Dla zastępów plujących na Kuklińskiego, chętnie korzystających z PRL-owskich "opracowań"
mam kilka pytań:
1 - Czy byliśmy pod okupacją sowiecką? Niech odpowiadają Ci co wiedzą co było w
Czechosłowacji i na Węgrzech! (KRWAWE TŁUMIENIE BUNTU PRZEZ RUSKICH!)
I ewentualnie Ci, co pamiętają jaki strach wzbudzali ruscy oficerowie.
2 - Czy narażanie się sowieckim zwyrodnialcom groziło najokrutniejszymi torturami, straszną
śmiercią i narażeniem rodziny?
3 - Czy bycie docenianym trepem w PRL-u, zapewniało dostatnie życie?
5 - Czy USA nadaje każdemu szpiegowi stopień pułkownika?
6 - Czy strzelanie do robotników nie jest zdradą?
Pewnie, tacy ''ludzie'' jak Kukliński zawsze będą zdrajcami, choćbyś nie wiem jak chciał to zakrzyczeć. Smutne, ale prawdziwe.
No i właśnie zależy w czyich oczach. Czy wszystkich niewinnych ludzi, których uratował przed 3 wojną światową, czy agresorów. Zdrajcą nazwał bym komuchów, typu Jaruzelski, którzy trzymali z Ruskimi. Kukliński wziął dobro kraju, a nie ludzi rządzących.
Kukliński uratował przed 3 wojną światowa buahaha, no chyba że twoja wiedza ogranicza się tylko do filmu to tak masz racje, natomiast prawda jest taka, że było dużo więcej i to bardziej wartościowych szpiegów pracujących dla zachodu, jeśli myślisz że JEDEN zwykły człowiek mógł powstrzymać wybuch 3wś to jesteś w błędzie, zwykły incydent, jeden strzał, mógł wywołać 3 wś i nikt, powtarzam nikt by tego nie zatrzymał, natomiast mogę wymienić co najmniej 20 osób z głowy które bardziej przyczyniły się dla pokoju niż Kukliński, np Karol Wojtyła, czy Gorbaczow, tak komuch którymi tak bardzo gardzisz (tak samo jak ja)
A co takiego konkretnego dla pokoju zrobił Karol Wojtyła? Poza tym, że za jego kadencji wyprano mln USD w Watykanie (tak, owszem, część trafiła do Solidarności).
nie wiesz? to powinnaś się wstydzić, takie podstawowe rzeczy to tłumaczą w szkołach, jeśli Ciebie to ominęło to zajrzyj do google, podpowiem, skoro był taki nieudolny i potrafił wydawać tylko "mln USD" to czemu KGB chciało go zabić?
camar0-Ty sie naprawde chlopino dobrze czujesz? a przed kim-czym mnie niby uratowal ten zdrajca? przed kim pytam?chyba przed tym zebym nie doczekal emerytury.Jezeli czul w sobie taka chec niesienia pomocy i ratowania innych to mogl wstapic doGorskiego PogotowiaGOPR,czy starzy pozarnejZSP.Tam mial sie okazje tez wykazac jako "ratownik innych".Polski napewno nie ratowal tylko ja zdradzillll.Zrozum Chlopinko o mozgu wielkosci orzecha laskowego:
jasne, najlepiej wierzyć w Stalina i Lenina ze spuszczoną głową i czyścić buty bolszewickim ścierwom - wtedy wg ciebie jest się 100% polskim bohaterem narodowym? Brawo za tak bystry pomyślunek...
Kukliński powstrzymał wybuch 3 wojny światowej? Wskazał palcem na mapie Polski gdzie USA ma zrzucać bomby i to ma być ratunek? Weź Ty się ogarnij!
Jaruzelski niezaprzeczalnie jest zdrajcą i powinien trafić pod są, za to jak przeprowadził Stan Wojenny, a raczej jak go nie przeprowadził.
Pewnie najlepszych sojuszników to mamy na zachodzie.
Kukliński postanowił narazić bezpieczeństwo swoje i rodziny, robiąc to, co uznał za najlepsze dla narodu Polskiego. Mówicie, że rozmontował obronę kraju. A jaki to był kraj? Kierowany przez kukiełki, będące w stanie zrobić wszystko, byleby nie podpaść sowietom. Dzięki takim ludziom jak on Polska odzyskała niepodległość, a ZSRR się rozpadło. Z całą pewnością możemy nazwać go dzisiaj bohaterem. Nie jestem historykiem, ale również wydaje mi się, że jego rola została w filmie troszkę wyolbrzymiona, ale to z całą pewnością nie zmienia faktu, że był istotną postacią.
a Ty, adam91 nie czujesz wstydu wyznając doktrynę, która poprowadziła do śmierci tysięcy Twoich przodków? Komunizm już na zawsze będzie w Polsce znienawidzony i dlatego tylko w internecie możesz pokazywać swoje przywiązanie do niego.
ale te kukiełki w razie ataku by się schowały do bunkra, natomiast miliony zwykłych Polaków by leciały do atmosfery, rozumiesz? nawet jeśli Kukliński miał dobre intencje, to w razie wojny straty wśród ludności cywilnej byłyby większe, takie były efekty działań Kuklińskiego
camar0, rozumiem Cię jak najbardziej, ale Kukliński przekazywał informacje, licząc, że w ten sposób wojny uniknie. Amerykanie, wiedząc, że Polska chce wolności i chce przeciwstawić się komunizmowi, przynajmniej TEORETYCZNIE nie powinni zrzucać atomu na terytorium Polskie. Kukliński podjął ryzyko, wiedząc, że jeśli wybuchnie 3 ws, a Ruski będą działać w Polsce, to na pewno jakieś bomby spadną, a to czy obrona byłaby rozpracowana, czy nie i tak nie miałoby wielkiego znaczenia, bo liczba ofiar byłaby gigantyczna w obu przypadkach.
jesteś źle poinformowany
to dzięki Jaruzleskiemu tak właśnie by się stało; Kukliński przeciwko temu się zbuntował
można powiedzieć że uratował nas wszystkich zapewniając zwycięstwo Stanom w zimnej wojnie, ok przyczyniając się do tego
Kukliński miał mylne wyobrażenia (jeśli to były jego prawdziwe powody), jeśli Polska by nawet chciała zachować neutralność to zachód i tak by nas przeorał od Bałtyku aż po Tatry, wiesz dlaczego? Bo ruskie by musieli przejść przez terytorium Polski i tak czy siak, czy byśmy się bronili czy nie, i tak by przeszli, zrównano by z ziemią wszystkie większe miast tylko po to by spowolnić przemarsz sowietów na zachód, i to nie są moje wymysły, taki był plan obrony zachodu ,aby mieć czas na mobilizacje, ściągniecie posiłków z USA, Kuklińskie może i chciał dobrze ale zrobił smród, w filmie przedstawiony jako bohater? spoko, natomiast stawianie mu pomników to już nieporozumienie
Niestety nie posiadam wystarczającej wiedzy, aby dalej z Tobą dyskutować. Ale jestem skłonny przyznać Ci rację. Napisałem "teoretycznie", ponieważ dobrze wiem, że nasi sojusznicy wiele razy pokazali, że chętnie wspomagają nasz naród, ale niestety tylko i wyłącznie, gdy leży to w ich interesie oraz, że nie mają skrupułów, aby poświęcić Polskę i Polaków, gdy takie rozwiązanie jest dla nich najlepsze...
miło było podyskutować z kimś kto nie rzuca epitetami tylko dlatego, że ktoś ma inne zdanie niż rozmówca, czego jest pełno tutaj, jest dokładnie tak jak napisałeś sojusz trwa tylko do czasu, aż płyną z tego obopólne korzyści, byliśmy zdradzeni w 1939 możemy być i jutro, ktoś mądry kiedyś powiedział, "nie chcesz płacić na utrzymanie własnej armii, będziesz płacił na utrzymanie obcej" jesteśmy w takim położeniu, że prawie każda wojna w europie będzie miała dla nas brzemienne skutki
Pozdrawiam
Ciekawe zatem, jaki był plan obrony ZSRR przed inwazją NATO. Czy Rosjanie popędziliby bronić polskiej granicy czy też zostawiliby Polaków do wykrwawienia, by samemu zyskać czas. Zrozumcie, lojalność wobec Układu Warszawskiego wcale nie zapewniała większego bezpieczeństwa, bo ZSRR traktowałby nas równie instrumentalnie.
mnie wcale nie interesuje lojalność wobec Układu Warszawskiego, Kukliński mógł sobie sprzedawać informacje o ZSRR, jednak wysyłał raport między innymi o POLSKIEJ obronie przeciwlotniczej czym naraził na zagładę miliony POLAKÓW,
plan obrony ZSRR polegał na ataku, Układ Warszawski miał przewagę w Europie, nikt by wtedy nie zaatakował Polski, mało wiesz o historii, wnioskuje że wiesz tyle co było widać na filmie
Kukliński naraził na zagładę miliony Polaków? Skąd masz takie info? Film zrobiony bardziej na kino sensacyjne jednak jakąś prawdę zawiera.
Jak był takim idealistą, to dlaczego po prostu nie zrzucił munduru i wyjechał na zachód... bo by nie było dolarów od CIA. Kukliński, to koniunkturalna świnia która poszła do większego koryta, umożliwił USA zrównanie Polski z ziemią i za to mam być mu wdzięczny? W takim razie jakbym był wojskowym, to powinienem wskazać np. Chińczykom gdziem mają bombardować w Polsce, to może za x lat by mi pomniki stawiali...
Jaki kraj... czterdziestu milionów istnień w które wycelowane były amerykańskie głowice nuklearne.
Niepodległość, czyja niepodległość i gdzie jest?
Moich przodków... młodszy brat dziadka został stracony w 48' roku za dezercję i działalność w WiN, oraz kuzynka babci za zabicie oficera NKWD - jakby kózka nie skakała... A ile naszych przodków wymordował KK jak prowadził chrystianizację Polski, ile zmarło z nędzy i przepracowania, ilu pochłonęły wojny za pańską kiesę, ile obecnie umiera z braku opieki medycznej, ile się codziennie morduje żyjąc na skraju ubóstwa?
Komunizm znienawidzony, chyba wśród niedoinformowanej młodzieży, nasiąkniętych propagandą eunuchów i zesklerociałych babć.
Dobra rada na przyszłość, najpierw dowiedz się czym jest komunizm, a potem o tym pisz.
Kukliński został w Polsce jako szpieg, bo w ten sposób mógł zdecydowani bardziej zaszkodzić ZSRR, niż po prostu wyjeżdżając na zachód.
"Ile się codziennie morduje, żyjąc na skraju ubóstwa?" Może i Polacy nie są bogatym narodem, ale także nie jesteśmy biedakami, żyjącymi na skraju ubóstwa. Takich ludzi jest znacznie więcej na Białorusi, w Rosji, Chinach. Gdzie jest olbrzymia przepaść pomiędzy najbiedniejszymi, a najbogatszymi. W Polsce jest bardzo duża klasa średnia, która kokosów nie zarabia, ale dobrze sobie radzi.
Mówisz, że komunizm jest znienawidzony przez jednostki? To dlaczego to krajowej partii komunistycznej należy ~500 osób, a ostatnio inni posłowie żądali jej zdelegalizowania? Dlaczego Polskie społeczeństwo wychodziło na ulice, aby obalić komunizm?
Opieka zdrowotna może nie jest rewelacyjna, ale jest, i to na pewno lepsza niż na wschodzie....
Jeśli komunizm jest taki wspaniały, to dlaczego siedzisz w kapitalistycznej Polsce? Korea Północna, Chiny, albo Kuba bardzo chętnie Cie przyjmą! Czy Ty nie wiesz, jak wygląda życie w tamtych krajach?
Wiesz co, nie będę już pisał któryś tam raz tego samego, bo to do niczego nie prowadzi. Dyskusja z Tobą, to jak rozmowa z dyktafonem który odtwarza co mu wgrano przez ostatnie lata.
Mierny mizerny ale obowiązującej propagandzie wierny.
Pozdrawiam! Bez odbioru.
Najłatwiej jest napisać, że nie ma sensu dyskutować.
No dalej, odpowiedz na moje pytania:
Uważasz, że ludziom na wschodzie, pod rządami komunistów żyje się lepiej?
Skoro jest tam tak wspaniale, to dlaczego siedzisz w Polsce?
Wiem miałem nie odpisywać, ale za bardzo mnie kusiło.
1. Pewnie że żyje im się ''gorzej'' bo:
- mają niższe podatki: 13% podatek dochodowy w Rosji i 12% na Białorusi
- nie mają doszczętnie zrujnowanej gospodarki jak w Polsce
- koszty życia są tam dużo tańsze niż w Polsce
- nikt im nie karze wymieniać żarówek
- nie mają podatku od deszczówki
- nie mają podatku od nieruchomości
- nie mają podatku od basenów, oczek wodnych, garaży
- maja własność prywatną, a nie jak w Polsce dzierżawę wieczystą
- nie mają umów śmieciowych
- nikt im nie zakazuje palić węglem i drewnem w piecach
- nie maja opłat przesyłowych za energię elektryczną
- większość ogrzewa się gazem
- nie mają wyrobów jedzeniopodobnych powodujących różne choroby
- nie mają silników ''ekologicznych'' euro ileś
- nie muszą dostawać pozwolenia na wycięcie własnych drzew na własnej działce
- nie mają setek koncesji ograniczających wolność gospodarczą i powodujących bezrobocie
- nie mają podatku klimatycznego
- nie mają tak przesadnie rozbudowanej biurokracji jak w Polsce (ok. 1 miliona urzędników na zatrudnionych ok. 6 milionów obywateli polskich)
- rybacy nie mają limitów na połów ryb
- rolnicy świetnie radzą sobie bez ''dotacji'' unijnych
- rolnicy produkują co chcą i w ilościach jakich chcą
- nie sprowadzają wszelkiego śmiecia z zagranicy jak Polska
- nie muszą płacić za śmieci
- nie mają księży pedofilii w prawosławiu to nie występuje
- gospodarka jest w rękach państwowych, a nie jak w Polsce u obcego kapitału
- mają kredyty oprocentowane na 6%, a nie jak w Polsce na 40% i więcej
- mają wolny obrót gotówki bez odpłatnego pośrednictwa banków
- mają rodzimy przemysł produkujący wszystko począwszy od łyżeczki do herbaty, a skończywszy na statkach kosmicznych
- nie ma tam ''parad równości''
* w Rosji:
-od początku 2014 roku jest przepis, że osoba zakładająca pierwszy raz w życiu firmę nie płaci podatków przez dwa lata
- pracuje ok. 20 milionów obywateli z byłych republik radzieckich
- mają zdemoralizowanych służby porządkowe, bo wystarczy dać policjantowi na flaszkę żeby uniknąć mandatu kilkukrotnie wyższemu od łapówki
- powszechną opieką medyczną objęci są wszyscy obywatele
* na Białorusi:
- nie ma bezdomnych, a każdy obywatel ma pracę, śr. pensja na koniec 2012 to ponad 500 USD, a na koniec 2013 już 700 USD (przy 12% podatku dochodowym, braku ubruttowienia pensji i 1% składce na ''ZUS'', 35% płaci pracodawca czyli w większości państwo)
- mają większą czystość na ulicach niż u nas w szpitalach
- jest kilkukrotnie wyższy standard usług medycznych, wystarczy wspomnieć że bogaci Żydzi z Izraela leczą się właśnie na Białorusi
- młode małżeństwa dostają bezzwrotne pożyczki na mieszkania
- małżeństwa pracujące w kołchozach dostają domy
Powiedz, jak żyć w takich ''komunistycznych totalitaryzmach'', przecież strach spojrzeć w tamtym kierunku.
2. Już od dawna mam w planach wyjazd na ''dziki wschód'', ale zła koniunktura na rynku nieruchomości mi to uniemożliwia, jakby nie to, to już od dawna byłby obywatelem Unii Euroazjatyckiej. Jednak ostatnimi czasy wnikliwa analiza tego co dzieje się w Polsce i całej UE pozwala mi sądzić, że niedługo ten ''dziki wschód'' przyjdzie tutaj, więc nie będę musiał wyjeżdżać.
A dlaczego Twoja rodzina nie wyjechała ze ''złego PRL-u'' do ''wolnego świata'', tylko się tu ''męczyła''? Przecież już 1968 roku ci co chcieli to wyjechali.
Chłopie to zastanawiam się czemu tu siedzisz skoro tam taki raj? Może ten dziki wsód przyjdzie tuataj ale jedź już teraz pomachamy ci na do widzenia!
Bo jest z Polski i ma do tego prawo. A może jak napisałeś "siedzi" bo uważa się za Polaka, i chce kraju takiego jak on uważa za ten który byłby dobry. Dlatego, że jest demokracja on ma prawo do swojej opinii na temat stanu obecnego naszego kraju.
Mao, Stalin, Lenin, Chruszczow, Dzierżyński - To "wspaniali" twórcy realnego komunizmu.
Wielki głód na Ukrainie, kolektywizacja, Przesiedlenia - ogółem dziesiątki milionów ( X0 000 000) ofiar komunizmu.
To co napisałeś w swoim poście to utopia, tzw. gadka szmatka. Komunizm, prawdziwy komunizm nie ma prawa bytu.
Dlatego w Chinach od dawna nie ma komuny, a pierwszy i ostatni kraj komunistyczny (Korea Płn.) znajduje się na skraju nędzy.
To co istnieje w Rosji czy na Białorusi to nie jest komunizm. Tam panuje normalny, kapitalistyczny ale ograniczony wolny rynek, a władza jest autokratyczna nie totalitarna.
Pojedź człowieku na wieś rosyjską, to zobaczymy czy Ci się spodoba. Jeśli w ogóle dojedziesz (drogi w niektórych miejscach sięgają okresu międzywojennego lub wcześniej).
Pewnie że wspaniali twórcy, tylko że nie komunizmu a socjalizmu.
A wież kto zaczął mówić pierwszy o milionach ofiar głodu na Ukrainie?...propaganda dr. Goebbelsa, a teraz najgłośniej krzyczy o tym prawica z KK na czele – ''pśipadek''?
Wielki głód na Ukrainie był przez rok, a w II RP głód był na okrągło i całe wsie wymierały na przednówku.
Przesiedlenia – pewnie Stalin miał dać nagrodę Czeczenom czy Tatarom za współpracę z Hitlerem. Aż dziw bierze, że ich przesiedlił, a nie ''wymordował jak setek milionów'' innych ludzi?
Ja tam pisałem o komunizmie? Przeczytaj jeszcze raz, a jak dalej nie będziesz rozumiał, to jeszcze i jeszcze, aż do skutku.
W Chinach nie ma komunizmu, bo nigdy go nie było. Co do Korei Północnej, to byłeś tam że widziałeś tą nędzę, a zapewne w mediach mówili...
Ja pisałem, że na Białorusi i w Rosji jest komunizm? Znowu się kłania czytanie ze zrozumieniem.
A ty jeździłeś po Rosji – palcem po mapie – i widziałeś te wsie.
P.S. Zalecam mniej komputera i telewizja, a więcej przebywania na świeżym powietrzu.
Byłem i w Rosji i na Ukrainie. Na wsiach nie miastach, bo tylko tam żyje się jako tako.
No cóż, jeśli cały świat ciągle wysyła jedzenie do Korei, a patrząc przez Google Earth na stolicę Pjongjang i praktycznie aut nie widać... - to mówi wszystko.
"Wspaniali" - pisałem z ironią. Przyczynili się tylko do rozgrabiania, niszczenia najpierw swojego państwa, a potem sąsiednich aż nie można było nic rozgrabiać i ZSRR upadło. A było to socjalistyczne państwo, dążące do komunizmu, a to sie nigdy nie udało. Nie da się stworzyć Homo Sovietusa. Na szczęście. Smutna jest historia Twojego komunizmu. Ale jeśli Stalin jest Twoim wzorem to nie ma sensu dyskutować, bujaj dalej w obłokach...
Ps. Przesiedlani byli: Ukraińcy, Polacy, Tatarzy w setkach tysięcy i to przed wojną. Znam kilka osób u których ktoś z rodziny zmarł na Kołymie lub gdzieś indziej w sowieckim obozie zagłady.
Konkretnie gdzie byłeś w Rosji i na Ukrainie, kiedy i w jakim języku się porozumiewałeś z autochtonami? Zapewne jesteś jednym z tych globetrotterów, którzy najdalej byli w osiedlowym warzywniaku.
Pozostaje Ci tylko współczuć, jeśli dla Ciebie miarodajnym źródłem informacji jest google. Masz tak szeroką perspektywę spojrzenia na świat jak koń dorożkarski w ''okularach''.
''Przyczynili się tylko do rozgrabiania, niszczenia najpierw swojego państwa, a potem sąsiednich aż nie można było nic rozgrabiać...'' - to tak jakbym czytał o Stanach Zjednoczonych, napadają, grabią i mordują w całym świecie, ale ten gnijący kolos na glinianych nogach nieuchronnie chyli się ku upadkowi.
Ale za to udało się stworzyć zindoktrynowanego, ograniczonego psychicznie Polokatolusa, który jest pośmiewiskiem całego świata.
A z tych Twoich przesiedlonych znajomych, to byli striłcy z UPA, hitlerowscy kolaboranci – kałmucy lub tatarzy, czy też polscy osadnicy wojskowi, a może przedstawiciele polskiej administracji na ''kresach'', odpowiedzialni za pacyfikacje wsi rusińskich i spalenie ponad 130 cerkwi w 1938 roku? To wybacz, ale im się to należało. I tak batiko Stalin był wyjątkowo miłosierny, bo gdyby hołdował zachodniej kulturze, to by ich wszystkich wyprawił w zaświaty.
Eh, a co Ci to da jak napisze Ci kiedy i gdzie? Na Ukrainie byłem na Wołyniu i we Lwowie, a w Rosji to Smoleńsk, Katyń... Dało się porozumieć po polsku, znam tylko cyrylicę.
Google Earth - co Ci sie nie podoba w tym narzędziu? Malkontenci tacy jak Ty denerwują mnie.
Gdzie ja napisałem że jestem zwolennikiem dominacji amerykańskiej i amerykanizacji świata? Nigdzie! Nie jestem też katolikiem. Co więcej, denerwuje mnie hipokryzja demokratów, ktorzy mówią o różnorodności ludzi, a jednak tendencje w wielu dziedzinach są odwrotne. Za dużo jest ujednoliceń.
I tak, pewnie dominacja USA się kończy, jednak Rosja również nie ma się dobrze. Rosja upada, jest krajem degresyjnym. Mniej się rodzi, więcej umiera. Chiny i Indie są przyszłością świata. Chyba że sprytni kapitaliści coś wymyślą żeby się utrzymać co nie jest niemożliwe.
To co mnie tylko denerwuje to to że obnosisz się z komunistycznymi symbolami i idealizujesz tę zbrodniczą ideologię, która próby czasu nie wytrzymała.
Moim miernikiem tego co jest lepsze dla społeczeństwa jest szkodliwość ustroju wobec obywateli. Może i Demokracja Parlamentarna nie jest idealna( Propaganda, manipulacja jest powszechna na każdym kroku) ale nigdy nie dopuszczała się ludobójstw, oraz nie ingeruje w życie obywateli, w taki sposób jak Kambodża, Korea Płn, Chiny i ZSRS kiedyś, w czasie dążenia państw socjalistycznych do komunizmu. Ideologia komunistyczna ma na swoim koncie, miliony ofiar niewinnych ludzi. A my właśnie dzięki wolności słowa możemy mieć przeciwne poglądy i dyskutować sobie o tym na forum. Nie wszystko jest czarne lub białe. Komunizm sam w sobie jest piękny, ale niemożliwy do istnienia w realnym świecie.
"Ideologia komunistyczna ma na swoim koncie, miliony ofiar niewinnych ludzi. "
No to popatrzmy na historię Zachodu i sposób, w jaki doszedł do potęgi i dominacji nad światem.
Od czasów wielkich odkryć geograficznych zginęły miliony niewinnych istnień ludzkich w imię bogacenia się białego człowieka. Zagłada cywilizacji Indian, niewolnictwo Murzynów, podporządkowanie sobie i wybicie innych mniejszych ludów i grup etnicznych. Tylko że o tym się nie pamięta, no bo to było tak dawno temu... dziś pamięta się tylko wielkich filozofów, naukowców, poetów, malarzy europejskich, a zapomina się o niewyobrażalnym bestialstwie i wyzysku dokonywanych przez stulecia przez "oświeconą Europę". Dobrobyt całej zachodniej cywilizacji został zbudowany na męczeństwie i krwi niewinnych ludów.
A jak jest teraz? Zachodni kapitalizm to czysty wyzysk. Jeszcze do niedawna w Chinach ludzie pracowali ponad siły za miskę ryżu. W Indiach, Bangladeszu, w biednych państwach Afryki jest to samo. Ludzie pracujący po 15 godzin dziennie praktycznie za nic, których wyroby sprzedaje się w Europie i Stanach za ciężkie pieniądze. Całe rządy krajów rozwijających się siedzą w kieszeni europejskich i amerykańskich koncernów. Tylko znowu - o tym się nie mówi, bo wtedy uświadomilibyśmy sobie tę bolesną prawdę, że cały nasz (a raczej zachodni, bo my jesteśmy tylko rynkiem zbytu dla ich biznesów) dobrobyt zbudowany jest na wyzysku biedaków z krajów trzeciego świata.
Żeby nie było, nie jestem komunistką, ale nie lubię hipokryzji i zakłamania. A widzenie tylko jednej strony i oczernianie tylko wschodu i Stalina za masowe mordy jest brakiem proporcji. Zachód ma po prostu lepszy PR niż Wschód, stać ich na opłacenie medialnych "ekspertów", które opętanej i zaślepionej żądzą kariery, pieniędzy i firmowych butów od Schleswig&Holstein gawiedzi są w stanie wmówić wszystko. Zachód całą swoją zgniliznę moralną i wyrachowanie zamiata pod dywan, swoją politykę prowadzi pod przykrywką "demokracji" i "praw człowieka", co jest po prostu obrzydliwe. Wschód nie ma takiej przykrywki, a poza tym jest wrogiem USA, a każdy kto jest wrogiem USA jest "be" i cały świat ma go potępiać.
Dlatego zanim zaczniesz wydawać sądy, spróbuj zracjonalizować i zobiektywizować swój punkt widzenia, a nie bezmyślnie powtarzać to, co gadają "eksperci" w TVN24, bo oni mają interes w tym, żeby jednych demonizować, a drugich hołubić.
Co za bzdury... Stalin w marne 20 lat wyrżnął DWADZIEŚCIA PIĘĆ MILIONÓW własnych obywateli, bez specjalnego powodu, bo tak (na przykład początek lat 30, "no tak Ukraińców jest trochę za dużo, no to zagłodźmy na śmierć jakieś 4 000 000, będzie luźniej" - operacja przeprowadzona w marne 2-3 lata... )
Kolejne DWADZIEŚCIA PIĘĆ MILIONÓW obywateli ZSRR wyrżnięto w wojnie, większość zginęła przez głupotę Stalina i jego samobójcze decyzje militarne.
25 + 25 = 50 000 000 = nikt inny tego nie przebije. Dla Rosjan mordowanie się nawzajem to prawdopodobnie rodzaj narodowego sportu i odwieczna tradycja. Od czasu do czasu kiedy im się znudzi przerzucają się na mordowanie sąsiadów.
Niestety na Rosjanach 50 000 000 trupów nie robi specjalnego wrażenia, jest ich jeszcze 5 razy tyle. I dlatego tak się dziwią, czemu my się czepiamy Katynia i tych 25 000 zamordowanych oficerów? Przecież to tylko marne 25 000 osób, kropelka w morzu. Oni takich operacji przeprowadzali setki. Sam Wasilij Błochin, ulubiony kat Stalina, osobiście zastrzelił 50 000 osób. (w tym kilkaset w Katyniu)
Ale znając życie zaraz mnie poczęstujesz bajeczkami jakie to kłamstwo ta liczba ofiar i przebrzydła kapitalistyczna propaganda i jak zginęło może z 5 razy mniej osób. Nie zrobi to dla mnie specjalnego wrażenia, bo dla mnie jesteś kolejną nudną osobą z mózgiem przeżartym przez lewicową propagandę zaserwowaną prawdopodobnie przez czerwonego tatusia i czerwoną mamusię, którzy wpoili ci że komunizm jest cacy, zsrr było nice, kapitalizm jest be, a USA to imperium zła.
"Żeby nie było, nie jestem komunistką, ale nie lubię hipokryzji i zakłamania. A widzenie tylko jednej strony i oczernianie tylko wschodu i Stalina >>>za masowe mordy<<< jest brakiem proporcji."
Podstawowe pytanie numer jeden
JAKIE MASOWE MORDY PRZEPROWADZIŁ W LATACH 1924-2014 KAPITALISTYCZNY ZACHÓD?
Porównujesz przeprowadzaną w ekspresowym tempie eksterminację milionów ludzi przez doskonale zaplanowane ludobójstwo w sieci obozów koncentracyjnych z "wyzyskiem biedaków z kraju trzeciego świata?"
Da się to skomentować tylko w jeden sposób - musisz rozpocząć natychmiastowe leczenie
Widzę, że nie ma sensu dyskutować, bo sam sobie już wszystko dopowiedziałeś, zaszufladkowałeś mnie, w schamiały sposób zwyzywałeś i obraziłeś. Nie będę zniżać się do twojego poziomu, bo widać, że nie zależy ci na dyskusji, tylko masz ochotę powyżywać się w Internecie na urojonych "czerwonych" (kibole wyżywają się na kibicach przeciwnych drużyn, internetowi napinacze na "czerwonej hołocie").
Mogę tylko vice versa powiedzieć, że jesteś kolejną nudną osobą z mózgiem przeżartym przez waszyngtońską propagandę zaserwowaną prawdopodobnie przez PiS-owskiego tatusia i PO-wską mamusię wspólnie z zastępami TVN-owskich ekspertów śpiewających peany na cześć naszego wielkiego przyjaciela zza wielkiej wody.
I co tam widziałeś, co Ci mówili ludzie?... że państwo nakłada na nich coraz to nowe podatki, limity i koncesje tak jak w ''wolnej Polsce''. Myślisz, że na polskiej wsi jest lepiej? Jej już praktycznie nie ma, bo większość żywności sprowadzamy z zachodu za zachodnie pożyczki.
A może jeszcze dla dopełnienia obrazu Korei powinieneś przytoczyć kilka ''faktów'' z Wikipedii.
Nie pisałeś, ale ten fragment Twojej wypowiedzi świetnie pasował do USA i ich polityki.
Idealizuję komunizm - nie, ja tylko nie wierzę w to, co lansuje się dzisiaj na jego temat w ''wolnej Polsce''. Wystarczy dostrzec jak obecnie wciskają kit na temat życia w III RP i ile ma to wspólnego z rzeczywistością. Skoro kłamią na tematy bieżące, to skąd pewność że mówią prawdę o przeszłości, zwłaszcza że moja rodzina i sąsiedzi pamiętają coś zupełnie innego.
Gdyby komunizm był taki jak go dzisiaj przedstawiają, to uwierz że przetrwałby ''próbę czasu'', a nawet się poszerzył na inne państwa.
''miernikiem tego co jest lepsze dla społeczeństwa jest szkodliwość ustroju wobec obywateli'' - dlatego wybieram komunizm, bo wolę mieć krew na rękach nawet kilkudziesięciu milionów ludzi, niż pozwalać na gnębienie kilku miliardów.
Demokracja parlamentarna nie ingeruje w życie obywateli?...
- nakaz: wymiany żarówek, zapinania pasów, wkładania kasku, jazdy na światłach, sprzątania chodnika przylegającego do posesji
- zakaz: picia w miejscu publicznym, zbierania grzybów w lesie
- podatki od: nieruchomości, basenów, garaży, powietrza, elektrowni wiatrowej, wodnej, śmieci, zwierząt, samochodów, deszczówki
- pozwolenia na: prowadzenie działalności gospodarczej, zbudowanie komórki, domu, wykopanie studni, ogrodzenie działki, podprowadzenie mediów, trzymanie zwierząt, wycięcia drzew czy krzewów... i setki innych bzdurnych przepisów ograniczających życie, których człowiek nawet nie pamięta.
Nie dopuszczała się ludobójstw?...a ''działalności'' zachodnich demokracji w Ameryce Południowej, Afryce, Azji czy Europie, to co? Kultura zachodu ma niemniej ofiar na kącie, tylko o nich się nie mówi.
I co z tego że możemy pisać na forum, wpływa to na poprawę jakości naszego życia? A przed 89' rokiem, to nie mogłeś mieć przeciwnych poglądów i dyskutować sobie o tym?
niepiśmienny komuchu - chyba 'ofiar na KONCIE, kąty to masz w zeszycie kąty proste lub w swoim bolszewickim baraku - 4 szare kąty...słownik nie boli - w przeciwieństwie do głupot które wypisujesz, jasne znieśmy wszelkie prawa, zakazy i nakazy, nich ludzie zabijają się nawzajem, ich wybór, sorry ale jakieś granice muszą być, to że nie chce ci się zbierać gówna swojego pieska z chodnika nie znaczy że ja mam po tym gównie potem chodzić nowymi butami bo ty chcesz mieć wolność nie zbierania psiego gówna, a co z moją wolnością nie chodzenia po psiej kupie z dupy?
Po pierwsze: Kukliński nie był żadnym szpiegiem tylko zdrajcą, wtyczką USA w LWP. Szpiegiem to on by był, gdyby przed pójściem do wojska został agentem CIA.
Po drugie: Kukliński zaszkodził ZSRR wydając USA plany obrony Polski? Rzeczywiście Związek Radziecki nie podniósłby się już gdyby NATO zrównało Polskę z ziemią.
Jaka klasa średnia, w Polsce? Większość ludzi dobiera do życia z książeczek bankowych na których mają pieniądze zarobione jeszcze w PRL-u i w latach 90', żyją w mieszkaniach czy domach które dostali, kupili lub pobudowali jeszcze w poprzednim systemie, reszta żyje na kredyt, w zastaw dając dorobek rodziców czy dziadków (z PRL-u), a mała garstka żyje jak szejkowie arabscy. W Polsce, to co najwyżej możesz mieć szkołę średnią, a w niej klasy.
Głównie przez niedoinformowaną młodzież nasiąkniętą propagandą ''wolnej Polski'', zesklerociałe ''mohery'' od ojca, doktora, dyrektora Tadeusza R. i eunuchów – facetów słuchających się żon, które są ''gorliwymi'' katoliczkami i słuchają się księży, a tacy ludzie najczęściej piszą na forach, są dopuszczani do głosu w mediach i chodzą na ''demokratyczne'' wybory. Do tego media w wyrafinowany i perfidny sposób zakłamują rzeczywistość.
Polska Partia Komunistyczna tyle ma wspólnego z komunizmem co KK z Bogiem, dlatego ci co mają rzeczywiście przekonania lewicowe (tak jak chociażby ja) do niej nie należą.
Polscy politycy (wszyscy od PiS-u na Twoim Ruchu skończywszy) boją się lewicy, bo gdyby komuniści przejęli władzę, to oni odpowiedzieliby za swoje przestępstwa i potracili nielegalnie nabyte majątki.
Po pierwsze: ludzi do protestów podburzał kościół i agenci CIA (Wałęsa, Geremek, Michnik, Kuroń itp.).
Po drugie: strajkowali bo mogli (siedzieli na dupach i za nicnierobienie dostawali pensje) i mieli gdzie (nieistniejące już zakłady pracy). Spróbuj teraz w ''wolnej Polsce'' wyjść na ulice i zastrajkować, co najwyżej możesz urządzić kilkugodzinny happening i pokrzyczeć ''PRECZ Z KOMUNĄ'', a i tak możesz dostać mandat. Nie pamiętasz jak kilka lat temu zastrajkowali rolnicy, jak policja szybko sobie z nimi ''poradziła'' niszcząc im ciągniki i nakładając na nich kilkutysięczne mandaty, bo ja pamiętam. Od dwudziestu pięciu lat w Polsce nie było ani jednego legalnego strajku, wszystkie są nielegalne.
Po trzecie: poczytaj sobie ''21 postulatów'', ludzie chcieli większego socjalizmu niż był, nie myślisz chyba że ludzie chcieli potracić miejsca pracy i rujnacji gospodarki.
No wiesz na wschodzie powszechną opieką medyczną objęci są wszyscy, nie ma limitów na leczenie (limitów na życie), chorzy nie czekają kilka lat na operację tak jak w ''cudownej wolnej'' Polsce.
Jak wygląda życie w Chinach, Korei Północnej czy na Kubie, to nie wiem, bo ani ja ani nikt z mojej rodziny tam nie był, wiem tylko jak media zakłamują obraz Białorusi czy Rosji w których to krajach nieraz bywał mój ojciec i to mi wystarcza żeby sądzić że w Chinach, Korei czy Kubie nie jest tak jak pokazują to Polskie media.
oczywiście jak zawsze mylisz pojęcia - komunizm, ok może być, z założenia nawet sprawiedliwy system, - tylko nigdy w życiu jako reżim bolszewicki lub dzing dzong hujonga z Korei. - bo te są skierowane przeciwko ludziom a nie dla ludzi.
Kukliński to zdrajca LWP, ale nie zdrajca narodu. Działał w dobrej wierze, choć i dla korzyści materialnych. Nie chce mi się nawet z tobą dyskutować, bo z twoich wypowiedzi prokomunistyczna indoktrynacja wylewa się hektolitrami. Powiem Ci tylko, że w Korei już na Ciebie towarzysze czekają, więc czym prędzej opuść nasz kraj, skoro tak ci tu źle. Tylko nie próbuj tu wprowadzać komuny, już raz to Polska przeżyła - ledwo co, więc nie ma co narażać jej po raz kolejny.
Uuuuuuufff...odetchnąłem z ulgą – Kukła (nie) zdrajca narodu! A kto był żołnierzami tego LWP – ufoludki? Tylko ''pozazdrościć'' Twoim znajomym, jak dla Ciebie dobrowolna przysięga nic nie znaczy. I teraz się dziwić, że wszyscy nasi sąsiedzi mają nas za zero?... cóż w tym dziwnego, to ''patriotyzm''.
To po cholerę piszesz jak nie masz zamiaru dyskutować? Czyżby schizofrenia?
Jak się tak Ruscy dobrze rozpędzą i przekroczą granicę Ukrainy, to się dopiero na Atlantyku zatrzymają, a ja nie będę już musiał wyjeżdżać.
Ledwo przeżyła?... w knajackich rodzinach, to rzeczywiście ledwo.