PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547189}

Intruz

The Host
2013
6,5 98 tys. ocen
6,5 10 1 97552
3,9 16 krytyków
Intruz
powrót do forum filmu Intruz

Otóż po oglądnięciu "Intruza" stwierdzam, że film jako jedna z nielicznych zachodnich produkcji prawdopodobnie zostałby ciepło przywitany przez cenzurę komunistyczną, ponieważ to co w nim widzimy bardziej przypomina spot na cześć "najlepszej doktryny świata" niż kino Sci-fi.

Nie muszę chyba mówić, że ten temat bierzemy z przymrożeniem oka ;)

A zatem:

1. Na świcie nie ma już osobnych państw, świat funkcjonuje jako jedność - komuna jak nic, jak to mawiał Lenin: "stany zjednoczone świata"

2. Opieka medyczna na wysokim poziomie i bez kolejek - cóż, w Związku medycyna nie stała na najwyższym możliwym poziomie, ale nie było aż takich kolejek jak dziś, a jeśli ktoś był chory, to lekarz przychodził do domu, a nie jak dziś, że trzeba zasuwać z gorączką 40 i biegunką do szpitala (oczywiście w Związku nie było komuny, ale byli "na dobrej drodze" ;))

3. Brak "piniondzów" - sztandarowy postulat komunizmu: brak pieniędzy i każdy pracuje na wspólne dobro.

4. Wszyscy zamożni, szczęśliwi itp. - tłumaczyć nie trzeba

5. W pełni urządzone mieszkania z przydziału - bardzo ważny element, praktykowany również w socjalizmie (12 milionów polaków żyjących w mieszkaniach z przydziału może potwierdzić)

6. Brak miejsca na "niezależne myślenie" - jednostki pokroju Melanie muszą zostać zlikwidowane. - cóż, w latach 1920-1945 w Związku przetrzebiono inteligencję do tego stopnia, że musieli inżynierów i lekarzy zapraszać z USA i Niemiec. Mówi się, że komunizm Marksistowski to wielki, makabryczny eksperyment socjalny

7. Wysokie zaufanie obywatelskie - trochę na siłę, ale mimo wszystko były te postulaty, że wszyscy obywatele są towarzyszami i powinni współpracować ze sobą itp.

8*. Scena "sianokosów" za pomocą ręcznych sierpów i kos - to raczej bonus, ale scena jak żywcem wyjęta z filmów propagandowych lat 30' :) No i ten uśmiech na twarzy kobiet i spokój na twarzach mężczyzn... ech, klasyka komuny przez duże "K"

PS: dziwi mnie tylko jedno - jakim cudem pasożyciki, które muszą być delikatnie przyłożone do nieprzytomnego żywiciela z głębokim rozcięciem na karku, były w stanie przejąć kontrolę nie tyle na Ziemią, co nad pojedynczą osobą ;)

ocenił(a) film na 9
wiaczo

To mądrze napisałes/as. Trochę mało mam czasu by odnosić sie w całości do tego co tu piszesz, ale powiem tak : filmy US jak również cały przemysł muzyczny są stworzone by ogłupić ludzi. Tak, tak. Otóż według agendy nowego Porządku Świata ( myślę, że wiesz o czym piszę, jeśli nie to wygoglaj sobie to zagadnienie) na świecie ma powstać:
-1 światowy rząd, który obejmie kontrolę nad wszystkimi obywatelami i zniewoli ich niczym komunizm czy w ponadczasowej książce Orwella (''1984''). 1 światowy rząd działa już od końca 2 w.ś. gdy powstało wiele organizacji miedzynarodowych takich jak ONZ, NATO, czy UE. Te organizacje są tak przeżarte korupcją i tak zakłamane, że nie ejstesmy w stanie sobie tego wyobrazić.
-1światową religię-Lucyferanizm ( można się śmiać, ale wystarczy obejrzeć teledyski nawołujące do przemocy, z symbolami masońskimi, z ukrytymi wiadomościami- L.Gaga, Rihanna, Beyonce, Jay-Z, The Beatles)
-1 światową walutę - to akurat już jest najbardziej rozpowszechnione

Czyli co do twojego punktu 1 mamy jasność, przejdę dalej.
3 punkt już się spełnia poprzez pieniądz elektroniczny, za niedługo pieniędzy w ogóle nie zobaczymy.
Punkt 4. Zamożni, szczęśliwi hmm ale zniewoleni. Ceną za pokój na swiecie i brak wojen będzie całkowita kontrola.
punkt 5 najlepiej widać w ekranizacji książki Orwella - 1984, HORROR !
Punkt 6 tak, nie ma czegoś takiego jak wolność wypowiedzi, media są zakłamane , głoszą to co im się każe.

Wniosek: Żyjemy już w takim socjalistycznym świecie, gdzie nie mamy nic do powiedzenia poniekąd-wiem ze to mocne slowa, ale jeśli obywatelu myślisz, że masz prawo decydować o sobie i wybierać rząd w wolnych wyborach to się grubo mylisz a po przeczytaniu tego mam nadzieje, ze zdasz sobie sprawę że to co wczeniej wiedziales, bylo tylko iluzją, Przykro mi jeśli ktoś sie nie zgadza i razi go to aler to tylko 1/10 tego co musicie wiedziec.

ocenił(a) film na 6
middleaged

Tak, jednostka w dzisiejszym świecie ma niewiele do powiedzenia, ale czy żyje Ci się na tyle źle, żeby kwestionować współcześnie działające instytujce? Nie rozumiem, próbujesz ludzi oświecić? Wiadomo, że korupcja góruje, a media piorą ludziom mózgi. Jednakże jesteśmy ludźmi myślącymi(!) i sami powinniśmy decydować o tym, co chcemy robić. Świata nie zmienisz pisząc takie posty. Co do lucyferanizmu, ciekawe, światową religią za niedługo będzie muzułmanizm, a nie, jak powiadasz, "lucyferanizm".

Film ciekawy i całkiem dobrze się go oglądało, ale raczej do niego nie wrócę :)

ocenił(a) film na 9
Mojmira

Nie próbuję zmienić świat, to jest raczej niemożliwe dla jednostki ( choć znamy wyjątki tych którzy dosyć skutecznie to robili), ale odnieść się do tego, co napisał 'wiaczo'.
Te ww instytucje zrobiły też w przeszłości dużo dobrego jak i złego , o czym należy pamiętać, bez znajomości historii tutaj się nie obędzie, choć moja i tak pewnie nie jest wystarczająca by dyskutować o niej. Nie żyje mi się w tym państwie dobrze i nie będę tego ukrywać, nie działa ono poprawnie, rząd nie daje sobie rady, a ludzie ubożeją. To, że jesteśmy myślącymi ludźmi, nie wiem jak może się to odnosić do samodecydowania o sobie. Ten przykład, który podałaś bardzo mnie zaskoczył, ponieważ wystarczy podać jakiś przykład, aby obalić to co napisałaś. W Korei Północnej np ludzie są zmuszani do pracy ponad siły w wykańczających warunkach, nie mają żadnych praw . Czy to że nie mogą o sobie decydować, bo nie są wolni, oznacza że nie myślą? Gdyby mogli to decydowali by co będą robić. A my ? Zewsząd jesteśmy bombardowani reklamami, sloganami, najnowszą technologią, więc nie mamy wyboru- chcemy czy nie będziemy i tak poddawani praniu mózgu.
Druga sprawa: czy na pewno jesteś przekonana że muzułmanizm będzie rozszerzał się aż tak bardzo? Co ty wiesz o tej religii? Ludzie mają wypaczony pogląd na Islam, dlatego, że w MEDIACH pokazuje się ich tylko jako terrorystów, którzy chcą opanować świat. I dlatego tak się ich boiy. Ale trezeba zadać sobie pytanie czy na pewno są oni aż tak potężni,podczas gdy Hollywood to w większości Żydzi.
W Ameryce mamy nową żydowską klasę rządzącą. Chełpią się tym. Są najbardziej wpływowym pojedynczym elementem w polityce i kontrolują olbrzymią większość pieniędzy na kampanie polityczne. Kontrolują również najpotężniejsze finansowe organizacje w Ameryce i na świecie, Bank Rezerwy Federalnej, Bank Światowy oraz Międzynarodowy Fundusz Walutowy. Alan Greenspan i Ben Shalom Bernanke nie są Eskimosami czy Irlandczykami.