ten film jest skierowany przede wszystkim do właścicieli psów.
i oni najbardziej go zrozumieją
Jestem właścicielką kotów i w Szczerbatku odnajduję swoje zwierzęta. Tak naprawdę psa przypomina znacznie rzadziej, niż kota.
Zachowanie smoków w filmie jest wzorowane głównie na kotach. Na psach również ale w mniejszym stopniu. W pierwszej części było wiecej odniesień do tych drugich, za to w dwójce przewarzaja kocie zachowania. Jest co prawda aportowanie a wiecej takich rzeczy możemy dostrzec szczególnie w scenie mapowania (?) terenu po przylocie Astrid. Wichura i Szczerbatek bawia sie zupelnie jak 2 aprzyjaźnione psiaki.
przykro mi, ale nie masz racji
http://www.smh.com.au/entertainment/movies/director-dean-deblois-says-how-to-tra in-your-dragon-2-is-really-a-dogs-tale-20140617-zs7dj.html
Jezu, debilu, Szczerbatek najbardziej przypomina świnkę morską i każdy Ci to powie
Jestem szczęśliwym posiadaczem takiej świneczki i odnajduję ww tym słodki smoczku wiele z mojego pupilka ;)
Hahahaha.
W sumie w tych jakże epickich stworzeniach każdy dostrzeże podobieństwo do swojego ukochanego pupila :) .
W sumie czy ja wiem ? Świnka morska ? To dość upokarza smoki...
Sorka, ale jak już to ty racji nie masz. Szczerbatek to smok, który jest wzorcowany na kotach, z pewnego punktu miał przypominać panterę, co im się udało. Dreamworks przyznał, że na początku miał być "psowaty", ale zmienili na "kociego" smoka. Eather ma racje.
http://www.filmweb.pl/film/Jak+wytresowa%C4%87+smoka-2010-331014/trivia - punkt 2 ;)
Sorka, ale mój wywiad jest nowszy o wiele od tamtej informacji.
Z tymi kotami to powiedział jakiś asystent produkcji, animacji czy coś takiego, a słowo rezysera jest wazniejsze jednak
W wywiadzie bardziej chodzi o charakter psów niż ich wygląd, bo nawet jak sie patrzy na szczerbatka: kot a nie pies. Nie chciałam powtarzać tego, co już było napisane przez Earther, więc napisałam że sie z nią zgadzam, ale jak widzę to muszę: Szczerbatek głównie na kotach jest wzorcowany z wyglądu i charakteru, jednak ma też elementy charakteru psów. A poza tym w internecie na wikach i innych stronach (nie tylko polskich) jest napisane "Aparycja i osobowość Szczerbatka (Czarnej Furii) zostały stworzone na podstawie zachowań i wyglądu domowych kotów.". Po 1 części też tak mówiono, więc to,że znalazłeś 1 artykuł, który i tak mówi tylko o CHARAKTERZE psów, nie znaczy, że Szczerbatek jest "psowaty", bo i w charakterze u niego jest kot (widać to w 2 części). A co do tematu: film nie jest skierowany przede wszystkim do właścicieli psów tylko dlatego, że są ich pewne elementy zachowania. Zrobili smoki jakie zrobili, ale w tym kontekście nie ma to przesłania. Dla jednych Szczerbatek to bardziej kot, dla drugich pies, a o gustach się nie dyskutuje. I pewnie też zależy od tego, czy ktoś ma w domu kota czy psa.
w 2 jeszcze bardziej, że pies widać.
Mechanizm kontroli przez samców alfa czy jak im tam, było przypomina bardzo mechanizm działania stada wilków.
Wąchanie po tyłku, przesadna wierność i skrucha po SPOILER zabójstwie ojca Czkawki KONIEC SPOILERA są mega psie.
Każdy pies i każdy kot ma inny charakter, więc charakterów nie da się porównać.
Właśnie przed (2 tygodnie) napisaniem poprzedniego komentarza czytałem coś o tym że zachowanie Szczerbatka (szczególnie) jest wzorowane na kotach. A co do twojego ,,wywiadu" to nie ufam za bardzo tej ,,Stephanie Bunbury".
Nie mam zamiaru wywoływać tu jakiejś komentarzowej kłótni czy coś po prostu to moje zdanie :)
W którejś książce wydanej przy okazji HTTYD2 były informacje, na jakich zwierzętach wzorowali się producenci, projektując poszczególne smoki. Wg niej, Nocna Furia jest połączeniem konia, wombata (?), kangura, nietoperza, węża, kota, psa, pantery i ptaka drapieżnego :X
h ttp://img2.wikia.nocookie.net/__cb20140331124057/jakwytresowacsmoka/pl/images/9/ 95/Stsw_1.PN G