Za wcześnie by móc odpowiedzieć na takie pytanie, ale jest to niestety wysoce prawdopodobne.
W przypadku The Amazing Spider-Man dali aż cztery opcje 2D/napisy, 2D/dubbing, 3D/napisy, 3D/dubbing i z przyjemnością wybrałem pierwszą z nich, no ale przy Avengersach wyboru między 2D a 3D nie było.
Ale głupoty kolego piszesz, z tymi Avengersami.
The Avengers było dostępne w 4 wersjach ( jak dobrze pamiętam). Było w 2D oraz 3D, z dubbingiem oraz z napisami.
Więc ,,tonypeper1234,, Iron Man 3, będzie można zapewne oglądać w dwóch wersjach.
A co mam ci konkretnie udowodnić ?
O Avengersach ? Chyba każdy wie, że był ten film dostępny w czterech wersjach
Iron Man 3 wyłącznie w 3D ? Głupotą byłoby, gdyby producenci dawali ten film wyłącznie w 3D, ponieważ nie każdy może ogladać filmy w 3D. To tak samo, jakby The Avengers, byłoby dostępne wyłącznie w wersji 3D co byłoby totalną głupotą od strony producentów.
Na twitterze polskiego Disneya jakiś czas temu pojawiła się informacja, że zarówno „Iron Man 3”, jak i „Thor: Mroczny świat” będą dystrybuowane w Polsce tylko w dwóch wersjach – 3D z dubbingiem i 3D z napisami.
Płaci się więcej za bilety, żeby móc oglądać wersję trójwymiarową, w której ten trójwymiar zazwyczaj prezentuje się dość słabo bądź nie ma go wcale. A do tego część ludzi, np. ja, jest „niekompatybilna” z 3D – mnie od filmów w takiej wersji boli głowa.
Ale rozumiem, dlaczego dystrybutorzy po chamsku wycofują się z 2D – wersja trójwymiarowa po prostu lepiej się sprzedaje. Rachunek jest prosty: zamiast przygotować cztery wersje (2D z dubbingiem, 2D z napisami, 3D z dubbingiem i 3D z napisami), rezygnują z tych wersji, które przynoszą najmniejsze zyski, dzięki czemu zyskują dwójnasób – nie płacą za wytłoczenie dodatkowych kopii, które przynoszą straty, a kina wyświetlają film tylko w takiej wersji, jaka interesuje większość widzów.