Ip Man 2

Yip Man 2
2010
7,6 32 tys. ocen
7,6 10 1 32404
8,3 3 krytyków
Ip Man 2
powrót do forum filmu Ip Man 2

Ja raz trenowałem 1 rok kung fu i uważam ze mają o wiele lepsze techniki walki od Karate ;)

np

http://www.youtube.com/watch?v=O0jbZyzAHf4

http://www.youtube.com/watch?v=cgFFivfkfgE

z tego wynika ze kung fu nie jest takie słabe jak ma opinie ;)

ocenił(a) film na 10
Tomaszz20

to nie chodzi który styl jest lepszy tylko kto ma jakie umiejętności a po-reszta jak patrzyłeś film tego stylu uczył się sam Bruce Lee-co do filmu jest rewelacyjny świetne walki polecam

Tomaszz20

Przecież kung fu to tylko nazwa "zbiorcza"każdy styl jest inny ma inne metody treningowe i formy,a także nazwę,a karate też z Chin pochodzi...

szarit

Zobacz się na opinie karate i na opinie kung fu od razu wyskakują z słowem ze karate jest lepsze od kung fu i mi chodzi własne ze nie jest takie słabe jak ma opinie ;)

Tomaszz20

Wiem,ale to świadczy że ludzie widać nie wiedzą że kung -fu to dużo różnych styli które często prawie się od karate nie różnią sposobem walki.W sumie to karate też można pod kung-fu podpisać lub dopisać ..

ocenił(a) film na 5
szarit

karate pochodzi z Okinawy, a z tego co mi wiadomo to nie Chiny

seweryn2k

Poczytaj ale dokładnie skąd wzięli się na Okinawie ci co stworzyli karate.I w jakim wieku dotarli na Okinawę ręczę ci że to pisze w każdej książce poświęconej historii Karate,a przynajmniej w tym rozdziale.

ocenił(a) film na 5
szarit

sztuka walki o nazwie "karate" (jap. pusta ręka), powstała w Japonii, według twojej logiki można by stwierdzić, że Krav-maga nie jest izraelskim stylem tylko ??? bo powstała z połączeń kilku innych, tak samo jak polski combat 56, został bazował na innych systemach obronnych.

Ćwiczyłem Shotokan i Kyokushin oby dwa są uznawane za japońskie, twórcy byli japończykami, chociaż w przypadku Kyokushin Masutatsu Ōyama pochodził z Korei, i ćwiczył poza karate kempo (chiny), więc określenie kraju już w ogóle może być problematyczne (chiny, korea czy japonia ?) ;p

a tak w ogóle to wszystkie sztuki walki pochodzą z Afryki ;p podobno stamtąd pochodzą wszyscy ludzie i jakbym miał obstawiać to tam miało miejsce pierwsze mordobicie ;p więc ich można by uznać za prekursorów i twórców pierwszego stylu walki ;p

seweryn2k

Shotokan w zasadzie powstał na Okinawie.W końcu Pan Gichin Funakoshi choć rodowity Japończyk mieszkał na Okinawie od urodzenia a do centralnej Japonii przyjechał dopiero w latach 20 zeszłego wieku.Słyszałam też tezę że jego styl różni się od innych okinawskich bo ci co go nauczali nie przekazali mu całej wiedzy a tylko część bo nie był rodowitym Okinawczykiem,ale to tylko niepotwierdzona hipoteza.W Japonii Shotokan dostał tylko swoją nazwę i to pod wpływem uczniów Pana Gichina Funakoshiego.Kyokushin powstał przez połączenie technik Goyu ryu i koreańskich technik walki.Zresztą chyba wiesz jakie style uczestniczyły w powstaniu tego stylu skoro go praktykowałeś.
Ciekawe ale na Okinawie są style karate które ze stylem pana Gichina Funakoshiego japońskimi odmianami prawie nic wspólnego nie mają np.Ryu te i inne style.I jakoś ich twórcy twierdzą że te style powstały właśnie przez połączenie chińskich sztuk walki i tubylczych.
Oficjalnie twierdzi się że wszystkie sztuki walki pochodzą z Indii od jednego z buddyjskich mędrców Bodhidharmay który przybył do Chin o.600r p.n.e.tylko że 2600p.n.e znano już i uprawiano w Chinach Qi Gong. i inne odmiany.Zaś góra Wu-dang i taoistyczny klasztor zawsze był przeciwstawną dla buddyjskiego Shaolinu.
Zapasy istniały w Egipcie już o.6tyś lat p.n.e. a boks 10 tyś lat p.n.e. był uprawiany na stepach dzisiejszej Ukrainy co potwierdzają rysunki i inne pozostałości z przeszłości.
Zgódźmy się sztuki walki to jest coś co towarzyszy człowiekowi od wielu tysięcy lat i rozwija się tak samo jak ludzkie cywilizacje a może nawet szybciej i wcześniej.Licytowanie gdzie kto pierwszy coś wymyślił jest bezsensem,ale chyba wszystkie materiały historyczne o karate przyznają że podwaliny pod tą sztukę walki zawdzięczają przeniesieniu Chińskich sztuk walki i zmieszaniu ich z tubylczymi.
Nie widzę sensu kontynuowania tej dyskusji chyba ze chcesz sobie o historii sztuk walki i kiedy jaki styl powstał pogadać.P

Tomaszz20

Only MMA bo prawda jest taka jak weźmiesz buraka (czyt. gościa) co potrafi kung-fu czy karate do parteru to już po nim ... wystarczy obejrzeć gdzieś na necie początki UFC np. na YT