jak Cejrowski;)"
No to poczytaj życiorys Cejrowskiego a później się wypowiadaj bo widze za grosz wiedzy w temacie.
Cejrowski grał na nosie ówczesnym władzom {np.program WC Kwadrans}, za co był represjonowany do tego stopnia, że musiał zmienić kraj {zarabiał jako podróżnik pisząc do gazet w USA} . Gdybyś nie zauważył to komuna przeminęła, SLD odsunięte zostało od władzy, więc Cejrowski mógł spokojnie wrócić do RP {co wcale nie przeczy jego ideałom, a jako felietonista i osoba medialna ciągle buntuje się przeciwko władzy : http://www.youtube.com/watch?v=d3IH9opS1tc http://www.youtube.com/watch?v=iMzHPGGQ2zI&feature=related }
PS. z zachęcania do podróżowania na chleb nie zarobi a jak oglądalność jego programu wzroście to i On zarobi i ludzie się czegoś dowiedzą o świecie.
"Kierowanie gospodarką przez rząd to najgorsze co mogło się stać { obecne załamanie systemu } a Ty chcesz większego kierowania gospodarką przez rząd nie mający o tym pojęcia..."
O czym ty człowieku mówisz. Gdyby dać tym ludziom wolną rękę to zniszczyli by wszystko, łącznie z naszą planetą. Bo ci ludzie nie mają żadnego umiaru, liczy się dla nich tylko kasa. Nie ważne że mają jej już tyle że do końca życia nie zdążyli by jej wydać. Oni nigdy nie będą mieli dość, a my wszyscy płacimy za ich chciwość. Tylko dzięki rządowi jeszcze jako tako wszystko się trzyma. Ten film jest właśnie bardzo dobrym przykładem na to co się dzieje jak się tylko da trochę więcej swobody takim idiotom.
A co do broni to jestem jej przeciwnikiem. Uważam że dostęp do niej powinni mieć tylko profesjonaliści bo to nie jest zabawka. Do obrony można nosić np gazówkę. Jeśli napastnik ma uciec to i tak ucieknie bo nie będzie wiedział czy to na ostre czy gaz. A jak będzie uparty to i pukawka ci niewiele pomoże. Niestety tam gdzie jest broń są wypadki, uzbrojone świry strzelające w szkołach itd Tak więc ludzie by ginęli bo ty chcesz mieć przy dupie broń. I to z tego powodu rząd nie zezwala na to a nie z obawy przed tym że zdesperowani i uzbrojeni po zęby ludzie ruszą na belweder. Pisałeś że nie interesują cię teorie spiskowe a sam takie tworzysz :)
Filmik który podałeś dotyczący legalizacji broni w USA jest kretyński i jednostronny. Tam nie ma dyskusji tylko podany jest jeden jedyny punkt widzenia. Czyli że broń jest dobra. Wypowiadają się tam 3 osoby (zwolennicy posiadania broni) ale niech zaproszą do studia następnym razem np rodziny ofiar z Columbine High School. A podane statystyki to bzdura totalna, gdyż na spadek przestępczości mogło mieć wpływ wiele innych czynników. O ile w ogóle jakiś spadek jest, bo jak wiadomo w USA ginie rocznie z broni palnej więcej ludzi niż w reszcie świata razem wziętej.
Sie tak o planete nie martw... http://www.youtube.com/watch?v=-CaIqW1WfPI
"Oni nigdy nie będą mieli dość, a my wszyscy płacimy za ich chciwość" - tiaaa :D
Gdyby nie chciwość to siedziałbyś teraz w jaskini wcinając porosty albo uciekał przed niedźwiedziem.
Poza tym nie masz pojęcia co wypisujesz tylko walisz populistyczne głupoty dobre dla ciemnego ludu co nie ma pojęcia o ekonomii:
http://www.youtube.com/watch?v=14uMNGLI40o
http://www.youtube.com/watch?v=r_JTerVMPq8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Xzc-rsysdWg&feature=channel_video_title
"Gdyby dać tym ludziom wolną rękę to zniszczyli by wszystko, łącznie z naszą planetą" - znów pitu pitu, czyli sranie w banie ciemnocie bez szkoły:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chilijski_cud
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wirtschaftswunder
http://www.multibook.pl/1575,tymoteusz-juszczak-ordoliberalizm.-historia-niemiec kiego-cudu-gospodarczego.html
Co za cuda co za dziwy za każdym razem jak dawano ludziom wolną rękę to się bogacili a świat się nie rozleciał.
"Tylko dzięki rządowi jeszcze jako tako wszystko się trzyma" - rozbiłeś bank w programie "najsłabsze ogniwo"?:D
http://liberalis.pl/2007/04/11/frederic-bastiat-rzad/
Dzięki rządowi wszystko się wali ... totalnie Ci sie przyczyny ze skutkami pomyliły.
A jeśli o idiotach piszesz to większych nie znajdziesz niż Ci w rządzie:)
"Uważam że dostęp do niej powinni mieć tylko profesjonaliści bo to nie jest zabawka" - zgadzam się a za profesjonalistę uważam każdego pełnoletniego obywatela który umie się bronią posługiwać:)
" Do obrony można nosić np gazówkę. Jeśli napastnik ma uciec to i tak ucieknie bo nie będzie wiedział czy to na ostre czy gaz. A jak będzie uparty to i pukawka ci niewiele pomoże."
Strzel sobie gazówką pod wiatr i obserwuj efekty później zacznij się wypowiadać o różnicach między bronią palną a gazową.
"Niestety tam gdzie jest broń są wypadki, uzbrojone świry strzelające w szkołach itd" - czyzbys naogladal sie filmow tego pajaca Moore'a??:)
http://www.youtube.com/watch?v=SqgcMZkXE1g
http://www.youtube.com/watch?v=CnhyBGMFyDA&feature=related
"Tak więc ludzie by ginęli bo ty chcesz mieć przy dupie broń." a co teraz nie giną ??:D PS. najwięcej ludzi ginie w wypadkach samochodowych więc czemu nie walczysz o zakazanie użytkowania samochodów, tylko żeś się broni czepił jak pijany płotu:D
"I to z tego powodu rząd nie zezwala na to a nie z obawy przed tym że zdesperowani i uzbrojeni po zęby ludzie ruszą na belweder." nie chodzi o żaden belweder, rusz trochę mózgownica i pomyśl czy tak łatwo byłoby oszołomom z NSDAP urządzać sobie "noc długich noży" gdyby każdy żyd miał broń? Paniał o co kaman czy dalej kisiel w głowie?
"Filmik który podałeś dotyczący legalizacji broni w USA jest kretyński i jednostronny." no tak bo te "mądre" dwustronne to są te w których się mówi, że ludzie by sie wystrzeliwali gdyby mieli broń :D
Wyobraź sobie, że życiowym celem przeciętnego Kowalskiego nie jest latanie z armatą po uczelniach i strzelanie do ludzi tylko normalne życie, i tak jak dziś zdarzają się przypadki nożowników {wawa} to jakoś nikt nie zakazuje posiadania noży. Logika i interpretacja faktów... dziś po wiadomościach muszą tłumaczyć ludziom, co było w wiadomościach więc nie dziwi mnie Twoje podejście do tematu:D
"np rodziny ofiar z Columbine High School" to akurat było w "strefie wolnej od broni" więc co Ty pier***lisz? Gdyby to nie była strefa wolna od broni to koleś zanim oddałby strzał to już by leżał z dziurą w nodze i czekał na przyjazd "miśkowozu" i odeskortowanie do najbliższego kryminału.
"O ile w ogóle jakiś spadek jest, bo jak wiadomo w USA ginie rocznie z broni palnej więcej ludzi niż w reszcie świata razem wziętej" - a te "dane" to spod którego brudnego paznokcia wyssałeś??:D http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/strzelanina-po-brazylijsku
Spadła ilość zabójstw z broni bo teraz jak bandziory wchodzą do domu ludzi co nie mają broni to sobie rabuja gwałcą i grzecznie wychodzą... ale nic złego się nie dzieje bo żaden bandzior nie zginie... logika nie do pojecia dla mnie.
Polecam ograniczyć durną TV i zacząć książki czytać.
A Ty dalej stawiasz opor i dalej wysylasz linki..pomysl ze piszac o takich sprawach ludzie musza miec jakas wiedze na ten temat i tak samo jak Ty wiedza co to jest wikipedia i youtube. Wogole popadasz w skrajnosci, jak juz piszesz o barykadowaniu sie w bunkrze - ja nikomu nie ograniczam dostepu do wiedzy - przeciwnie - jestem za tym zeby ludzie wiedzieli wszystko o wszystkim, ale to jest niemozliwe, bo wiekszosc ludzi na swiecie to masy, ktore zyja marzeniami/idealami (szczegolnie w krajach zachodnich/konsumpcyjnych), gdy to straca wezma w reke kije i kamienie (nie wiem jak prosciej to wytlumaczyc) - to nie jest gdybanie, tylko sposob myslenia politykow i trzymanie wszystkiego w uspieniu..wszystkie moje wypowiedzi tutaj sa obiektywne - gdzie widzisz ze jestem za jakims politykiem, albo pismakiem? Ja pisze po prostu tak jak w rzeczywistosci wszystko wyglada - to jest moj poglad. Napisalem to co mysle o Cejrowskim, to Ty zaraz zasypiesz mnie linkami ze tak nie jest - ja moge Ci podeslac linki ze tak jest i tak bedzie wygladala nasza dyskusja, ale Ty wlasnie tego chcesz - napisales ze chcesz dyskutowac o konkretach i wymieniac sie informacjami, ale sam tego nie robisz: "strzel sobie gazowka pod wiatr to zobaczysz" - i czego ten tekst ma dotyczyc? myslisz ze ktos sie pofatyguje o pistolet gazowy zeby se strzelic pod wiatr, bo Ty tak napisales na forum? wlasnie o tym mowie - wyjdz do ludzi, poznaj ich mentalnosc, ich mechaniczne/instynktowne zachowania to sie przekonasz dlaczego politycy musza trzymac wszystko w ryzach - ja sam znajduje to co mnie interesuje, wyciagam wnioski i wtedy sie wypowiadam..co z tego ze wyslesz mi link ktory zaprzeczy temu co napisalem - to nie zmieni stanu rzeczy.. "strzel sobie gazowka pod wiatr to zobaczysz" hehehehehehe!
"A Ty dalej stawiasz opor i dalej wysylasz linki..pomysl ze piszac o takich sprawach ludzie musza miec jakas wiedze na ten temat i tak samo jak Ty wiedza co to jest wikipedia i youtube."
Nie stawiam oporu tylko pisze o oczywistych oczywistościach a dla Ciebie to niesłychane newsy. Jeśli chodzi o wiki i youtube to niech jasnie Pan Hrabia wybaczy ze wole wyslac dostepny link do danego programu niz go zgrywac i przesylac do waszej milosci, a jak masz jakies aluzje do wiki to pod tekstem masz źródła i sie doczytuj czy wszystko pasuje.
"ja moge Ci podeslac linki ze tak jest" - czekam z niecierpliwością na te linki bo jak narazie to widze tylko Twoje wymysły.
"myslisz ze ktos sie pofatyguje o pistolet gazowy zeby se strzelic pod wiatr, bo Ty tak napisales na forum?"
Mysle ze ktos ruszy mózgownicą i sam sie domysli ze bron gazowa to nie najlepsze rozwiazanie w porownaniu do broni palnej.
" wyjdz do ludzi, poznaj ich mentalnosc, ich mechaniczne/instynktowne zachowania to sie przekonasz dlaczego politycy musza trzymac wszystko w ryzach " aktualnie jestem w pracy i rozmawiałem z klientami więc te rady to zachowaj dla siebie... ludzie chca igrzysk i chleba a rzad sponsoruje im długi i zajebiste podatki zeby te dlugi posplacac {brak chleba}, i funduje igrzyska {PZPN - rezultaty pracy tego "wysmienitego" panstwowego potworka kazdy widzi PS. czekam na mecz POlska Mongolia ciekawe czy wygramy:D} wiec igrzysk tez nie ma.
"wyciagam wnioski i wtedy sie wypowiadam..co z tego ze wyslesz mi link ktory zaprzeczy temu co napisalem" - no własnie opornosc na wiedze pewnych jednostek w naszym piekny kraju powoduje ze taki burdel mamy...
I zamiast ludzie chciec wolnosci to powtarzaja takie glupoty jak Ty o tym ze rzad to wszystko trzyma i tylko dzieki niemu nie ma rewolucji... tylko ze rowolucje przewaznie wybuchaly przez ZLE DZIALANIE WLADZY {min. rzadu} wiec to co piszesz to glupota galopujaca jak stado wscieklych kombinerek.
Zainteresuj się i poczytaj o tych "cudach gospodarczych":
Przyczyna: złe działanie państwa w dziedzinie gospodarki, i polityki wew.
Skutek: reformy wolnorynkowe dające wolność obywatelom, określające jasne reguły w prawodastwie i ograniczajace wplyw wladzy centralnej i biurokracje
Efekty: ogolny wzrost zadowolenia i zamoznosci mieszkancow {co przekłada się na mentalność i zachowanie obywateli}
Więcej czytaj mniej sam główkuj bo źle Ci to wychodzi.
Bardzo ciężka jest z tobą dyskusja, bo ty patrzysz na świat mając w oczach kasę fiskalną. Jak na czymś nie zarobię to mnie to nie interesuje. Twoim zdaniem chciwość prowadzi do rozwoju tylko jesteś strasznie krótkowzroczny bo właśnie dzięki tej chciwości ludzie wrócą do jaskiń z których pogonią ich wściekłe niedźwiedzie. Pomyśl sobie ile surowców trzeba wyrwać ziemi żeby wytworzyć te wszystkie telewizory, samochody, komputery itd. Ta ilość cały czas rośnie gdyż co mniej więcej 100 lat populacja na ziemi się podwaja. Kiedyś surowce się skończą i zostaniemy z ręką w nocniku, właśnie przez ludzką chciwość i przez to że dysponujemy tymi surowcami w niekontrolowany i idiotyczny sposób. Człowiek jest tak destruktywny że musi być pod stałą kontrolą. Prosty przykład - Zobacz ile gatunków zwierząt zostało unicestwionych bezpowrotnie przez ludzi. Gdyby nie rząd i ochrona gatunków zagrożonych wyginięciem to nie wiadomo co by się działo. Podobna kwestia jest z kontrolowaniem gospodarki. Leży to w interesie nas wszystkich. Do ludzi takich jak ty niestety dotrze to dopiero wtedy, kiedy będzie już za późno.
"Twoim zdaniem chciwość prowadzi do rozwoju tylko jesteś strasznie krótkowzroczny bo właśnie dzięki tej chciwości ludzie wrócą do jaskiń z których pogonią ich wściekłe niedźwiedzie"
Nie moim zdaniem tylko zdaniem ekspertów w tej sprawie tj. EKONOMISTÓW i noblistow w tej dziedzinie {Friedman}. PS. mam głęboko w d*** Twoje dywagacje jak to by było gdyby to nie było {gdyby babcia miała kółka to by była traktorem}.
Na chwile obecną cywilizacja ma kilka tysięcy lat zawsze bazowała na chciwości i miała się świetnie.
PS. Hitler i Stalin walczyli z chciwością przez swoje socjalistyczne programy... jeden i drugi doprowadzili swoje kraje do ruiny.
"Pomyśl sobie ile surowców trzeba wyrwać ziemi żeby wytworzyć te wszystkie telewizory, samochody, komputery itd. Ta ilość cały czas rośnie gdyż co mniej więcej 100 lat populacja na ziemi się podwaja"
No i co z tego jak Ci tak przeszkadza to wywal komputer przez okno, sprzedaj dom, pieniądze oddaj do Greenpeace i zamieszkaj w jaskini bo teraz to nie jesteś niczym więcej niż pier***nym hipokrytą {czego osobiście nie trawie}.
"Kiedyś surowce się skończą i zostaniemy z ręką w nocniku, właśnie przez ludzką chciwość i przez to że dysponujemy tymi surowcami w niekontrolowany i idiotyczny sposób."
Widze rusza Cie to eko sranie w banie z TV:D jak sie skoncza surowce na ziemi to zaczna sie na marsie jak sie skończą na marsie to sie zaczna.... i tak dalej.
http://www.youtube.com/user/odDymarkow#p/u/35/B6Ahzu23KjU
Eko głąby nie wiedzą, że tylko bogate społeczeństwo stać na na odpowiednią ochronę przyrody {produktywność maszyn i ludzi musi osiągnąć pewien poziom}.
I tak np. jak Kowalski będzie zarabiał 1000 zł to najwyżej kupi sobie mielonki ze świń trzymanych w przemysłowych chlewniach skarmianych paszą i lekami, a jak Pieńkowski zarobi 10 000 zł to sobie kupi szyneczkę z eko świnek {które broń Boże nie mogą być zestresowane bo to zepsuje smak mięsa}. co dreptają sobie po świeżym powietrzu i wcinają żołędzie z eko dębów
http://jejkuchnia.pl/jak-smakuje-najdrozsza-szynka-na-swiecie
Skapowałeś o co chodzi?
"Człowiek jest tak destruktywny że musi być pod stałą kontrolą" - nie człowiek tylko TY, mnie w swoje wydumane widzimisię nie mieszaj :)
Ciekawi mnie pod czyją kontrolą byli pierwotni ludzie... a może rząd Tuska umie w czasie się przemieszczać?:D I kto kontroluje "wielkich tego świata"... człowiek jest stworzony do wolności!!! Najlepszy przykład : AUSTRALIA kraj wyrzutków i degeneratów z UK którzy stworzyli bogate społeczeństwo z restrykcyjnym prawem. {I o dziwo jakoś nie zdestruktywizowali Australii a zrobili je światowym mocarstwem}:D
Wymyśliłeś sobie jakąś durną teorię bo za dużo TV oglądasz i myślisz, że jesteś mądry...
Więc te mądrości zostaw dla jakiegoś 9cio latka ... bo już 10 latek Cie może wyśmiać:)
"Prosty przykład - Zobacz ile gatunków zwierząt zostało unicestwionych bezpowrotnie przez ludzi." - już wiem czemu normalni trzeźwo myślący ludzie wyśmiewają eko głąbów, którym eko glony wyżarły resztki mózgu:D
A zobacz ile gatunków zostało unicestwionych przez inne gatunki, klimat {np. epoki lodowcowe}, wybuchy wulkanów i choroby... 90% gatunków wyginęło przed pojawieniem się człowieka na ziemi {chyba spałeś na biologii jak była mowa o wielkich wymieraniach i tzw. "wąskich gardłach" w historii ziemi kiedy wymierało ponad 80% gatunków} i co z tego?? Jedne wyginą nowe powstaną... ewidentnie cierpisz na nadmiar wolnego czasu musisz się o coś martwić bo tata i mama są dla Ciebie nadopiekuńczy... innej przyczyny takiego rozumowania nie widzę.
"Gdyby nie rząd i ochrona gatunków zagrożonych wyginięciem to nie wiadomo co by się działo."
Jest takie powiedzonko "nie sraj żarem bo się dupa spali".
http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/swiat/prywatne-parki-narodowe,48382,1
I takie parki powstają w atrakcyjnych miejscach gdzie ludzie mogliby podziwiać autentyczne piękno przyrody, a nie jak w RP gdzie wstrzymuje się budowę obwodnicy bo kawałka bajora nie można przekopać gdyż jakiś pajac przypina się do drzewa w celu ochrony jakiegoś robala {wiadomo ze chodzi o łapówę dla tego pajaca, ale pozory trzeba zachowac nie?? zeby eko glaby mieli sie czym podniecac}
Pogadaj z ludzmi a Augustowie co sadza o eko cwaniakach i eko glabach co wierza w te brednie {sa strasznie zachwyceni gdy napier***laja im TIRy 24h na dobe tak że fundamenty pękają}
"Podobna kwestia jest z kontrolowaniem gospodarki." - Ty sie o gospodarce nie wypowiadaj bo jak widać gów*o o niej wiesz. {poczytaj nawet prace Roberta Gwiazdowskiego to moze znajde z Toba wspolny jezyk bo teraz to się czuje jakbym szympansowi opisywał działanie cyklotronu}
" Do ludzi takich jak ty niestety dotrze to dopiero wtedy, kiedy będzie już za późno." - Ty z Jehowych ze tak straszysz.... nie strasz nie strasz bo sie zes***asz. Swoja droga ta ekologiczna zaglada to juz z 200 lat trwa i sie wydarzyc nie moze:D
A ten linki z bajką to sobie w buty wsadź... ja Ci podaje poważne informacje, reportaże itp. a Ty mi z bajką wyjeżdzasz ... weś dzieciaku się ogarnij.
Kończę wątek pogadaj z kolegami o pokemonach czy innych gumisiach mi szkoda czasu na takie puste dywagacje z osobą bez wiedzy i o IQ70.
"Nie moim zdaniem tylko zdaniem ekspertów w tej sprawie tj. EKONOMISTÓW i noblistow w tej dziedzinie {Friedman}." Ta nagroda nic dla mnie nie znaczy tak samo jak Oscar w kinematografii. Po za tym to nie interesuje mnie komu wierzysz. Ja wierze w to co widzę. Zresztą mam wierzyć jakimś cwaniaczkom którzy dla kasy zrobią wszystko?
"Na chwile obecną cywilizacja ma kilka tysięcy lat zawsze bazowała na chciwości i miała się świetnie." Tak, cywilizacja ma kilka tysięcy lat, ale przemysł ma zaledwie 200. I zobacz ile do tej pory zdążył napsuć. Pomyśl sobie co się będzie działo za następne 200 lat jeśli ludzie nie zmienią swojego postępowania. Idę nad rzekę jakieś 300m od domu i co widzę? Śmierdzący ściek. A jeszcze kilkanaście lat temu o tej porze roku ludzie się w niej kąpali.
"PS. Hitler i Stalin walczyli z chciwością przez swoje socjalistyczne programy... jeden i drugi doprowadzili swoje kraje do ruiny." Hitler wyprowadził niemcy z kryzysu a że marny był z niego strateg to już inna bajka. Stalin z kolei uczynił z ZSRR jedną z 2 największych potęg na Świecie.
"No i co z tego jak Ci tak przeszkadza to wywal komputer przez okno, sprzedaj dom, pieniądze oddaj do Greenpeace i zamieszkaj w jaskini bo teraz to nie jesteś niczym więcej niż pier***nym hipokrytą {czego osobiście nie trawie}." Chyba czegoś nie skapowałeś. Ja nie jestem przeciwnikiem rozwoju, tylko wszystko musi być robione z głową. Niech ci pan F. wytłumaczy dlaczego nie powstanie telewizor, który będzie działał przez 50 lat. Albo niech ci powie dlaczego pieniądze ograniczają rozwój cywilizacji w każdej dziedzinie.
"Eko głąby nie wiedzą, że tylko bogate społeczeństwo stać na na odpowiednią ochronę przyrody {produktywność maszyn i ludzi musi osiągnąć pewien poziom}." No dokładnie, musi osiągnąć pewien poziom zanieczyszczeń żeby ktoś w końcu się tym zajął. Biedniejsze państwa nie muszą się tym zajmować bo nie mają tego problemu. A przynajmniej nie na taką skalę. Chyba że np takie USA do nich wparuje i wybuduje tam sobie fabryki żeby u siebie nie zaśmiecać.
"Widze rusza Cie to eko sranie w banie z TV:D"
Ja nie oglądam TV.
"jak sie skoncza surowce na ziemi to zaczna sie na marsie jak sie skończą na marsie to sie zaczna.... i tak dalej." Bravo! Genialne myślenie. Rozpierd_lmy wszystko i spierniczajmy na marsa. Lepiej od razu się tam wystrzel :D
Dobrą facet poruszył kwestię w tym filmiku "peak oil". To że w wielu miejscach wydobywa się dziś ropę z piasków roponośnych gdy jest to o wiele mniej wydajne i dużo bardziej kosztowne od szybów daje dużo do myślenia. Popatrz sobie na Baku (niegdyś największe pole naftowe na świecie), wielkie złoża w Wenezueli. Stany Zjednoczone do lat 50 były największym producentem ropy na świecie. Gdzie są teraz te wszystkie podobno niewyczerpalne złoża?
"Ciekawi mnie pod czyją kontrolą byli pierwotni ludzie..." Właśnie pod niczyją nie byli i zgadnij co się stało z neandertalczykami.
"Człowiek jest tak destruktywny" Oczywiście miało być destrukcyjny. Sorki za błędziaka.
"kawałka bajora nie można przekopać gdyż jakiś pajac przypina się do drzewa w celu ochrony jakiegoś robala {wiadomo ze chodzi o łapówę dla tego pajaca," No tak bo jedyne do czego taki materialista jak ty mógł dojść to oczywiście łapówka :) Dzisiaj kawałek bajora, jutro całe bajoro, pojutrze kawałek lasu...
"Pogadaj z ludzmi a Augustowie co sadza o eko cwaniakach i eko glabach co wierza w te brednie {sa strasznie zachwyceni gdy napier***laja im TIRy 24h na dobe tak że fundamenty pękają}" A wiesz co mnie to obchodzi? Człowiek po to ma mózg żeby z niego korzystać. Niech sobie postawią osłony przeciwhałasowe. Zwierzęta w lesie sobie tego nie potrafią.
"Ty sie o gospodarce nie wypowiadaj bo jak widać gów*o o niej wiesz."
A czy ty musisz być od razu hydraulikiem żeby stwierdzić że woda z pękniętej rury zalewa ci podłogę?
"Ty z Jehowych ze tak straszysz.... nie strasz nie strasz bo sie zes***asz. "
A co ty taki bojaźliwy jesteś :) Teraz już wiem po co ci ta pukawka :D
"Więc te mądrości zostaw dla jakiegoś 9cio latka ... bo już 10 latek Cie może wyśmiać:)"
To co pisałem wcześniej jest według ciebie takie śmieszne? Dzieciaki 10 letnie by się ze mnie śmiały? Chyba twoje (o ile jakieś posiadasz) bo wyobraź sobie że nie każdy wychowuje swoje dzieci w przekonaniu że kawałek papierka jest cenniejszy od ludzkiego życia.
"A ten linki z bajką to sobie w buty wsadź... " Po pierwsze to nie bajka tylko animacja krótkometrażowa. Po drugie to czy tylko mi się wydaje, czy jesteśmy na forum filmowym? Po trzecie to nie mam zamiaru tracić czasu na poszukiwanie filmików na yt (a jest ich tam całkiem sporo) potwierdzających moje wypowiedzi bo to i tak nic nie zmieni i na pewno ciebie nie przekona, Tak więc po co? Ta animacja przedstawia dla mnie większą wartość niż 1000 twoich linków z yt o zakłamanych materialistach.
"człowiek jest stworzony do wolności!!! " Właśnie !! Teraz zgadnij dlaczego kapitalizm jest nazywany nową formą niewolnictwa :)
"ewidentnie cierpisz na nadmiar wolnego czasu musisz się o coś martwić bo tata i mama są dla Ciebie nadopiekuńczy... innej przyczyny takiego rozumowania nie widzę." Najpierw ekonomista teraz psycholog. Co będzie następne? Jest na świecie w ogóle jakiś zawód na którym byś się nie znał, lub temat w którym nie był byś zawsze najmądrzejszy?
"Jedne wyginą nowe powstaną... "
No i właśnie całkiem prawdopodobne że my wyginiemy przez swoją głupotę, ale bardzo pocieszający jest fakt, że po nas powstanie coś nowego i życie na ziemi dalej się będzie kręciło :)
"AUSTRALIA kraj wyrzutków i degeneratów z UK którzy stworzyli bogate społeczeństwo z restrykcyjnym prawem. {I o dziwo jakoś nie zdestruktywizowali Australii a zrobili je światowym mocarstwem}" Po pierwsze to skazańcy byli tam tylko robolami ktorzy wybudowali kolonie i przegotowali ten teren do zasiedlenia. Byli nadzorowani przez wolnych ludzi i nie mieli tam nic do powiedzenia. Jak skazańcy przygotowali już grunt jako tako, wtedy zaczęto wysyłać kolonistów. A twierdzenie że Australia jest super mocarstwem to już lekkie przegięcie.
Dla mnie temat jest zamknięty bo uważam że dyskusja na forum powinna sprawiać przyjemność skoro poświęcam jej swój wolny czas. Nie mam najmniejszej ochoty kłócić się i niepotrzebnie podnosić sobie ciśnienie. Także pozdrawiam Cię i bez odbioru :)
"z przyjemnoscia czekam na link od Ciebie, bo widze tylko Twoje wymysly"
a czy link z filmikiem, albo tekst na wikipedii nie jest czyims wymyslem (to sa takze fakty zaobserwowane i opublikowane - ja tez obserwuje fakty, ale ich nie publikuje..czy uwierzysz mi dopiero wtedy jak zrobie filmik na youtubie i obejrzy go 100 tysiecy osob?), czy musisz zgadzac sie tylko ze zdaniem noblistow? przeciez te nagrode tez przyznaja ludzie, ktorzy moga byc omylni, czy ja zeby miec racje musze posiadac jakis tytul?
"Racja" to pojecie wzgledne - posiada ja ten ktory ma wieksza sile przebicia, albo jego wymysly sa poparte tytulem doktorskim, nagrodami itp. mimo ze czesto swoja "racja" wyrzadza wiele szkod..
Myslisz ze dlaczego jeszcze nie wypuszczono z fabryki auta ktore jezdzilo by 100, albo wiecej lat bez serwisowania na pare wodna? Dlatego ze idealne super-konsumpcyjne kraje na to nie pozwola, mimo ze dzisiejsza technologia jest juz na takim poziomie..ja wiem ze dzisiejsi producenci kiedys umra i chca sie bogacic, zeby przezyc zycie w luksusie, oplywajac w dostatek - ja to rozumiem, ale Ty nie rozumiesz ze to nie jest postep, tylko PODSTEP - czujesz sie wolny, a tak naprawde jestes trybem w machinie, ktory zapie(r)dala cale zycie, zeby co jakis czas zmieniac auto i TV i oplacac rachunki, karnety itp..
Producenci pragna postepu, ale postepu w rozmnazaniu sie i rozprzestrzeniania sie konsumpcji, nie interesuja ich osiagniecia technologii i wlasciwy postep ludzkosci - odbieglem teraz od swojego tematu, zeby naswietlic Ci punkt widzenia uzytkownika DIESEL. Na tym polega roznica miedzy chciwoscia producentow, a postepem cywilizacji..nie bylo by tak ze siedzieli bysmy teraz w jaskiniach gdyby nie ludzka chciwosc (jak napisales). Gdyby nie chciwosc nie bylo by niewolnictwa, krucjat, hiszpanskich ekspansji na Ameryke i zatracenia kultury Inkow, czy Majow, od ktorych moglibysmy czerpac wiedze w dziedzinie anatomii, fizyki, astronautyki..Jako ludzie byli bysmy teraz na wyzszym poziomie rozwoju - intelektualnym i technologicznym.
Zrozum jedno! Postep to dobro ogolu i jedyna ludzka cecha zwiazana z tym to ciekawosc i wlasnie dzieki ciekawosci wyszlismy z jaskin! Chciwosc to cecha indywidualna - nie niesie ze soba nic korzystnego dla ogolu, tylko dla chciwej jednostki! Chciwosc jest istota kapitalizmu, ktory tak kochasz.
Załóżmy że jest sobie rynek ze 100 klientami i jakaś fabryka zatrudniająca 100 osób zaczyna produkować auta, które jeździło by 100 lat. Sprzedaje 100 sztuk po 50 tys każdy. Dochodu uzyskał 5 mln. Świetnie, tylko co się dzieje dalej? Fabryka zwalnia wszystkich pracowników i zwija interes ponieważ rynek jest pełen, a nie opłaca się produkować 2 sztuk rocznie by uzupełnić straty spowodowane wypadkami. Przemysł motoryzacyjny zanika całkowicie na kolejne 100 lat po czym samochody przestają jeździć i ludzie zaczynają się zastanawiać jak się w ogóle robiło te samochody? To jest ten twój postęp?
JeffStruecker miał rację mówiąc o pokemonach lub gumisiach bo choćby do usranej śmierci przedstawiać tu argumenty to i tak lewak nie jest w stanie pojąć błędu myślowego ponieważ cały czas go popełnia. Ale mogę zachęcać cię tylko do jednego - nie chodź na wybory bo szkodzisz sam sobie i na dodatek marnujesz swój czas.
"przemysl motoryzacyjny zaniknie, to jest ten twoj postep?"
Postep nie polega na ilosci wyprodukowanego towaru, klepaniu i kopiowaniu wciaz tej samej blachy i tych samych czesci w fabryce, a pozniej osiagnieciu jak najwiekszej sprzedazy - to jest kombinowanie na krotka mete (maksymalnie kilka/kilkanascie pokolen w przod, powstanie historia firmy, pozniej ktos inny wymysli inny srodek transportowy i kilkupokoleniowa firma albo sie przekwalifikuje, albo przejdzie do historii i zostanie tylko nadmiar zlomu, z ktorego kolejna firma zrobi uzytek). Reansumujac - to zwykla chciwosc, bazujaca na jakiejs nowosci technologicznej, produkujaca i sprzedajaca te "nowosc" po to zeby wspolwlasciciele firmy mogli sie bogacic, podczas gdy technologia jest juz o wiele dalej i odkryta zostala juz kolejna nowosc i kolejna i kolejna i juz czekaja na produkcje i sprzedaz - tak sie napedza rynek i jedyny postep tutaj to postep przemyslowy - my mowimy o postepie cywilizacyjnym, czyli wprowadzeniu czegos zupelnie nowatorskiego - chociazby auto po czesci na pare wodna, taki silnik zostal opatentowany w Poslce juz w 2003 roku, prawdopodobnie na swiecie wczesniej juz byly takie projekty, ale zostaly odrzucone..pytanie: dlaczego wciaz ta nowosc technologiczna nie jest wprowadzona w zycie? odpowiedz: bo sprzedaz paliwa nie moze ustac - i kolo sie zamyka.
Z tym autem to jest jeden z wielu przykladow, rownie dobrze moglem napisac o zamknieciu wszystkich koncernow tytoniowych na swiecie - bo po co to komu? (tak samo po co komu wdychanie spalin i dostarczanie energii do fabryki) Ale jedno jest zalezne od drugiego, bez chorob spowodowanych przez palenie i inne uzywki medycyna nie poszla by do przodu. Spoleczenstwo musi sie skladac ze slabszych i silniejszych, zeby byla rownowaga - raz jest tak ze silniejszy opiekuje sie slabszym, i jest tak ze go wykorzystuje..Silniejsi sa politycy, ekonomisci, wlasciciele koncenrow, producenci - to oni ustalaja reguly i rzadza swiatem - ludzie pracujacy, osoby prywatne, wlasciciele malych firm itp. to slabi niewolnicy placacy podatki, rachunki i oddajacy swoja prace i swoje zdrowie silniejszym, ale dostajemy w zamian prawa i reguly jak postepowac, ktore w okreslony sposob nas chronia, albo krzywdza, bo prawa te ustala przeciez tez czlowiek.
Tłumaczenie tobie czegokolwiek na tym etapie nie ma najmniejszego sensu. Tak jak bym obalał tezę że 2+2=5 i zaraz słyszał bym następną 2+2=6 i tak w nieskończoność. Ja mogę mieć tylko nadzieją, że kiedyś wpadniesz na to że "2+2=4" (oczywiście w przenośni bo dobrze wiem że znasz to działanie). Ciao amigo, trzymam za ciebie kciuki.
Tylko, że jedni są bogaci kosztem drugich. Żeby ktoś miał więcej, ktoś musi mieć mniej.
Agresywny przedsiębiorczy system, który wymusza zwierzęce instynkty - wygrywa najsilniejszy. Chęć trzymania świat w swoich rękach to chęć bycia Bogiem. Nikt nie pyta czemu i komu jakiś system służy, dla kogo jest wygodny. Z resztą... tak było jest i będzie. Problem w tym, ze nikt nie zrobi tym ludziom, można kręcić filmy, oburzać się, robić pikiety, manify, strajki, ale i tak nikt tym ludziom nie zaszkodzi. To są grube ryby. Ryby, które żyją w takiej wodzie, która dla nich zawsze będzie odpowiednia. To prości ludzie nie umieją pływać i oddychać w tak głębokich wodach.
Czy nie ma na nich kary!A jak sami ludzie przyjdą pod drzwi tego bankiera po sprawiedliwość bo i tak już nie mają nic do stracenia.Czy nie znajdą się desperaci wśród 7 miliardów ludzi?A dlaczego bogaci izolują się od pospólstwa i ochrona chodzi za ich rodzinami?Srają w gacie ze strachu!Jeżeli przez kryzys stracę dom,samochód,rodzinę,podupadnę na zdrowiu to mogę wziąć kałacha i bankierowi po głupim łbie przejechać.Tak może wyglądać w USA gdzie broń ogólnie dostępna.Tego się boją najbardziej.