7,3 249 tys. ocen
7,3 10 1 249129
6,7 49 krytyków
Iron Man 3
powrót do forum filmu Iron Man 3

Extremis

ocenił(a) film na 7

Mam pytanie do tych którzy czytali komiks czy iron man będzie miał ten extremis na zawsze czy przez jakiś czas.

poiuyt123

A widzieliście nową zbroję? Praktycznie cała złota! To chyba to Extremis. Nie podoba mi się i również jestem ciekawa, jak to z tym będzie. Czy to nim zawładnie, czy jak?

kziewacz

Też jestem ciekawy.Sądzę że nie zawładnie,ale wzmocni go do walki z Mandarynemi całą resztą.
No i podbijam pytanie założyciela tematu.

kamilx98

Jeśli chodzi o kolor, pierwsza zbroja była szara, później przemalował ją na złoty kolor by była milsza dla oka -> http://farm1.static.flickr.com/108/306263161_4863207e5a.jpg
Dopiero w następnych modelach do złotego koloru dodał czerwone elementy.
Jeśli chodzi o działanie Extremis... najprawdopodobniej ta złota zbroja będzie nanobiologiczna i połączona z jego ciałem, to kombinezon na który zakładane będą kolejne elementy pancerza, tak podejrzewam. W komiksie wyglądało to bardziej czerwono, ale samo w sobie bardzo podobnie :
http://media.comicvine.com/uploads/3/36653/1211148-sspx0164_super.jpg
Tak jak ktoś pisał, podejrzewam też, że docelowo, dokładając do tego więcej elementów, Tony w końcu założy na swój złoty kostium zbroję Hulkbuster, może w Avengers 2?

Jeśli chodzi o moce jakie Tony obecnie posiada w komiksach, skopiowane z marvelcomics.pl:
"Po tym jak został krytycznie ranny podczas walki z Mallenem, terrorystą który użył na sobie specjalnego technowirusa zwanego Extremis, Stark użył na swoim systemie nerwowym zmodyfikowanej wersji wirusa, która nie tylko uratowała mu życie, ale także połączyła jego ciało ze zbroją. Pozwala mu to ukrywać wewnętrzne warstwy pancerza w wydrążeniach w kościach i kontrolować ją za pomocą impulsów mózgowych. Stark może kontrolować podskórne warstwy pancerza i wypuszczać je na zewnątrz ciała poprzez wiele specjalnych punktów znajdujących się na kończynach w postaci złotego nerwowego interfejsu przypominającego lateksowy kostium. W tej formie, Tony może kontrolować zbroję cybernetycznie i zakładać ją w każdym czasie, nawet jeśli znajduję się ona daleko. Dodatkowo, Extremis, zwiększyło procesy regeneracyjne jego ciała. Jest również zdolny do zdalnego połączenia się z zewnętrznymi systemami komunikacyjnymi takimi jak satelity, telefony komórkowe i komputery. Ponieważ systemy operacyjne zbroi są teraz połączone z systemem nerwowym Tony'ego, ich czas reakcji znacznie się zmniejszył."

barry1

Czyli to złote coś tak naprawdę to tak jakby jego druga skóra? Sądzicie, że filmie też zrobią z niego takiego praktycznie cyborga?

kziewacz

Bo rozumiem, że złotego kostiumu nie może już zdejmować?

barry1

Może zdejmować zbroje której wewnętrzne warstwy są w kościach dzięki specjalnym punktom znajdujących się na kończynach w postaci złotego nerwowego interfejsu przypominającego lateksowy kostium.

Dobrze zrozumiałem bo nic z tego nie rozumiem :D

kamilx98

Sory coś pokręciłem ;x

kamilx98

Bo mnie właśnie zastanawia to, czy on może ściągać ten złoty lateksowy kostium/interfejs?

kziewacz

To jest dość skomplikowane ;p

ocenił(a) film na 7
barry1

ale i tak się niedowidziałem czy będzie ta zbroja w nim na zawsze czy przez jakiś czas chodzi mi o to czy ten extremis będzie miał już do końca życia ?

poiuyt123

Część zbroi jest zawarta w jego kościach w postaci nanobotów. Kiedy im rozkaże, wychodzą przez skórę i tworzą pancerz. Nie napisano czy w formie złotego stroju do nurkowania czy kompletnej zbroi. Podejrzewam to drugie skoro może sobie spod skóry wyciągnąć coś takiego -> http://www.comingsoon.net/nextraimages/ironman3conceptartsmall.jpg
Ta zbroja jest zapewne po prostu lżejsza, ta lekka z walizki też miała mniej czerwieni a więcej szarego. Jak chce cięższy sprzęt to idzie się normalnie ubrać.

ocenił(a) film na 7
barry1

ale czy te nanoboty będą w nim przez całe jego życie czy przez jakiś okres

poiuyt123

To zależy od scenarzystów, reżysera i władz wytwórni filmowej Marvela/Disnaya. Gdyby Iron Man chciał to pewnie mógłby to usunąć, tylko po co?

barry1

Teraz rozumiem. Czyli to wychodzi w odpowiednim momencie z jego kości, a nie jest na nim cały czas na zewnątrz. Dzięki za odpowiedź ;)

ocenił(a) film na 7
barry1

A jak się to ma do filmiku pokazanego na Comic-con? W sensie, że części zbroi "lecą na niego". ;)

milkaway

Lecą bo je przyzywa, proste. Na przyszłość podawaj linki do takich filmów.

barry1

Też poproszę o link ;)

ocenił(a) film na 7
barry1

No jasne, że je przyzywa, chodziło mi o tę nową technologię. Więc albo kompletna zbroja nie będzie mu wychodzić spod skóry, albo to jeszcze nie ta nowa zbroja extremis. Mi ciężko spekulować, bo komiksów nie czytam.
Linku niestety nie moge zapodać, bo filmik nie został oficjalnie wypuszczony poza konwentem. Nikt nie nagrał, ponieważ za to wyrzucali z imprezy. Poniżej zamieszczam opis scen z tego montażu.

milkaway

I mamy ci wierzyć, że mieszkając w Warszawie akurat przypadkiem byłeś w San Diego?

ocenił(a) film na 7
barry1

W którym miejscu napisałam, że osobiście byłam w San Diego?

milkaway

szukam i nie umiem znaleźć więc też proszę o link :)

ocenił(a) film na 7
groziszmi

Filmiku niestety jeszcze nie można znaleźć w sieci, bo pokazywali go tylko i wyłącznie na konwencie w San Diego, a za nagrywanie wyrzucali. :/ Wiem tylko o tej scenie z opisu, który wklejam poniżej.

"Tony Stark is in his tech workshop about to test out his new Mark VIII suit. He asks Jarvis to play some seasonal music, and puts on Run DMC’s Christmas in Hollis. He then begins the process of putting on his armor by striking a pose with his hand out, his body is the remote for his new suit. He slaps his wrist and strikes a pose again.

All of a sudden, his glove flies across the room and awesomely attaches itself to Stark’s hand. He then proceeds to call over more pieces, and they come flying at him at a rapidly, one hits him and knocks him over, but he uses his rocket gloves to keep him from hitting the ground. Some of the other pieces are hitting things in the room and breaking them, but they eventually all finally attach to him. The last piece to attach itself to him is his face mask, and Stark has to fly and flip over, as it rockets towards his face upside down. He land on the ground in his classic three-point Iron Man pose.

We cut to Stark talking with Happy (Jon Favreau), who apparently quit his job as Stark's bodyguard because he gets crap from his friends that he's Iron Man's body guard, and why does Iron Man need a body guard? During the conversation, Happy frustratedly mentions that his grandmother lives in New York City, and ended jumping out of a two-story window after she saw a giant robotic snake coming out of the sky. As you know that's a reference to The Avengers, Stark tells him not to worry because they took care of it. At one point Happy even gives Stark a hard time for being one of “the Super Friends.”

The footage then cuts to a montage of footage showing Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) and Rhodey (Don Cheadle).

Pepper is picking up a damaged Iron Man mask from a pile of rubble.

We see Guy Pearce briefly, dressed in a suit, and then there's a villainous voice over... “Ladies, children, Some people call me a terrorist. I consider myself a teacher. Lesson number one: there is no such thing as heroes.”

It cuts to a few helicopters flying up to Stark’s Malibu mansion where they proceed to fire a barrage of missiles. Pepper and Tony are blown backwards as the mansion crumbles and falls into the ocean. Stark's house is completely destroyed. This includes all of Iron Man's suit, except for the one he is wearing. We see the other Iron Man suits blowing up in laboratory. Tony, who is wearing his new gold and red suit, is taken down with the wreckage and sinks into the ocean.

The title of the film fades in and the screen fades to black.

But that's not the end. The footage fades back in to show us a close-up of hands... with 10 rings. The camera pulls back and we see someone stroking his grey beard... you all know who this is. There's then a shot from behind of the villain cocking a pistol. It pulls back even further to reveal a bearded Sir Ben Kingsley as The Mandarin."

milkaway

Dobra dzięki, cos tam zrozumiałam :D

ocenił(a) film na 7
groziszmi

Jeśli chcesz mogę służyć tłumaczeniem fragmentu lub całości. :)

milkaway

Jeśli Ci się chce to chętnie, wtedy na pewno dowiem się więcej :D

ocenił(a) film na 7
groziszmi

Proszę bardzo, z góry przepraszam jeśli gdzieniegdzie jest trochę niestarannie, bo tłumaczyłam na szybko. ;)

Tony jest w swoim warsztacie, gotowy przetestować nową zbroję – Mark VIII. Każe Jarvisowi puścić jakąś świąteczną muzykę, słyszymy „Christmas in Hollis” zespołu Run DMC. Wtedy zaczyna zakładać swoją zbroję – staje w pozie z wyciągniętą ręką, jego ciało jest pilotem dla nowej zbroi. Uderza w nadgarstek i znowu przybiera pozę.

Nagle rękawice przelatuje przez pokój i spektakularnie przyczepia się do ręki Starka. Potem przyzywa kolejne części, które szybko na niego lecą. Jedna uderza go i zbija go z nóg, ale Tony używa swoich odrzutowych rękawic, by się nie przewrócić. Niektóre części zbroi zderzają się z przedmiotami w pomieszczeniu i rozbijają je, ale w końcu wszystkie się do niego przyczepiają. Ostatnią częścią jest maska – Stark musi zrobić koziołek w powietrzu , gdyż maska leci na niego do góry nogami. ;) Ląduje na ziemi w klasycznej pozie Iron Mana, przyklękując na jednym kolanie.

Następnie Stark rozmawia z Happym, który najwyraźniej rzucił pracę jako ochroniarz Starka. Jego kumple robili z niego jaja, bo niby po co Iron Man potrzebowałby ochroniarza. Sfrustrowany Happy wspomina podczas rozmowy, że jego babcia mieszka w Nowym Jorku i wyskoczyła przez okno z pierwszego piętra, po tym jak zobaczyła gigantycznego węża-robota przylatującego z nieba. Jest to nawiązanie do Avengersów i Stark zapewnia, że się tym zajął. Happy wyrzuca mu, że należy do kółeczka „Superprzyjaciół”.

Potem widzimy Pepper i Rhodeya. Pepper podnosi z gruzów uszkodzoną maskę IM.

Następnie przez chwilę widzimy Guya Pearce’a w garniturze i słyszymy złowieszczy głos: „Drogie panie, dzieci, niektórzy nazywają mnie terrorystą. Ja uważam się za nauczyciela. Lekcja pierwsza: bohaterowie nie istnieją”.

Następnie kilka helikopterów leci w kierunku rezydencji Starka w Malibu, zsyłają na nią grad pocisków. Tony i Pepper zostają odrzuceni do tyłu przez wybuch, a rezydencja wali się w gruzach i wpada do oceanu. Dom Starka jest kompletnie zniszczony, w tym wszystkie zbroje IM oprócz tej, którą ma na sobie. Inne zbroje wybuchają w laboratorium. Tony w najnowszej czerwono-złotej zbroi zostaje przygnieciony przez gruzy i tonie w oceanie.

Ukazuje się tytuł filmu, ale to jeszcze nie koniec. Widzimy ujęcie kamery na ręce z 10 pierścieniami. Potom widzimy kogoś głaszczącego swą siwą brodę. Następnie widzimy jego sylwetkę od tyłu, podczas gdy mierzy z pistoletu. W końcu widzimy Sir Bena Kingsleya jako Mandaryna.

milkaway

oooo bardzo, bardzo, bardzo dziękuję :D

groziszmi

A ten tekst skąd?

milkaway

To jest przetłumaczenie relacji jednego z reporterów, a nie twoje bezpośrednie spostrzeżenie, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd sugerując,że to oglądałeś ;P Teoretycznie może być to strollowane.

ocenił(a) film na 7
barry1

Człowieku, nigdzie nie napisałam, że tam byłam ani, że to moja własna relacja. Napisałam wyraźnie - "Wiem tylko o tej scenie z opisu, który wklejam poniżej." Naucz się czytać ze zrozumieniem. Na razie tylko Ty wychodzisz tu na agresywnego trolla atakując mnie na każdym kroku zupełnie nie wiem dlaczego.

milkaway

Spokojnie :)
Dzięki za przetłumaczenie,
Myślę że do końca wakacji doczekamy się jakiegoś teasera.

ocenił(a) film na 7
kamilx98

Nie ma za co i sorry jeśli mnie trochę poniosło. ;)
Przeglądałam forum IMDb i niektórzy spodziewają się pierwszych trailerów dopiero z okazji październikowego konwentu w Nowym Jorku. Mam nadzieję, że zobaczymy coś wcześniej.

milkaway

Kurde pojechałabym sobie na taki konwent.
Ameryko czemu jesteś tak daleko?!

ocenił(a) film na 7
groziszmi

Prawda? ;)
Chociażby, żeby zobaczyć to - http://www.youtube.com/watch?v=SNWH-NGAKE4

milkaway

No dokładnie, oglądałam to ostatnio normalnie nie mogłam ze śmiechu :D
Ale w ogóle być tam zobaczyć tą atmosferę i to wszystko to musi być coś ;)

ocenił(a) film na 10
groziszmi

A zobaczyć RDJ to dopiero coś ; ) O autografie już nie wspomnę.

Kinomaniaczka_fw

O tak, gościu ma u mnie mistrza. A autografie od dłuższego czasu myślę, czy by nie wysłać do niego listu, żeby przysłał, nawet jakby to było masowo wysyłane to jakaś satysfakcja dla mnie :D

ocenił(a) film na 10
groziszmi

Heh, a widziałeś go w roli Holmsa, też super gra ; )) te jego złote myśli .

Kinomaniaczka_fw

Holmsa, Iron Mana i jeszcze w 5 innych rolach :D wymiata :D

ocenił(a) film na 10
groziszmi

Tak a w jakich ? Ja widziałam go tylko w Iron menie, Holmsie i Zanim odejdą wody. Mógłbyś coś polecić ?

Kinomaniaczka_fw

Ja jeszcze Solistę, Avengers, Zodiak, Kiss Kiss Bang Bang i w serialu Ally McBeal, solista całkiem fajny film w sumie ;D
Aaa i dziewczyną jestem :D

ocenił(a) film na 10
groziszmi

Ok, dzięki nadrobie ; )

ocenił(a) film na 7
Kinomaniaczka_fw

Ja polecam jeszcze "Chaplina" i "Tropic Thunder", czyli filmy, za które został nominowany do Oscara. Role bardzo różne, ale obie genialne.

ocenił(a) film na 10
groziszmi

A co sądzisz o Iron menie 3 ?

Kinomaniaczka_fw

Nie umiem się doczekać już ;) Mam nadzieje, że go nie zepsują po sukcesie dwóch poprzednich części :)

ocenił(a) film na 10
groziszmi

Nieco się boje o poczynania nowego reżysera, ale mam nadzieje, że te klimat się utrzyma ( chodzi oczywiście o świetne teksty Tonego ), a jak myślisz dużą role odegra Rebeca Hall ? ciekawe czy namiesza z Pepper i Starkiem .

Kinomaniaczka_fw

Nie no mam nadzieję, że nie będzie źle, Tony to jest Tony chyba postaci nie można bardzo zepsuć, mam taka nadzieję. A co do Hall to nie wiem, ale w sumie lubię Pepper i Tony'ego więc oby nie :D

groziszmi

Tylko żeby nie przesadzili.