Długo nie mogłem się przekonać do ekranizacji filmów z superbohaterami. Kolejne słabe produkcje sprawiały, że traciłem nadzieję na to, iż w końcu zobaczę coś spektakularnego. Wszystko zmieniło się w momencie, gdy obejrzałem
pierwszego Iron Man'a. Świetna akcja, przemyślana fabuła + Tony Stark genialnie wykreowany przez Roberta Downy Jr. Czego spodziewam się po trojce? Dokładnie tego samego i wiem, że jeżeli to dostanę, wyjdę z kina zadowolony.
W tym roku ogółem zapowiada się wiele dobrych filmów. Polecam swojego bloga, napisałem tam własny ranking najciekawszych premier 2013.
http://ckultura.blogspot.com/
Przed pierwszym Iron Manem były dwa pierwsze świetne batmany, batman begins z ostatniej trylogii, spider-man nie był taki zły, blade, X-men 2 było ok w sumie też.
Tak ale to było po Iron Manie dlatego wymieniłem te co były wcześniej. Watchmen a nie Watchman tak btw.
Watchmen fakt wybacz mistrzu. Dodał bym jeszcze Niesamowitego Hulka, bajka ale baaardzo efektowna.
mialem na mysli ze oprucz Hulka i Watchmenow podomal mi sie tez IM2 i nie chory nie jestem
Niesamowity Hulk pewnie nie wiele różni się od Ironmena ale serio pytasz czym się różni od Strażników? Przecież to zupełnie inna liga. Jakby porównać Gumisie do Ghost in the Shell, bo oba są animowane.
Taaak. I obie to bajki dla dzieci uważasz? Ironmen i Hulk to właśnie takie bajki. Strażnicy to dorosła pełna metafor i psychologii dojrzała opowieść dla dorosłych widzów. Ot mała drobna różnica.
Jeśli tak na to patrzysz to Strażnicy tez jest bajką tylko dla dorosłych, nie zapominaj ze to nadal komiks o superbohaterach
Oświece cie, więc uwarzaj. Świat nie jest czarno-biały! Nie wrzuca się wszystkich komiksów do jednego wora. Myślałem że to iż kino s-f może być dojrzałe i dorosłe to rzecz oczywista. Widać nie dla wszystkich.
Twój poziom wypowiadania się jest na poziomie gimnazjalnym. Nikt ciebie nie wyzywa więc ty też nikogo nie wyzywaj. Jak nie po trawisz kulturalnie dyskutować z innymi użytkownikami to Do widzenia z tego forum.
Wracając kilka postów wstecz. Określenie "film o superbohaterach" nie istnieje jako gatunek filmu. Film może opowiadać o superbohaterach, ale to nie jest typ. Strażnicy to SciFi, no chyba, że ktoś widział gdzieś kolesia, który nie umarł od napromieniowania a zamienił się we wszechmocnego Doktorka? (przykładów jest więcej, ale ten chyba najbardziej dobitny)
To jest film akcji z elementami sci-fi, na tym gatunku sie znam wiec nie będziesz mi wciskac głupot, tak poza tym to dramat dla dorosłych, mozna tez dodać elementy filmu historycznego. Tyle w temacie
Ok, rozumiem Twój punkt widzenia. Wiadomo, w jednym filmie sci-fi jest można powiedzieć mocniejsze, w innym słabsze. Akurat w Strażnikach tych elementów jest mniej, ale dla mnie to wciąż pozostaje mimo wszystko sci-fi. Do reszty się zgadzam, choć osobiście nie wyróżniam czegoś takiego jak dramat dla dorosłych, dla mnie dramat to dramat. Każdy ma swoje podziały.
Dzięki bardzo za poparcie, nie mam juz siły odpisywac temu dzieciakowi :P Jak to zawsze koncza sie takie dyskusje - wyzywanie, brak argumentów, no cóż. Pozdrawiam