Ja, Frankenstein

I, Frankenstein
2014
5,3 34 tys. ocen
5,3 10 1 33638
3,2 13 krytyków
Ja, Frankenstein
powrót do forum filmu Ja, Frankenstein

Chyba tylko tak można nazwać ten obraz. Już dawno nie spotkałem się z tym, bym oglądając film
zastanawiał się z każdą minutą jak doszło do tego, że dostał zielone światło do realizacji. Za
kwotę jego produkcji można było spokojnie nakręcić kilka innych filmów, które zarobiłyby o wiele
więcej niż propozycja zafundowana nam przez duet "twórców" Beattie/Grevioux. Straszny,
katastrofalny, do cna zły i obdarty ze wszelkich pozytywnych aspektów. Wariacje na temat
postmodernistycznej wizji Frankensteina psują wizerunek kultowego potwora na tak długo, że
wątpię aby szybko przyszło nam oglądać podobne filmy. Z jednej strony to dobrze, z drugiej źle, że
producenci przez brak pomysłów i rozumu, bo inaczej nie można tego nazwać, próbują stworzyć
coś zupełnie pozbawionego walorów artystycznych i rozrywkowych na fundamentach historii o
klasycznym monstrum. Mam nadzieję, że ten film powstrzyma chociaż na jakiś czas falę dziwnych
pomysłów włodarzy z fabryki snów, sprawi, że uderzą się we własną pierś, a przede wszystkim,
że wróci im szacunek do nas, widzów.