Moim zdaniem film jest fantastyczny, nareszcie dostałem to czego chciałem. Do tej pory w filmach denerwowało mnie to, że kosmici są w zasadzie niezniszczalni, otaczają się polem siłowym albo w magiczny sposób się regenerują. Tutaj mamy prawdziwą wojnę, w której owszem, jedna strona ma wyraźną przewag ale mimo to nie jest niepokonana. Bohaterowie krążąc po mieście mijają zniszczone maszyny kosmitów, ich zwłoki itp. W górze widać regularną bitwę sił powietrznych z przybyszami. Coś wspaniałego do tego dochodzi świetna praca kamery, efekty specjalne i to, że w przeciwieństwie do wielu innych filmów nie giną wszyscy bohaterowie a samemu głównemu (sierżantowi Nantz) też udaje się dotrwać do napisów końcowych.
Fajny był motyw ze złapanym kosmitą i całkiem autentyczna gra aktorów. Owszem było trochę patosu, ale o akurat lubię. Nie zawsze chodzi o to żeby się na filmie dołować, ale by serce rosło. Jak napisałem, pierwszy raz od dawna dostałem od filmu dokładnie to czego oczekiwałem. Prawdziwa wojna z kosmitami, w której obie strony ponoszą straty. Nie jest też tak, że od razu cała Ziemia padła bezbronna pod naporem przybyszów. Owszem, atak z zaskoczenia był skuteczny ale dotyczył tylko przybrzeżnych miast, co oznacza, że cała reszta Ziemi mogła dalej się bronić.
Jestem pod ogromnym wrażeniem i nie rozumiem krytyków tego filmu, tzn czego oni się spodziewali? Że kosmici okażą się istotami kierującymi się jakaś filozofią? Albo jakiejś intelektualnej papki? Nie to jest film przede wszystkim porządnie zrobiony bez większych błędów logicznych, podnoszący na duchu. Tyle.
Zgadzam się w 100% mimo to po reklamach w TV typu" Los Angeles broni się jeszcze" spodziewałem się widowiska bardziej batalistycznego ale i tak film jest świetny.Właśnie zawsze to podkreslam te pola siłowe wytrzymujące nawet atak nuklearny tak jak w Dniu Niepodległości i potem podchwycone przez twórców innych filmów zaczynały mnie denerwować. Pewnie że nie jest to kino głębokie ale własnie takie ma być jet to film rozrywkowy i ja świetnie sie bawiłem przy jego oglądaniu.l