PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=235677}

Jęk czarnego węża

Black Snake Moan
2006
7,0 13 tys. ocen
7,0 10 1 13404
6,8 4 krytyków
Jęk czarnego węża
powrót do forum filmu Jęk czarnego węża

Po opisie filmu, myślałam że będzie to coś w style: ortodoksyjny katolik, chcący zbawić świat i narzucić innym jedyny słuszny sposób życia, oraz zbuntowana nastolatka pieprząca się z każdym, bo przecież może. Przez cały czas jedynie walka między nimi i jej próby ucieczki od maniaka.
Natomiast film mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Wcale nie był taki oczywisty jak by się wydawało, ciekawie rozwinięty. Dobrze pokazane dlaczego ona tak się zachowywała, motyw taki jak przeważnie, ale nieźle zobrazowane. Cudowna rola Ricci. Całość popsuło mi tylko bajkowe i przesłodzone zakończenie, mogli się bardziej postarać.

ocenił(a) film na 8
dkf

Tak, zakończenie nie najlepsze, odbiega od świetnej całości. Ale nie mógłbym przez to zaniżyć oceny z uwagi na inne plusy, szczególnie za niesamowicie dobraną muzykę (choć daleko mi do fana bluesa) . Film zdaje się być dziwaczny, ale w sumie jest oryginalny i bardzo wciągający (choć zazwyczaj dramaty obyczajowe omijam z daleka) . Chociażby za fakt, że nie lubiany przeze mnie gatunek mocno mnie przyciągnął i wciągnął daję 8/10

ocenił(a) film na 8
dkf

Gdyby nie końcówka dałbym 9/10 bo to świetny film - 8/10 !!!

ocenił(a) film na 8
Szpila_1308

Zgadzam się, koniec przelukrowany i zbyt moralizatorski.
Mogło się mniej szczęśliwie skończyć, a film by bardziej na tym zyskał.

ocenił(a) film na 7
dkf

Lepiej od ciebie bym tego nie ujął , podsumowanie takie jak lubię - sensowne i treściwe . Jeśli chodzi o Ricci , to oprócz ' Monster ' będzie to chyba jej najlepsza rola jaką miałem okazję obejrzeć , dziwnym trafem obie mocno dotyczą spraw seksu ( w nieco wypaczonym wydaniu ) ... Doczepić się mogę do ogólnie pojętej religijnej dydaktyki , choć zbytnio z tym nie przesadzili . No i blues ...dawno nie słuchałem , przypomniałem sobie co mnie w nim lata temu pociągało ...

ocenił(a) film na 8
dkf

Zgadzam się z Tobą, obejrzałam ten film z przypadku, ale pozytywnie mnie zaskoczył. Ode mnie też duży plus za muzykę,bo kocham bluesa.

ocenił(a) film na 7
xChouchoux

Miłe zaskoczenie , aktorzy dobrze dobranii fabuła całkiem wporządku jako całość oceniam film na 7/10.