PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=673946}
7,4 136 tys. ocen
7,4 10 1 136022
6,4 42 krytyków
Jack Strong
powrót do forum filmu Jack Strong

Zadawanie pytań czy Pułkownik Ryszard Kukliński był zdrajcą czy bohaterem należy uznać za przejaw umysłowej aberracji w kraju, który zamiast zerwać z komunizmem i osądzić PRL, postawił na ciągłość z tamtym systemem.

Zadawać takie pytania można tylko w III RP, republice Michnika i Kiszczaka gdzie łajdactwo i bohaterstwo zrównano ze sobą posługując się moralnym relatywizmem posuniętym do skrajności.

Pytania takie nie mogą dziwić w państwie gdzie rządzą media w stylu ubeckiej gazety GW albo esbeckiej telewizji TVN, dla których prawda historyczna nie ma być zbiorem faktów ale ich własnych uzgodnień.

Zacznijmy od elementarza:

1. PRL nie była państwem polskim i z Polską nie miała nic wspólnego.
2. Ustrój ten był wrogim Polakom sowieckim tworem, zaprowadzonym siłą i terrorem NKWD, przyniesiony w 1944 roku na bagnetach Armii Czerwonej.
3. PZPR nie była partią polityczną ale moskiewską ekspozyturą zainstalowaną na terenie RP po to by utrzymywać sowieckie porządki. Niszczyła kraj przez 45 lat.
4. Wśród komunistów było jakieś 3% pożytecznych idiotów wierzących w socjalizm zaś 97% stanowi cyniczni karierowicze, którzy dla władzy nie cofali się przed niczym. Dziś dzieci, krewni i spadkobiercy tamtych kreatur postępują podobnie, tyle, że już nie służą Moskwie ale lewackiemu postępowi.

Jeśliby przyjąć, że Pułkownik Kukliński był zdrajcą - należałoby automatycznie uznać, że komunizm służył Polsce a komuniści polscy byli szczerymi patriotami!

Do takich aberracji dochodzimy w kraju, gdzie wszystko zostało postawione na głowie a kłamstwo paraduje w szatach najprawdziwszej prawdy.

Oczywiste jest, że Pułkownik Ryszard Kukliński był bohaterem!

Ponieważ swą działalnością przyczyniał się do osłabienia bandyckiego bolszewickiego ścierwa, które niszczyło Polskę od 1944 roku.

Towarzysz Jaruzelski jakiś czas temu zadał retoryczne pytanie: "Jeśli Kukliński jest bohaterem to kim my jesteśmy?"

Odpowiedzmy zatem dogorywającemu starcowi Jaruzelskiemu: JESTEŚCIE SOWIECKIMI KREATURAMI, KTÓRE WINNY DAWNO BYĆ OSĄDZONE I WYELIMINOWANE Z ŻYCIA PUBLICZNEGO. BYLIŚCIE PACHOŁKAMI RADZIECKICH BANDYTÓW A TERAZ JESTEŚCIE ZWYKŁYMI SZUMOWINAMI.

SKORO LUDZKA SPRAWIEDLIWOŚĆ WAS NIE DOPADŁA TO MOŻE BOSKA DA RADĘ.

Podsumowując: w każdym cywilizowanym kraju tacy ludzie jak Kukliński dawno staliby na panteonie bohaterów i patriotów. W ubeckiej republice Okrągłego Stołu, w ubeckiej republice Michnika, Kuklińskiego część uznaje za zdrajcę. Za to za patriotę robi Jaruzel, siepacz mający na swych rękach krew własnych rodaków. Za człowieka honoru robi Kiszczak, gnida z SB, odpowiadająca za śmierć dziesiątek niepokornych.

Chwała Kuklińskiemu!!! Czerwone ścierwa na SZAFOT!!!!!!!

lawrencl

wg mnie jednak wszystko jest lepsze od stalinowskiego jarzma !!! więc i usa.

Mothyff

Nawet jarzmo nazistowskie?

NikKlik

sorry ale wypowiadam się w odniesieniu do filmu czyli - Rosja vs USA. a tam nie było żadnego nazizmu.

ocenił(a) film na 6
lawrencl

Ty a weź spie... z tego kraju tam do dziczy zobaczymy ile wytrzymasz.

ocenił(a) film na 7
sebo8110

no trochę Polaków musiało niestety wyjechać (W ubiegłym roku ruszyła kolejna potężna fala emigracji po wielkim exodusie rodaków w latach 2006–2007. Z szacunków prof. Krystyny Iglickiej, demografa, ekonomisty i rektora Uczelni Łazarskiego, wynika, że Polskę w 2013 r. mogło opuścić nawet ponad pół miliona osób, pod koniec 2011 roku za granicą mieszkało 2,02 mln Polaków. To tyle co mieszkańców Krakowa, Łodzi i Wrocławia razem wziętych. Najwięcej osób pochodzi z województwa śląskiego – 230 tys. i dolnośląskiego – 181 tys. Najmniej natomiast z lubuskiego – 60 tys. ) z naszej Irlandii. Tak jest dobrze w kraju.
A pewnie nie musieliby wyjeżdżać gdyby wyjechało z kraju takich bezmózgich, telewizyjnych głąbów jak ty, głosujących co 4 lata na PO, SLD, Palikota lub PiS. Oglądaj dalej TVN!

ocenił(a) film na 6
lawrencl

Raczej jakby czerwone cwe... nas zostawili w spokoju to by było inaczej baranie. Co ty myślisz że tak łatwo się teraz podnieś imbecylu. Zabraniali nam wszystkiego. Rozwijania się, budowy autostrad, elektrowni jądrowych i wielu, wielu innych rzeczy. Ilu mądrych ludzi się zmarnowało bo sowiet pierd... chciał nas ogłupić żebyśmy się nie buntowali jak to zrobili ze swoim narodem. Chu.. nas rozpili bo nic kur... nie było tylko wódka i strach że się pójdzie do kicia za buntowanie. Nie wiesz jak było a pierd... Masz tu przykład zmarnowania pomysłu: Jacek Karpiński wymyślił laptopa 10 lat przed pierwszym pecetem i do tego z lepszymi parametrami (i to bardzo lepszymi) a czym się musiał zająć haha hodowlą świń. Takich ludzi jest tysiące. Gdyby nie wschód byli byśmy już bardzo daleko stąd a z biedy co jedyne byśmy się śmiali ale co ty kur... możesz o tym wiedzieć jak dziadek z ojcem to pewnie stare komuchy.

ocenił(a) film na 7
sebo8110

Sam jesteś pierd... komuchem na zasiłku od Tuska, laptopa też pewnie dostałeś z darmowego(zabrana kasa od ludzi pracujących dla takich nierobów jak ty) programu.
A ile masz z lat że wiesz jak było (z tego co piszesz to umysł i postrzeganian średnio dorozwiniętego 11-latka). Choć sobie dalej po zasiłki i zamiast pochodów pierwszomajowych na dni uni europejskiej. Dlaczego ja musze płacić podatki na takich debili...

ocenił(a) film na 7
lawrencl

a jak byś umiał czytać ze zrozumieniem to byś chyba wywnioskował, że piszę że kiedyś rządzili nami komuchy ze wschodu a teraz rządzą nami komuchy z zachodu.
I tak jak kiedyś CCCP nie pozwalał się rozwijać tak teraz komuchy z zachodu robią teraz dokładnie tak samo.Ale dla ludzi z twoim poziomem inteligencji to rzeczywiście lepiej by było żeby komuna w Polsce dalej trwała, robić się nie chce a Tuskowcy albo pisowcy zawsze jakiś zasiłek dadzą i na piwo starczy. A po piwie i wiadomościach z TVN Polska jest potęgą, drugą Irlandią i czym tam jeszcze w telewizji usłyszysz! Polską rządzą i rządziły świnie którym zależy tylko na napchaniu własnych kieszeni, a różnią się tylko tym, że tamci lizali dupy sowietom a wspólcześni liżą dupy amerykańskie!

ocenił(a) film na 6
lawrencl

O proszę wyprowadzony z równowagi Amator hehe

ocenił(a) film na 7
sebo8110

Brawo Zawodowiec!

ocenił(a) film na 6
lawrencl

Nie odwracaj kota ogonem :) Sprzedał byś się Rosji proste. Sprzedawczyk jesteś i nie zmieni tego żadna ściema.

ocenił(a) film na 7
sebo8110

nigdy nikomu bym się nie sprzedał, ale w tych czasach wole Rosjan od Anglików, Francuzów, Holendrów, Niemców i Amerykanów (a swoją drogą sprzedawczyk to był Kukliński)

ocenił(a) film na 6
lawrencl

No to wyprowadź się tam :)

ocenił(a) film na 7
sebo8110

a ty wyprowadź się do USA :) jestem Polakiem i chcę żyć w wolnej Polsce

ocenił(a) film na 6
lawrencl

Wolna Polska z Rosją hahahahaha

ocenił(a) film na 7
sebo8110

Kto mówi, że z Rosją? Wolna, niezależna, silna. Nie sługus i dupoliz USA, czy Brukseli. Zresztą jesteś tak przesiąknięty PO-ską socjalistytczną propagandą, że nie ma sensu z tobą dyskutować. Postaw sobie w ogródku pomnik Obamy i Tuska (socjalistów) i oglądaj tvn, puszczaj hymn amerykański i unii europejskiej i mysl, że żyjesz w wolnym kraju.

ocenił(a) film na 6
lawrencl

Nie sługus USA, czy Bruksel ani Rosji

ocenił(a) film na 6
lawrencl

No w tym się chyba zgodzisz

ocenił(a) film na 7
sebo8110

no głosując na PO, PiS, SLD lub wynalazki Palikota głosujesz na sługusów USA i Brukseli (Kukliński służył USA - no w tym się chyba zgodzisz)

ocenił(a) film na 6
lawrencl

Nie zgodzę się ! Ale szanuję twoje zdanie. No ale powiedz mi jak sądzisz gdyby Rosjanie wystrzelili pociski nuklearne z Polski co by się stało ? Kto pierwszy był by za atakowany ?

ocenił(a) film na 7
sebo8110

Albo będzie Polska naszych marzeń i marzeń naszych Ojców i Dziadków, albo skorumpowana i oszukańcza sitwa doszczętnie zrujnuje nasz piękny kraj.

ocenił(a) film na 6
lawrencl

No akurat z tym muszę się zgodzić :) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
sebo8110

https://www.facebook.com/prawdziwyfacetmaodciskinarekach/photos/a.14439128891910 17.1073741828.1443581449224161/1449955355253437/?type=1&theater a ci z prawej to kultura która przychodzi z zachodu

Mothyff

Naucz się czytać ze zrozumieniem. Nie napisałem, że potępiam Kuklińskiego. Zauważyłem natomiast, że złamał on przysięgę złożona wobec PRL-U, czyli jest zdrajcą. To czy jego zdrada była bohaterska (te dwie rzeczy się nie wykluczają) to inna sprawa.

NikKlik

Jak zdrada może być dobra? Jeśli już kogoś zdradził to Rosję. I to właśnie dla dobra Polski. Więc jak działanie dla dobra Polski może być zdradą?

Mothyff

Zdrada sama w sobie jest zła, ale w niektórych przypadkach można ją usprawiedliwić i dowodzić, że jest dobra. Na przykład powiedzmy, że w państwie X rządzi krwawy tyran. Jeden z ludzi tyrana zdradza go i zabija, a następnie wprowadza bardziej humanitarne rządy. W tym przypadku zdrada wyszła ogółowi na dobre i w podobny sposób można dowodzić, że zdrada Kuklińskiego była uzasadniona.

NikKlik

ok więc zdrada kuklińskiego była uzasadniona:)

ocenił(a) film na 8
Everyman1980

Podłączając się pod wątek
Dla wszystkich którzy niezbyt znają historię i wraz z proradziecką propagandą wszechobecną w naszych mediach rozważają czy Kukliński był zdrajcą...

Oto tekst przysięgi wojskowej którą składa każdy żołnierz na początku służby:

"Ja, żołnierz Wojska Polskiego
przysięgam
służyć wiernie Rzeczypospolitej Polskiej,
bronić jej niepodległości i granic.
Stać na straży Konstytucji,
strzec honoru żołnierza polskiego,
sztandaru wojskowego bronić.
Za sprawę mojej Ojczyzny w potrzebie,
krwi własnej ani życia nie szczędzić.
Tak mi dopomóż Bóg."

Tu nie potrzeba wiele filozofować o historii i poglądach politycznych...
To jest argument dla tych chorych, przemądrzałych idiotów którzy twierdzą, że zdradził na poziomie wojskowości, obronności itp...
To dowidzi jakimi jesteście kretynami którzy nie powinni ukończyć podstawówki bo nie potrafią czytać ze zrozumieniem...

Wystarczy proste spojrzenie na tekst przysięgi wojskowej. Wynika z niej jasno, że rzeczywiście armia ludowa utworzona po 44r to była organizacją zdrajców którzy codziennie zamiast bronić niepodległości i granic, oddawali Polskę i jej niepodległość w ręce moskwy. Bywali też bohaterowie narodowi, wyjątki od tej regularnej zdrady, jak Kukliński...

Tyle w temacie.

PS. Proszę wybaczyć moskwy z małej litery, ale tego gówna nie sposób pisać inaczej...

chalice78

Brak mi słów na idiotów,którzy ciągną tą prlowską propagandę,że Kukliński był zdrajcą.Był bohaterem,który uratował Polskę.Nie wziął za to żadnych pieniędzy,a ryzykował życie swoje i swojej rodziny dla dobra Ojczyzny.

CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!!!! Czerwone gady z SLD mają swojego bohatera,jest nim jaruzelski pachołek moskwy.Od Kuklińskiego wara!!.RAZ SIERPEM RAZ MŁOTEM W CZERWONĄ HOŁOTĘ!

ocenił(a) film na 5
chalice78

A po co Kukliński robił karierę w wojsku. Nie widział gdzie i dla kogo pracuje i nie mógł zmienić pracy?.

jagoda49

zauważył swój błąd 'po czasie' nie każdy jest taki mądry w wieku 20 lat jak w wieku 40 czy 50. nie?

ocenił(a) film na 5
Mothyff

Też prawda.

użytkownik usunięty
Everyman1980

Masz rację. Jaruzelski, Kiszczak, Urban, Rakowski oraz i starsi, już dawno zdechli ojcowie politycznie, jak Bierut, to ścierwa czystej wody. Ścierwami byli też wszyscy maluczcy, którzy szli pracować dla utrzymania się tego systemu.

Ci co mówią,żeby dać spokój jaruzelowi bo już ma 90 lat niech powiedzą żydom żeby dali spokój zbrodniarzom niemieckim którzy są w podobnym wieku a ciągle ich ściga mosad...Światem niestety rządzi lewactwo i komuchy,dlatego zbrodniarze komunistyczni nie są w ogóle rozliczani a powinni się tak samo ukrywać jak te niemieckie szczury.

użytkownik usunięty
Blue Power

W takim razie precz z lewactwem. Lewacy schlebiają najniższym ludzkim słabościom i dzięki nim dostają głosy. Dlatego przymykają oko na alkoholizm, narkomanię (zalegalizować), prostytucję (też ich zadaniem zalegalizować) i sodomię (pobłogosławić).

W jakim Ty świecie żyjesz?? Albo jesteś obrzydliwie bogaty albo niespełna rozumu. Piszesz o alkoholizmie..prostytucji a nawet sodomie - nie bój się tego!! Nie stać Cię (no chyba że jesteś obrzydliwie bogaty). Nie interesuje Cie to że mamy jedną z najwyższych stawek VAT w europie?? Że prawie 70% pensji oddajesz w podatkach bezpośrednich i pośrednich ?? Polujesz na jakieś "lewicowe czarownice". Masz teraz prawice u władzy...i co ?? Jest lepiej?? Ja nie bronię SLD bo oni wszyscy są po "jednych pieniądzach". Tworzą tylko taką medialną zasłonę, walczą z sobą pod publiczkę a pod stołem "lody kręcą". Ten kraj potrafi się tylko zjednoczyć w czasie wojny albo jak ktoś mi zagrozi że internet odetną - ACTA. Wstyd....

ocenił(a) film na 8
seniore

Chyba żyjemy w różnych państwach, bo ja prawicy u władzy w III RP nie widziałem. PO to keynesiści, a keynesizm to nic innego jak kryptosocjalizm. Partie prawicowe to KNP, Libertarianie, można jeszcze podciągnąć Polskę Razem Jarosława Gowina. I to chyba tyle

ocenił(a) film na 10
Everyman1980

Mało kto zadaje pytania czy Ci, którzy skazywali żołnierzy AK na śmierć i chowali ich w bezimiennych grobach, są zdrajcami.
Płk. Kukliński miał tą odwagę, że się ujawnił. A te bękarty gdzieś pewnie jeszcze żyją i umierają wiedząc, że nigdy nie będą osądzeni.
Ale jakby iść ze skrajności w skrajność to by wyszło na to, że żyjemy w kraju, który został zbudowany na zdrajcach nie ? :D

Everyman1980

Everyman1980 a słyszałeś kiedyś może o Konferencji Jałtańskiej - 1945 ?? Albo Polsko-brytyjskim układzie sojuszniczym z 1939 ??
Ty myślisz że wszystko jest albo białe albo czarne ?? Zachód nam nie pomógł przed wojną a po wojnie nas po prostu "sprzedał".

Everyman1980

A o takich prawdziwych bohaterach słyszałeś ?? gen. Stanisław Sosabowski - anglicy zrobili z niego magazyniera po wojnie.
gen. Władysław Sikorski - też dzięki przyjaciołom anglikom akta które mogłyby wyjaśnić zagadkę jego śmierci zostały utajnione do 204x....

ocenił(a) film na 5
seniore

No właśnie.

Everyman1980

Everyman1980 mam jeszcze jedno pytanie, Mój już nieżyjący dziadek walczył wraz z 1 Polską Dywizją Piechoty im. Tadeusza Kościuszki. Przeszedł szlak od Lenino aż po Berlin ( odznaczono go min, Virtuti Militari, Krzyżem Walecznych) Stracił częściowo słuch zdobywając twierdze Kołobrzeg. Po wojnie walczył z bandami UPA -bo inaczej nazwać ich nie można. (Rzecz jasna za walkę z UPA obecny ustrój odebrał mu uprawnienia kombatanckie). Też wg Ciebie też był sowieckim pachołkiem? - bo przecież służył w Wojsku Ludowym.

ocenił(a) film na 9
Everyman1980

takie pytania juz dawno wyszły z mody bo odpowiedzi jest tyle i takie jakie sa pytania . No a że na filmweb same grono historyków ze specjalizacją - życie i twórczośc pułkownika Kuklińskiego sie spotkało to pewnie będzie wrzało i polemika przerodzi sie w chamskie odzywki czyli 'polaków portret własny " .

ocenił(a) film na 7
maciekb80

Ale ty udajesz czy takie jesteś nie kumaty.
Nie chodzi, że na FW są sami historycy. Ale jest podobno demokracja i wolność słowa, więc każdy ma prawo się wypowiadać na ten temat znając różnorakie opracowania fachowców z tej dziedziny oraz przez osobiste podejście do pojęcia "zdrady".

ocenił(a) film na 9
rafib1975

wolałbym żeby za wolnościa zsłowa szły merytoryczne argumenty , przynajmniej w tym przypadku a nie jakies widzi mi się

ocenił(a) film na 7
maciekb80

Ale tu nie chodzi o jakieś widzimisię, tylko o podejście kogoś do problemu. Każdy do problemu zdrady ma swoje podejście, nie wiem co w tym dziwnego.
Podobnie jest w przypadku gen. Jaruzelskiego. Co do pułkownika jest podobnie jak i w tym wypadku jak wyżej wymienionym nie mamy całego obrazu sprawy. Większość dokumentów w obu sprawach jest nadal tajne. Jakby pułkownik był aż takim ideałem czemu wywiad amerykański nie od tajni wszystkich akt?

użytkownik usunięty
Everyman1980

a czy istotne, czy był zdrajcą, czy nie, Ja sam, jak bym posiadał, jakiekolwiek informacje i ktoś by je chciał kupić, czy coś, to bym, nawet nie zawahał :d zawsze nie rozumiałem, patriotów i nimi gardziłem, ;d
każdy kombinuje jak się da, a grupa rządząca ma i zawsze miała, w dupie kraj, liczą się tylko stołki i kasa

ocenił(a) film na 7

Patrząc co napisałeś, współczuję twoim "przyjaciołom". Ponieważ jesteś sprzedawczykiem.

użytkownik usunięty
rafib1975

to pojęcie ogólne, nigdy nikogo nie sprzedam, ja jedynie gardzę rządem i tymi wszystkimi patriotami i nie ukrywam faktu, ze pluje na polska fragę :d