PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606582}

Jak wytresować smoka 3

How to Train Your Dragon: The Hidden World
2019
7,5 59 tys. ocen
7,5 10 1 58938
6,4 29 krytyków
Jak wytresować smoka 3
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka 3

... Niestety, zawiera sporo głupot:

Po pierwsze, od kiedy Czkawka został wodzem (zdecydowanie przedwcześnie), stracił swój instynkt, intelekt, wyobraźnię, itp.
Czkawka sprowadza na Berk WSZYSTKIE smoki, które uratowali Jeźdźcy - po co?
Nie mogli ich przenieść na Koniec świata, czy na inną wyspę?
Po drugie, nasz wódz, ot tak oznajmia, ze czas opuścić Berk i porzucić spuściznę przodków (tyle dobrze, że nie czyni to tylko z powodu przeludnienia, a w wyniku zagrożenia)niestety, nasz wódz znowu wykazuje się nieznajomością strategii i brakiem zdolności przywódczych: czego chce Grimmel? Nie chce ani Berk, ani smoków, chce tylko Nocnej Furii, więc logicznym byłoby zebrać Jeźdźców, zabrać Szczerbatka i odlecieć w małej grupce na poszukiwanie Ukrytego Świata, zamiast tego mamy przeprowadzkę całej wioski, co Grtimmel przewidział i wykorzystał, a przecież Berk dawała im przewagę znajomości terenu i obronę.
No dobra, Ukryty Świat - niestety, to tylko wytrych fabularny, który ma uzasadnić fabułę i ukryć brak pomysłu scenarzystów. Słuchając soundtracku z filmu mamy utwór "Exodus!' i bez znajomości filmu myślałem, że po prostu, nagle wszystkie smoki poczują zew i udadzą się do Ukrytego Świata i że to będzie smoczy Exodus, a nie przeprowadzka Berk ...
Zakończenie: co prawda, należy im się plus za to, że ładnie przygotowali nas, widzów na rozstanie i na stratę, ale samo rozstanie jest ... głupie?
- Ukryty Świat leży o rzut kamieniem od "Nowego Berk"
- Szczerbatek jest alfą, więc mógłby dzielić życie pomiędzy rodzinę i przyjaciela
- Jako alfa mógłby zezwolić przyjaciołom na wizytę u siebie
- O ile jeszcze mogę zrozumieć zachowanie i decyzję Szczerbatka - miłość, to nie rozumiem już, jak łatwo Wikingowie i smoki porzucili się na wzajem - a co z relacjami Śledzik-Szukamięs, czy Astrid - Wichura? Finał wygłąda tak, jakby tych więzi w ogóle nie było i jedynym, który rozumie stratę, jest Czkawka.
Ogólnie, Wikingowie zdradzili swoje ideały - porzucając Berk i zarzucając walkę o swoje przekonania i swój styl życia, udowadniając, że wszelkiej maści łowcy smoków mieli rację i pokojowa koegzystencja nie jest możliwa.\Aha, na końcu Czkawka mówi, że wszystkie smoki odeszły i że ludzie nie pamiętają już, że w ogóle istniały ... jeżeli smoki z Berk to były WSZYSTKIE smoki Świata, to było ich strasznie mało ... Gdzie te nieprzebrane stada?
Smoki mają powrócić, ale jeśli ludzie o nich zapomną, zapomną o tym, że można je oswajać i trenować, walka pomiędzy smokami i ludźmi rozgorzeje na nowo i dopiero wtedy smoki będą mieć przekichane.

Drobne wady:

- Śledzik z wąsami jest ... fuj!
- Zarośnięty Czkawka, także - poza zarostem wcale się nie zmienił i szkoda, ze twórcy poszli w stereotypowy wygląd Wikinga.
- Zaloty Sączysmarka do Valki są ... obleśne?
- Główny złol wygląda okropnie, jakby twórcy nie mieli na niego pomysłu i czasu na jego wykończenie.

Jedna fajna rzecz, którą zauważyłem; w ferworze walki, Astrod i Czkawka mają się już pocałować, jak to w wielu innych filmach, na szczęście, twórcy nie idą tą drogą ;)

Podsumowując, film jest fajny ale oczekiwałem czegoś więcej i lepszego zakończenia, dlatego mam nadzieje, że skuszeni zarobkami zrobią kolejny film/ y - to może być zarówno sequel jak i prequel.

ocenił(a) film na 8
lelen_lis

O ile prequel chociaż nwm czy tak to można nazwać bo film musiałby być pomiędzy 2 i 3 częścią o tyle sequel nwm czy wchodzi w grę bo wtedy właśnie ta 3 część byłaby kompletnie bez sensu ;D,ewentualnie mogliby zrobić coś z dziećmi Astrid i Czkawki? Ogólnie rzecz biorąc film był dość dobry,ale znacznie się różnił klimatem poprzednich część fabuła zwłaszcza początek i środek była taka bez budowania jakiegokolwiek napięcia.Mnie też bardzo irytuje zachowanie głównego bohatera,który zachowuje się dość nielogicznie tym bardziej,że Czkawka pod koniec dwójki wydaje się postacią,która zaczyna się stawać rozważnym,mądrym wodzem.Dla mnie nijakim bohaterem jest Grimmel,który mógłby być nawet spoko ale nie starczyło czasu żeby go rozbudować.Nie wiem dlaczego postanowili porzucić wątek Drago który już pojawił się bądź co bądź w 2 części,nie trzeba by było wtedy tworzyć nowej twarzy i jego pobudek dlaczego chce zabić smoki.

ocenił(a) film na 8
Janek126

Sequel mógłby opowiadać o powrocie smoków, który nastąpiłby jednak szybciej ale trzeba by to jakoś uzasadnić fabularnie + mielibyśmy jeszcze w miarę młodego Czkawkę.

ocenił(a) film na 8
lelen_lis

Jeżeli jak pisałeś dostaną zastrzyk gotówki z tej 3 części to być może powstanie :) tylko musiałoby przebić bardzo dużo box office 2 części który z tego co pisali na stronach był mały w porównaniu do oczekiwań bodajże coś koło 620kk?

ocenił(a) film na 8
Janek126

Film zarobił już 375 milionów przy budżecie 129 milionów, więc już się zwrócił - swoją drogą, skoro ten film był tak 'tani" to na co Disney chce władować 300-350 milionów w "Zootopii 2"? (takie kwoty padają nieofijalnie) Nowe technologie?

ocenił(a) film na 8
lelen_lis

Zwrócić się zwróciło ale i tak muszą zarobić dużo więcej żeby chcieli przynajmniej w mniej odległym czasie. No ciekawe w sumie bo naprawdę trzeba przyznać że o ile pod względem fabuły było tak sobie to pod względem animacji stoi na najwyższym poziomie. Zwierzogród może będzie drugim Avatarem xD