7,3 249 tys. ocen
7,3 10 1 249142
6,7 49 krytyków
Iron Man 3
powrót do forum filmu Iron Man 3

W trailerze pokazano jak Stark używa ekstremis do dłoni. Jednak podczas tej sceny wciąż ma reaktor
w sercu, a jak wynika z komiksów i bajek po użyciu ekstremis nie powinien już go mieć. Co wy na to?

ocenił(a) film na 10
mk555

Hmm w takim razie co trzyma go przy życiu ? Od razu zaznaczam, że nie czytałam komiksów ; )

ocenił(a) film na 8
Kinomaniaczka_fw

To prawda że reaktor trzyma go przy życiu, ale ekstremis ma za zadanie uleczyć Starka żeby ten nie był od niego uzależniony. A te jego nowe umiejętności związane z samo-zakładaniem się zbroi to efekt uboczny. Tak myślę.

ocenił(a) film na 8
mk555

Extremis, nie ma za zadania ,,uleczyć,, Starka. Extremis jest to technologia, która łączy się z ciałem i mózgiem, dzięki temu Stark będzie mógł kontrolować zbroję poprzez własny umysł.

ocenił(a) film na 8
Optimus22

No wiem że "uleczyć" nie jest prawdą. Tak tylko mi się wydawało, nie czytałem komiksów tylko widziałem w Iron man armor adventures.

ocenił(a) film na 7
Optimus22

Mylisz się. Extremis przede wszystkim podwyższa wytrzymałość i przyspiesza regeneracje tkanek.

UWAGA - Potencjalny SPOILER - UWAGA - {Potencjalny SPOILER - UWAGA
W komiksie do jego implementacji doszło po tym, jak Iron Man dostał łomot od "superżołnieża" w wyniku którego Stark doznał rozległych obrażeń, i jedyną jego nadzieją było zaimplementowanie extremis. Dlatego tez pisałem w innych tematach, że do jego implementacji powinno dojść w dopiero drugiej połowie filmu - prawdopodobnie pod jego koniec -, bo dużo musi się wydarzyć zanim jego implementacja będzie możliwa, jako że extremis nie był technologią Stark Industries. Nie chce zbytnio spoilerować.

ocenił(a) film na 8
Herushingu

Ok, dzięki za info : )

ocenił(a) film na 7
mk555

To nie takie proste. W samym komiksie extremis Stark w ogóle nie miał reaktora, i bynajmniej nie dlatego, że został on wcześniej usunięty, bo mamy w nim przebłyski z okresu, gdy został porwany i miał za zadanie skontrowanie reaktora, ale od samego początku stanowił on wyłącznie element zbroi. Wiele zależy od koncepcji autora konkretnego komiksu, bo w najnowszych numerach komiksu Stark posiada reaktor.

ocenił(a) film na 8
Herushingu

A więc istnieją wersje gdzie ma reaktor i gdzie go nie ma?

ocenił(a) film na 7
mk555

Nie chce nikogo wprowadzać w błąd. Ale według komiksu Extremis reaktor od zawsze stanowił wyłącznie element zbroi. Później przez pewien okres czasu go nie posiadał, szczerze mówiąc nie wiem co się stało i od kiedy znów go ma. Nie mam wszystkich numerów na dysku, zatem nie jestem w stanie tego sprawdzić, Nie przypominam sobie też żadnego konkretnego wydarzenia, które zmuszałoby Starka do jego umieszczenia w klatce.

Chyba że ma to związek z kolejnym etapem projektu extremis, który polegał na implementacji zbroi w kościach Starka, bo skoro umieszczono zbroje w kościach to może koniecznym było umieszczenie reaktora w jego klatce. Tudzież zwyczajnie zmienił się autor lub fanom nie spodobał się ów zabieg.

Może ktoś inny ma lepsza pamięć, i raczy nas oświecić.

ocenił(a) film na 7
Herushingu

Akurat Extremis ostatnio sobie przeglądałem, ze względu na fakt, ze Iron Man 3 miał być na nim oparty, ale tak ogólnie to nie mam aż tak dobrej pamięci, by być w stanie wskazać numery, w których posiada reaktor a w których nie, szczególnie, ze w komiksie nie bawią się w tego typu sprawy, i zwykle reaktor widać wyłącznie w sytuacji, gdy nie ma na sobie ubrania.

ocenił(a) film na 7
Herushingu

Ok. Sprawdziłem. Extremis uległo zniszczeniu, przestało działać, dlatego też Stark musiał powrócić do zbroi starszego typu. Podczas jednej z misji został zestrzelony pociskiem z bazookie nad Afganistanem, zbroja uległa uszkodzeniu, wszystkie systemy przestały działać. Zmuszony był do wędrówki pieszej, w ten tez sposób dotarł do ukrytego laboratorium w górach, gdzie przywdział stary model zbroi (mark I). Niestety wkrótce później dopadł go Norman Osborn w Iron Patriot i rozerwał marka I na strzępy. Stark doznał poważnych obrażeń, został przetransportowany do szpitala, ale nie wiele byli w stanie zrobić, dlatego też konieczny był "przeszczep" reaktora. Dawcą została Pepper. W ten tez sposób Stark odzyskał reaktor a Pepper została go pozbawiona. To tak w skrócie.

ocenił(a) film na 10
Herushingu

Widzę, że jesteś obeznany w komiksach : ) Czy Pepper ginie w jakimś numerze ?

ocenił(a) film na 7
Kinomaniaczka_fw

Nie. Żyje. I ma się dobrze. Kilkakrotnie była blisko śmierci, i dlatego też miała wszczepiony reaktor, którego zadaniem było utrzymanie Pepper przy życiu, a który później został przeszczepiony Starkowi.

ocenił(a) film na 8
Herushingu

Masz na myśli to laboratorium z pierwszej części?

ocenił(a) film na 7
fifi39

Nie. Chyba nie. Było to laboratorium Stark Industries (oprogramowanie o tym świadczyło), a Stark miał do niego pełny dostęp.

ocenił(a) film na 8
Herushingu

Dzięki. A, tak na uboczu, skąd masz komiksy? Kupujesz, czy może ściągasz z internetu?

ocenił(a) film na 7
fifi39

Głównie internet, trochę zakupione w zatoce (ebay)...

ocenił(a) film na 8
mk555

Reaktor go trzyma przy życiu. W jedynce pokazano, jak Obadiah , wyciągnął reaktor, to Tony ledwo co przeżył.

ocenił(a) film na 8
mk555

Ale film nie jest na pewno na 100% zgodny z komiksem.

ocenił(a) film na 8
biboktymon

To jasne.