PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4313}

Jabłka Adama

Adams æbler
2005
7,7 90 tys. ocen
7,7 10 1 89828
7,3 32 krytyków
Jabłka Adama
powrót do forum filmu Jabłka Adama

Daje dużo do myślenia PRZYNAJMNIEJ MI,zagorzali katolicy mogą się bulwersować.Pomyślmy co jeśli teoria z filmu jest prawdziwa,że jeśli coś się stanie,katastrofa jakieś zło to kara od Boga,a nie sprawka szatana.
Sam jestem katolikiem doświadczony przez los i myślę że to może być prawda.Nie miałem zamiaru kogoś obrażać i proszę tylko mnie nie nawracajcie wiem swoje i tego się trzymam....

ocenił(a) film na 9
mitemite

A co w tym ma być bulwersującego dla katolika? Adam twierdzi, że Iwan cierpi, gdyż Bóg chce go ukarać - tak wywnioskował czytając księgę Hioba. Ale chyba nie doczytał jej do końca, bo przecież cierpienie Hioba nie wynikało z tego, że Bóg go nienawidzi, Bóg go kochał, ale wystawiał na próbę, a gdy Hiob się nie ugiął Bóg oddał mu wszystko co zabrał. W filmie jest podobnie - Iwan zdrowieje bo Bóg tak chciał. Jednak nie jest wyraźnie powiedziane jak to było z Hiobem tak do końca - dalsza część księgi została przemilczana jeśli chodzi o słowa. Bo w akcji odnajdujemy także dalsze losy Hioba w postaci Iwana. Mam nadzieję, że w miare zrozumiale się wypowiedziałem:)

ocenił(a) film na 8
rubo

cha cha cha, nie wiedzialem ze katoliccy ksieza nosza takie dziwne kolniezyki. mi to on wygladal raczej na kaplana owych panow co ich owy pan kazal owej nocy wszystkich ten tego zabic ich kazal, ale to stare dzieje byly.