Intruz

The Host
2013
6,5 98 tys. ocen
6,5 10 1 97601
3,5 15 krytyków
Intruz
powrót do forum filmu Intruz

osobiście uważam, że film nie jest zły. To mocny średniak z jakimś pomysłem. Jest bardzo wolny i to może komuś przeszkadzać w odbiorze, mi osobiście nie, być może to nawet dobrze, gdyż mamy czas do zastanowienia się podczas filmu nad tematami, które pośrednio porusza.

jednak w miarę poznania realiów filmowego świata fakt nie pokazania początku inwazji staje się irytujący. skoro obcy przybyli w pojemnikach jako świecące robaczki, a cała operacja wszczepienia intruza do ciała ludzkiego może nie jest zbyt skomplikowana, ale jednak delikatna i wymagająca kończyn, to jak intruzi opanowali pierwsze ciała? fajne byłoby jakieś pokazanie może wykorzystania form życia z innej planety w tym celu. dla mnie była to dość irytująca dziura.

ocenił(a) film na 9
strugr

A jak to wygląda w książce??
Drugie pytanie które się nasuwa to jak się rozmnażali? Tzn. co z ciałami ludzi - przy stosunku dochodziło do zapłodnienia i rodziło się dziecko z wszczepionym obcym? Trochę bez sensu.

sirjacor

W książce też nie jest opisany sposób inwazji, a dziecko rodziło się ludzkie, bez wszczepionej duszy. Ale że te dusze były takie cudowne i idealne to i tak kochały to ludzkie dziecko. Tak to trochę bez sensu no ale cóż tak bywa przy opowiadaniach sci-fi

sirjacor

Inwazja Ziemi, miała miejsce, dzięki żywicielom dusz z innej planety - Pająkom. Były super inteligentne, a dusze umiejętnie wykorzystały spryt gospodarzy, konstruując nowe technologie itp. Ale czy Pająki przeprowadziły pierwsze zabiegi na Ziemi nie wiadomo, wyjaśnienie jest dość ogólnikowe . W książce odpowiedzi na sporo pytań (między innymi na powyższe) znajdziemy w opowiadaniach Wandy ( w filmie niestety tego wątku nie poruszyli -.-). A co do rozmnażania to dusza może dać życie milionom swoim dzieci, oddając przy tym własne. Tak więc nie często się to zdarza, ale jak już to na sporą skalę, więc nie wyginęły.

Sophhh

No i też uważam, że dużo wątków pominęli i zostawili bez wyjaśnienie :)))