Intruz

The Host
2013
6,5 98 tys. ocen
6,5 10 1 97599
3,5 15 krytyków
Intruz
powrót do forum filmu Intruz

Próbowałem obejrzec, ale po 30 minutach zacząłem po prostu przewijać. Może kiedyś spróbuję zrobić jeszcze jedno podejście, ale wątpie, aby zakończyło się sukcesem. Lubię klimaty o obcych najeźdzcach, również te, w których kosmici przyjmują postać ludzi. Dlatego chciałem obejrzeć ten film, mimo, iż wiedziałem, że zaserwowano tam jakiś cudaczny romans. I po przewinięciu co niektórych scen wiem, że nijak by mi się to nie spodobało. Nawet już pomijając dylematy miłosne dziewczyny i jej pasożyta, film po prostu nudzi. No cóż, oceny nie wystawię (chyba, że kiedyś zmuszę się do obejrzenia całości), ale szkoda, że tak ciekawą tematykę tak zmarnowano.

Krzesimirus

A i co do samej inwazji: ciekaw jestem jak im się udało nas skolonizować. Jeśli odbyło się to tak jak w innych tego typu filmach, gdzie obcy przejmują ludzkie ciała, to musiało to stać się stopniowo, najpierw dyskretnie, aby nie wzbudzać podejrzeń, a gdy już osiągnęli przewagę liczebną, to mogli otwarcie wyłapywać normalnych ludzi... i w książce tak chyba było (nie czytałem jej, ale tak wnioskuję z tego co pisali ludzie, którzy ją czytali). Tyle, że w filmie obcym oczy świecą się jak reflektory, więc cicha inwazja raczej by się nie udała. Jakby nagle ludziom zaczęły świecić się oczy, to raczej ktoś by zaczął się nad tym zastanawiać, cały czas przecież w przeciwsłonecznych okularach nie mogli chodzić :) Ale to już tylko taka drobna uwaga :)

ocenił(a) film na 7
Krzesimirus

Fakt w samym filmie nie jest to wytłumaczone. Ale jakbyś film zobaczył normalnie a nie na prędkości. To w jednym momencie jest powiedziane, że wojna się skończyła a teraz inaczej działamy. Jest to rozmowa miedzy "łowcami".

ocenił(a) film na 7
Krzesimirus

Bardziej niż jak przegraliśmy, bo to jest oczywiste że przewyższali nas technologicznie. To mnie zastanawia jak zaczęła się inwazja, bo raczej nie przylecieli do nas w formie embrionalnej.

rafib1975

Hmm, no to zakładając, że faktycznie inwazja nie przebiegła po cichu, a miała formę otwartej wojny, to mogli przylecieć pod postacią któregoś z podbitych gatunków. Wprawdzie jakoś była tam mowa, że ludzie emocjonalnie byli bardziej rozwinięci, niż inne rasy z jakimi mieli styczność, ale to nie oznacza, że te inne rasy nie mogły posiadać bardziej zaawansowanej technologii pozwalającej np. na kosmiczne podróże. Tym bardziej, że ta cała ich technologia musiała pochodzić od innych ras, bo raczej trudno jest samemu stworzyć zaawansowaną cywilizację wyglądając jak jakiś pierwotniak :)