dobre kino europejskie, z resztą filmy skandynawskie są zazwyczaj ciekawe i oryginalne jak i ten właśnie. Zero schematów, tylko całkiem nowa, interesująca historia. W przeciwieństwie do innych (po przeczytaniu komentarzy) nie śmiałem się na tym filmie, jedynie czasem uśmiechnąłem. Całość ogląda się szybko i przyjemnie. W dodatku jak zawsze + dla duńskich aktorów, którzy grają zawsze na wysokim poziomie i w przeciwieństwie do hollywoodzkiego kina, są naturalni.
dokładnie, dobry film, nie jakaś rewelacja, ale na pewno wart obejrzenia, właściwie głównie jest smutny, ale końcówka rekompensuje na szczęście te ciężkie momenty, bo prawdę mówiąc po 3/4 filmu nie liczyłem na takie zakończenie...
doskładnie film był naprawdę świetny. Byłam właśnie dziś na tym w kinie z klasą (niestety) i stwierdzam, że na ten film trzeba jednak dojrzeć, bo oni się śmiali jak ktoś zaklnął czy jak zabili księdza i ten miał całą twarz w krwi. Daje mu 10/10.
Ja też zupełnie nie spodziewałam się takiego zakończenia. Film smutny, ale zakończenie rzeczywiście wynagradza ten smutny klimat w większości filmu.
Mylisz się, bo to jest opowieść przesiąknięta czarnym humorem, która bawi momentami do łez, a nie jakiś posępny dramat skłaniający do refleksji. Z resztą nawet zakończenie nie jest dramatyczne. Moim zdaniem powinien być opisany jako czarna komedia, a nie dramat.
Nie wiem, czemu niektórzy uważają ten film za smutny. Przecież właśnie przesłaniem tej historyjki jest to, aby się nie smucić i nie pogrążać w beznadziei. A co do zakończenia, to zdziwiłbym się, gdyby było inne. Świetnie się bawiłem na tym filmie, momentami śmiałem się aż do łez i najważniejsze, że nie była to pusta, bezrefleksyjna praca przepony. Po prostu uśmiechałem się do życia!
Kochani, zapewniam Was, ze ten film jest przesycony czarnym humorem. Taki jest w duzej mierze humor dunski, autoironia! Aktorzy sa wysmienici, tu mowie ogolnie o aktorach dunskich. Czasem nawet pozwole sobie na obejrzenie bardzo przecietnego filmu tylko dla performensu aktorskiego. Ale wracajac do Jablek Adama, to jest na topiku (moim, oczywiscie). Przepadam za tym filmem, tam jest tyle zaskakujacych sytuacji, owszem dramatycznych, ale tak zakreconych, ze traca swoja nie do zniesienia tragiczna wymowe i sa po prostu komiczne. Polecam wszystkim, ale pamietajcie tam jest masa humoru, czarnego, ale humoru!