PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=451882}

Islandzka masakra harpunem wielorybniczym

Reykjavik Whale Watching Massacre
2009
4,3 485  ocen
4,3 10 1 485
Islandzka masakra harpunem wielorybniczym
powrót do forum filmu Islandzka masakra harpunem wielorybniczym

Ciekawy, choć trochę zerżnięty z Teksaskiej (celowo nie piszę teksańskiej bo stan nazywa
się Teksas a nie Teksań) masakry piłą łańcuchową (to też poprawne tłumaczenie) pomysł
na fabułę; świetna kpina z ekologów, mnóstwo bardzo czarnego humoru sytuacyjnego, duże
uznanie za postać Japoneczki i w ogóle całej japońskiej rodzinki.
PS To chyba jedyny film który miał tak antypatycznych bohaterów "pozytywnych" - w zasadzie
jedyną postacią do której można poczuć sympatię jest Murzyn (spoiler) pedał - co znowu
wyklucza tę sympatię....

piotrbimbasik

popieram. ogląda się raczej bez bólu. pomagają nam w tym bohaterowie tacy jak wspomniana Endo oraz pijany francuz. trochę śmiechu jest też z niemek feministek;D

ocenił(a) film na 4
piotrbimbasik

Cytując poradnię językową wydawnictwa PWN:
"teksaski - teksański
Obie formy przymiotnikowe od nazwy Teksas są poprawne i obie są jednakowo częste. Pierwsza została utworzona na gruncie polskim za pomocą przyrostka -ski, używanego do tworzenia przymiotników od nazw miejscowych. Druga pochodzi od angielskiego przymiotnika Texan. To samo źródło mają nazwy mieszkańców - Teksańczyk i Teksanka. " :)

A orientacja Murzyna pod żadnym względem nie wykluczyła mojej do niego sympatii :P

ocenił(a) film na 6
Oddrun

no to mnie dobiłaś/łeś nie znam płci - ale co do łańcucha mam rację - orientacja Murzyna definitywnie wyklucza sympatię - jak zaprzyjaźnić sięz kimś kto może mieć ochotę na mój odbyt ???

piotrbimbasik

Przecież jak nie dasz to nie weźmie, więc jeśli nie ufasz sobie to nie ryzykuj...

ocenił(a) film na 3
piotrbimbasik

mongoloid brnie w jakies dziwne rozmowy

a co do samego filmu to pomimo tego ze na papierze moze i dobrze przedstawiaja sie pomysly o ktorych
piotrbimbasik wspomina to wykonanie jest jakies fatalne, ciezko sie ten film oglada...

piotrbimbasik

Nie znasz się, ale się wypowiadasz, jakie to typowe. Może warto najpierw zajrzeć do źródeł. W internecie nie brakuje informacji. Jak już ktoś napisał teksański jak tak samo dobrą formą jak teksaski i osobiście ją wolę. Reszta komentarza też na prymitywnym poziomie.
http://sjp.pl/teksa%C5%84ski
http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/teksaski-b-teksanski-b;264.html